Mens du spiste frokost, skjedde dette på et utested i Bergen

– Det går an å danse uten å drikke fem øl først, sier Marieke Mulders, som står bak konseptet Klubb Frokost.

DANS TIL FROKOST: På Landmarks nye klubbkonsept kan du danse mens du inntar din granola med youghurt.
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

– Jeg pleier ikke akkurat å være «rave» om morgenen. Men dette er fantastisk! sier Louise Erlbeck, der hun står på utestedet Landmarks teppelagte dansegulv.

Klokken er snart halv ni en helt vanlig torsdagsmorgen. Det som imidlertid er litt uvanlig med denne torsdagsmorgenen, er at Landmark allerede har holdt åpent i halvannen time.

Og mens de aller fleste antagelig er opptatt med å smøre to skiver med leverpostei, pusse tennene eller traske gjennom regnet for å levere i barnehagen, står nesten 100 mennesker og danser på et utested i Rasmus Meyers allé.

Velkommen til «morgen-rave» på Landmark.

POPULÆRT KONSEPT: Rundt 100 stykker var innom den første utgaven av Klubb Frokost. Initativtakerne håper å få til ett morgen-rave i måneden.

– Vil ta dansen tilbake

Klubb Frokost er det nyeste konseptet i utelivs-Bergen. Enkelte BT snakker med på Landmark har ved flere anledninger danset til langt ut på morgenkvisten, men da har gjerne festen begynt kvelden i forveien. Nå begynner dansefesten klokken syv om morgenen.

– Vi elsker å danse. Så tenkte vi: hvorfor skal vi bare danse på kvelden og natten, og ikke om morgenen? sier Marieke Mulders.

Hun er DJ og en av initiativtakerne bak Klubb Frokost, som de i første omgang regner med blir en månedlig foreteelse.

«CONSCIOUS RAVE»: Såkalt «bevisst» klubbing, eller raving, er blitt en trend i byer som London, Barcelona og Berlin. Nå har DJ Marieke Mulders og resten av gjengen rundt klubbkollektiver Sista Låt tatt trenden til Bergen.

I motsetning til hva som er vanlig på Landmark når det spilles høylytt house, techno og beslektet musikk, inntas det på den nye klubben granola med yoghurt, smoothies og kaffe, ikke øl og drinker

– Vi vil ta dansen tilbake! Det er kanskje ikke helt vanlig for «Ola dunk» å danse på et utested uten å ha drukket seg til mot først. Men det går an å danse uten å drikke fem øl først, sier hun.

Det sosiale ved dansen

– Man får jo visse assosiasjoner når man hører ordet «rave». Du er sikker på at det ikke er noe oppi den smoothien?

– Haha, ja, dette er et rusfritt arrangement. Jeg vet i hvert fall ikke om noe!, sier hun.

ASSOSIASJONER: Når man hører ordet «rave» får man noen assosiasjoner, men det sterkeste man får på Klubb Frokost er kaffe.

Ideen om morgen-rave oppsto ikke i Bergen. Konseptet kan sies å være del av en bevegelse kalt «concscious raving», eller «conscious clubbing». Den «bevisste klubbingen» handler blant annet om å ta med seg det sosiale ved det å gå på klubb, men å droppe rusen.

«Er det noen som vet om et nachspiel?»

Men selv en rusfri morgenklubb må ta slutt. Og da klokken er litt over ni, hiver DJ-en Richard Blanco på siste låt.

Da musikken stopper, er det én som på spøk spør om «det er noen vet om et nachspiel», en ganske standard frase fra de sene nattetimer.

NACHSPIEL, ANYONE?: Selv på morgenrave, blir det en litt merkelig stemning når musikken stopper, og folk må gå hver til sitt.

Louise Erlbeck mener morgenclubbingen var en perfekt start på en ellers grå desembertorsdag.

– Det blir ikke kjipt å innta hverdagen, regnet og jobben nå da?

– Nå har jeg fri i dag, hehe, så det går bra. Men dette var en herlig energisk start på dagen. En fin måte å bråvåkne, sier hun.

Kulturredaktørens utvalgte

Nyhetsbrev Jens Kihl er kulturredaktør i Bergens Tidende og gir deg hver torsdag de beste sakene fra kulturverdenen.
Publisert