Familien Fasade slår sprekker

Betagende historie, også for dem som mener de ikke liker kriminalromaner

Håkan Nessers nye roman er første bind i en planlagt kvartett med den noe stillfarne politimannen Gunnar Barbarotti. Skjønt i denne boken spiller han en ganske så tilbaketrukket rolle. Det går faktisk 150 sider før han i det hele tatt innfinner seg i handlingen. En handling som er dominert av familien Hermansson. En familie som går fra stivnet prektighet til fullstendig ødeleggelse i løpet av et år; kort sagt, et annus horribilis.

Det hele begynner oppskriftsmessig med opptakten til felles bursdagsfeiring for pappa Karl-Erik og gulljenten Ebba. Til overmål er det 105-årsdag som skal markeres, pappa er nå pensjonert lektor (65) og datteren (40) en vellykket lege. Egentlig skulle det vært 120 gjester og velmøblert selskap, men familiens sorte får, den mislykkede Robert, har dummet seg ut direkte på TV, så det får bli en intern familiefeiring i stedet. Hvilket inkluderer Ebbas mann og to sønner, samt familiens yngstejente Kristina og hennes mann TV-produsenten. Men allerede etter første kveld, før selve bursdagen, er Robert forsvunnet. Og neste natt forsvinner Ebbas eldste sønn, jusstudenten og yndlingen Henrik. Den polerte overflaten begynner å sprekke.

Som en slags blanding av Paul Auster og Minette Walters tegner Håkan Nesser opp et etter hvert grelt familiebilde, hvor tilfeldighetene kolliderer med innestengt disharmoni. Et mørkt og vondt kammerspill, hvor fasadebyggerne Karl-Erik og Ebba kommer sørgelig til kort.

I bakgrunnen rusler Gunnar Barbarotti og får ikke fred for denne floken han ikke klarer å løse. Den ene forsvinningen oppklares, men det er ikke Barbarottis gevinst. Den andre blir i hvert fall åpenbart for noen, deriblant leseren. Det er en betagende historie i all sin grufullhet, for disse menneskene er da i utgangspunktet så normale som noen. Og så blir alt så galt. Nesser kan kunsten å forene spenning og kompleksitet, og i denne romanen er han vel nærmere en klassisk tragedie enn en klassisk kriminalroman.

LARS HELGE NILSEN