Flammende krigsfilm helt uten helter

Kraftfullt krigsdrama tar oppgjør med motstandshelter

Publisert:
6 av 6 hjerter

Det er bare å forsyne seg fra øverste film-sjangerhylle: Uansett hvilke type film man foretrekker så lar «Flammen & Citronen» seg plassere på favorittplass.

Den har alt: Fra det dypt menneskelige dramaet til de mest intense, voldsomme, actionpregede scener.

Dessuten har den en thrillers spenningsnerve i seg fra første sekund. Men det åpenbart aller beste ved dette danske knyttneveslaget av en film, er at den forteller en historie fra den filmatisk «utbrukte» annen verdenskrig så nyansert at den klarer å si noe om vanviddet i alle kriger, også vår tids egne. Ved å rokke ved de erklærte heltene, motstandsmennene, har Ole Christian Madsen signert ikke bare for en annen verdenskrigsfilm, men for en sørgelig aktuell film. I en krig er ingen helter svarte eller hvite. De er grå.

«Flammen & Citronen » er sett av over 700.000 i Danmark hvor den utløste en voldsom debatt. For den som insisterer på å forlate svart/hvitt-skildringene av kampen for fedrelandet møter ikke bare begeistring, men motstand, også i Danmark.

Manusforfatteren og regissøren Ole Christian Madsen brukte seks år på å innhente stoff om motstandsfolkene Bent Faurschou-Hviid («Flammen») og Jørgen Haagen Schmith («Citronen») før filmen ble laget. Disse to var blant motstandsbevegelsen Holger Danskes mest innbitte og kjente medlemmer. Flammen var den yngste. I filmen fremstilles han som en fanatisk, kynisk person som uten å stille spørsmål likviderer dansker etter ordre fra høyere hold. Uten nerver, og med stor treffsikkerhet, plaffer han ned påståtte angivere i fleng. Med seg på likvideringene har han sjåføren Citronen. Citronen vegrer seg først for å påta seg oppdrag utover kjøringen, men etter hvert vikles også han inn i de voldsomme handlingene. Underveis, til den uunngåelige slutt, mister Citronen ikke bare sine menneskelige egenskaper, men også sin lille familie. Krigen har mange ofre, også i «Flammen & Citronen».

«Flammen & Citronen» er fortalt i et lekkert billedspråk, tempoet er høyt, historien medrivende og opprivende. Manusforfatteren har sørget for å gi solid skuespillermat til de to eminente hovedrolleinnehaverne, Thure Lindhardt som spiller den rødhårede galningen Flammen, og Mads Mikkelsen, som lager nok et strålende filmportrett, denne gang av den mer sammensatte Citronen. Stine Stengade er et spennende bekjentskap i rollen som den mystiske, glamorøse kuréren Ketty. Det er denne Ketty Flammen forelsker seg i, men er de på samme parti?

Selv i den interessante etterteksten i «Flammen & Citronen», hvor skjebnene til menneskene vi har møtt underveis oppsummeres, fremgår det heller ikke tydelig hvilken rolle Ketty spilte, i det virkelige krigsdramaet i Danmark, i krigens par siste år.

ASTRID KOLBJØRNSEN

Er du enig med vår anmelder? Si din mening her:

HØYT TEMPO: Christian Berkel har rollen som Gestaposjef Hoffmann og Thure Lindhardt spiller Flammen i «Flammen & Citronen». Foto: Filmweb

svp://14031
Publisert: