Se ukens fem fine!

Hva har David Bowie, fotobøker og sjømat i sesong til felles? De er alle med på listen over helgeanbefalinger.

Publisert Publisert

TO KJENTE MENN OG ET KULTURHUS: Denne helgen skjer det ting for de som liker David Bowie, Frode Grytten og impro. Blant annet.

 • Guro H. Bergesen
 • Ingrid Marie Vikhammer Sandvik
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

KONSERT: Improvisasjon på Bergen Kjøtt.

IMPRO: I 60 minutter til sammen skal en rekke kunstnere improvisere frem musikk og kunst på Bergen Kjøtt på torsdag. Foto: Marie Havnen

Hva: Improvisert konsert

Hvor: Bergen Kjøtt

Når: Torsdag 5. januar fra 20.00.

Hvorfor: I arrangementsserien «20 x 20 x 20» møtes kunstnere fra ulike kulturfelt for å improvisere sammen foran publikum. Det eneste en kan vite med sikkerhet er at det er tre avdelinger, der hver avdeling får 20 minutter til improvisasjon.

Les også

Les anmeldelsen av Mari Kvien Brunvolls siste plate

Torsdag kommer musiker Mari Kvien Brunvoll for å improvisere sammen med blant andre gitarist Stephan Meidell, trommis Øyvind Hegg-Lunde og performancekunstner Henrik Koppen i første avdeling. I andre avdeling kommer Njål Paulsberg (kjent fra blant annet Young Dreams) på synth og elektronikk sammen med blant annet kunstner Anja Ulset. Til slutt skal begge avdelingene gå sammen om å improvisere.

I likhet med de fleste andre – antagelig inkludert musikerne og kunstnere selv – har jeg ikke peiling på hva som kommer til å skje på Bergen Kjøtt torsdag. Alt ligger med andre ord til rette for en spennende konsertopplevelse.

av Guro H. Bergesen

KONSERT: Frode Grytten Beat band

PÅ CORNERTEATERET: Hør Frode Grytten og venner spille en hyllest til klassikere fra artister som Tom Waits og Leonard Cohen. Foto: Vegar Valde

Hva: Nyttårskonsert

Hvor: Cornerteateret

Når: Fredag 6. januar fra 20.00.

Hvorfor: Det i norsk skala ganske så stjernespekkede bandet til Frode Grytten oppsto ifølge pressemeldingen da forfatter Frode Grytten var blitt invitert til å holde foredrag om beatpoesi og jazz i oktober 2008. Foredrag er kjedelig, mente Grytten, og delte heller ut to A4-ark før han og bandet holdt konsert i stedet. Først brukte de dikt av poeter som Allen Ginsberg og Jack Kerouac, men etter hvert har de gått over til å bruke egne tekster.

Les også

– 80-tallets ungdommer brukte politikken for å kunne kline, mener Pedro-Carmona Alvarez

Bandet består av Frode Grytten, Pedro Carmona-Alvarez, Ivar Thormodsæter, Michael Barnes, Einar Sogstad, Anders Bitustøyl og Annlaug Børsheim.

Les også

Annlaug Børsheim spiller i band med både Frode Grytten og Karl Ove Knausgård

Fredagens nyttårskonsert blir en hyllest til klassikere fra artister som Tom Waits, David Bowie og Leonard Cohen, ifølge pressemeldingen.

av Guro H. Bergesen

MAT: Finn frem din indre gourmet

KAMSKJELL: Utforsk hva nærområdet vårt har å by av råvarer for tiden, enten på kokkekurs på Lysverket, eller på egenhånd. Foto: Oleg Kozlov, NTB Scanpix

Hva: Kokkekurs

Hvor: Lysverket

Når: Søndag 8. januar 17.30.

Hvorfor: I måneden der man hvert år skal grave frem den beste versjonen av seg selv, hva er vel bedre enn endelig å oppgradere middagen til (nesten) Michelin-nivå?

Soussjef Justin Khanna guider deg gjennom en meny basert på Lysverkets vanligste råvarer. Hvis du noen gang har lurt på hvordan man egentlig får kamskjell og sjøkreps til å smelte på tungen, er dette noe du burde vurdere å bruke ukens helligdag på. Etter å ha svettet over kokkegrytene en stund, inntas middagen sammen over to glass vin.

Les også

Her finner du en kamskjell-oppskrift fra Lysverket-kokk Christopher Haatuft

For dem som ikke har anledning til å kjøre seg opp på proft nivå helt ennå, er det alltid mulig å spørre en av de mange fiskehandlerne i Bergen om hva som er i sesong og YouTube seg frem på egen hånd!

av Ingrid Marie Vikhammer Sandvik

KUNST: Fotobok-utstilling

PÅ RUNDTUR: Få med deg fotobok-utstillingen på Entrée før den reiser videre. Foto: Vegar Valde

Hva: Utstilling

Hvor: Entrée

Når: Lørdag 7. januar fra 12.00 til 14.00.

Hvorfor: Hvert år deles prisen «Nordic Dummy Award» ut til skaperne av en fotobok i Norden. Prisen deles ut av Fotogalleriet i Oslo i samarbeid med Fotobokfestivalen i Oslo. I fjor var det norske Katarina Skjønsberg som vant med boken «Be Good To Yourself».

Les også

Les intervjuet med daglig leder på Entrée, Randi Grov Berger.

I fjor var første gang Nordic Dummy Award reiste på «turné», og høsten 2016 og vinteren 2017 gjør de det igjen. Vinnerboken og de bidragene som ble «kortlistet» har vært på utstilling i Göteborg, Århus, København, Reykjavik, Oulu, Helsingfors og Stockholm. Nå er turneen kommet til Bergen, før den skal avsluttes i Tromsø.

av Guro H. Bergesen

KONSERT: Hyllest til David Bowie

HYLLER BOWIE: Bård Ose og Frank Hovland skal hylle David Bowie på Madam Felle i helgen. Foto: Leonhard Foeger

Hva: Konsert med «Scary Monsters»

Hvor: Madam Felle

Når: Fredag 6. januar fra 22.30.

Hvorfor: David Bowie, født David Robert Jones, døde for snart et år siden, 10. januar 2016. Denne helgen har bergenserne mulighet til å hylle den allsidige og fantastiske artisten både på Cornerteateret på nevnte Frode Grytten Beat Band-konsert, og på Madam Felle, samme dag. Bergen har nemlig fått et nytt tributeband, dannet av Frank Hovland og Bård Ose i februar 2013. Først etter Bowies død bestemte de seg for å ta bandet «Scary Monsters» til scenen.

Les også

Se David Bowies karriere i bilder

8. januar ville Bowie fylt 70 år. Det skal «Scary Monsters» feire med det de mener er hans beste sanger, med et særlig fokus på perioden 1969 til 1984.

Kan det bli for mye David Bowie, spør du kanskje? Svaret på det er selvsagt nei.

av Guro H. Bergesen

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les videre

 1. Har osingen laget fjorårets mest skremmende film?

 2. DNS-sjef overtar Hordaland Teater

 3. Produktutvikleren Christian fra Bergen har vært 480 år tilbake i tid

 4. Dette var de viktigste kultursnakkisene i 2016

 1. Frode Grytten
 2. David Bowie
 3. Kunst
 4. Jazz
 5. Scene