Utestedet var lei av å miste stoler. Nå får de tilbake noe av uteserveringen.

Cafe Opera har mistet 26 av 30 uteserveringsplasser de siste ti årene. Nå gir Vestland fylkeskommune noen av stolene tilbake.

Eier Erkan Mutlu og daglig leder Torstein Ryland utenfor Cafe Opera. Foto: Fred Ivar Utsi Klemetsen

  • Frank Johnsen
Publisert Publisert

– Vi har gjort en ny vurdering av Cafe Opera sin sak, og vi har kommet frem til at denne aktøren får beholde sitt areal til uteservering, sier seksjonsleder John Martin Jacobsen i Vestland fylkeskommune i en pressemelding.

Før påske ble uteserveringen på Cafe Opera innskrenket enda en gang av Vestland fylkeskommune. Og det populære utestedet ble sittende igjen med fire stoler, mot åtte før påske.

Les også

De har mistet 26 av 30 stoler på uteserveringen: – Tungt å svelge

– Dette er tungt å svelge, sa eier Erkan Mutlu til BT 13. april.

– Nå gjør dette ekstra vondt. Hele næringen taper penger og arbeidsplasser. Jeg tror ikke engang fylkeskommunen vet at vi har vært stengt i tre uker. Jeg synes rett og slett at de opptrer umusikalsk, fortsatte han.

Opera: – Er ikke fornøyd

Vestland forholder seg til at det skal være tre meters gangpassasje mellom uteservering og asfaltkant/skilt/busstopp. Det var en av grunnene til at de mistet flere av sitteplassene.

Les også

Vil fjerne Ikea-bussen fra Torget: – Skal denne bussen styre næringsutvikling i Bergen?

Nå har fylket snudd og gitt noe tilbake.

Cafe Opera skal få opp fire bord og åtte stoler utenfor vinduene her. Foto: Fred Ivar Utsi Klemetsen (arkiv)

– Dette er starten på noe bra og konstruktivt, og vi åpner opp for tett dialog med de enkelte aktørene fremover, sier Jacobsen.

– Det er i utgangspunktet positivt at de snur. Nå får vi fire bord og åtte stoler, som i fjor. Men vi vil ha mer, sier Mutlu.

Han mener brevet fra fylket kun gir uttrykk for at de får utsettelse på innsnevring av uteservering til neste år. Og ingenting annet.

– Vi får beholde fire bord i år, men ikke neste år, sier Mutlu.

Eier Erkan Mutlu har nå kun fire stoler på uteserveringen. Foto: Rune Sævig

Han er overrasket over at fylket ikke forholder seg til begrunnelsen Cafe Opera og andre aktører hadde for å få utvidet servering i år.

– Blant annet vårt ønske om å redusere minimum gangpassasje fra tre meter til to meter som har vært praksis i Oslo, Stavanger og Trondheim. Det betyr at verken vi eller noen andre i vår bransje får utvidet uteserveringsareal i år med denne tilnærmelsen, sier Mutlu.

Bystyret diskuterer saken

Vestland fylkeskommune har ansvar for å leie ut fortausareal langs fylkesveiene. De har stått bastant på at det skal være rikelig med gangpassasje for gående, syklende og elsparkesykler. Dette er også i henhold til Bergen kommunes ordinære vedtekter i kommunedelplanen for sentrum.

Bjørn Hanevik og Jan Petter Eilertsen utenfor utestedene på Torget som mister areal på grunn av busstoppet bak, som utelukkende brukes til IKEA-bussen. Foto: Ørjan Deisz

Det har skapt mye debatt de siste ukene. Blant annet har forretningsmann Bjørn Hanevik rast mot at de mister mye areal på alle uteplassene på Torget.

Eivind Nævdal-Bolstad, Høyre, tar opp saken i bystyret kommende onsdag.

Der vil han be byrådet endre retningslinjer for uteservering på offentlig grunn for inneværende sesong, og at dagens krav om tre meters gangpassasje endres til to meter.

– Byrådet må også snarest gå i dialog med Vestland fylkeskommune angående flytting eller fjerning av busskuret på Torget som ikke benyttes til det offentlige busstilbudet i Bergen. Dette hindrer fremkommelighet for bergenserne, og bidrar til ytterligere innskrenking av arealer for uteservering for aktører, sier han.

– God stemning i byen

Byutviklingsbyråd Thor Haakon Bakke (MDG) er tydelig på at byrådet vil prioritere mer uteserveringsareal til næringsdrivende i Bergen.

Eier Erkan Mutlu og byråd Thor Haakon Bakke (MDG) utenfor Cafe Opera mandag. Byrådet ønsker større uteserveringsareal i sentrum i sommer. Foto: Rune Sævig

– Men vi vil ikke bastant gå ned fra tre meter til to meter når det gjelder gangpassasje. Det kan bli to meter og det kan bli mindre, alt etter som. Men det skal tas skjønnsmessige vurderinger etter konkrete søknader. Vi prioriterer god stemning i byen i sommer, understreker Bakke.

Han påpeker at Bergen kommune har tydeliggjort dette standpunktet på e-poster til Vestland fylkeskommune.

– Derfor regner jeg med at de vil kjøre samme linje som Bergen kommune – at siden det er en pandemi med strenge smittevernkrav, så er man mer liberale i år, sier Bakke.

Publisert
  1. Vestland fylkeskommune
  2. Utelivsbransjen

Les videre

  1. Vil fjerne Ikea-bussen fra Torget: – Skal den styre nærings­utvikling i Bergen?
    Forretningsmann Bjørn Hanevik mener utesteder taper flere millioner kroner på busstoppet som kun Ikea-bussen bruker.

    Les hele artikkelen

  2. – Det blir vanskeligere å få seg en utepils i sommer

  3. I sommer blir det skjenkefest på Bryggen

BT anbefaler

– Vi kan ikke gå fra kamp til kamp og si at vi leverte en hederlig innsats

Det butter voldsomt imot for Brann om dagen. 1–10 i målforskjell og null poeng er fasit etter sesongens tre første…

LES SAKEN