Vær så god, Trondheim. Kyss og klem, hilsen Linda

Publisert:

HILSEN HJEM: Istedenfor å lage så mye støy og styr, kunne kulturminister Linda Hofstad Helleland fra første stund vært klar på at hun ønsket Kreativt Norge til Trondheim – av distriktspolitiske hensyn, skriver Frode Bjerkestrand. Foto: Terje Visnes

Det er ingen overraskelse at kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) fra Klæbu, 30 km sør for Trondheim, velger å flytte deler av Kulturrådet nettopp til Trondheim. Og ikke til Bergen, for eksempel.

Norske statsråder har en lang historie med slike manøvre. På politikerspråket kalles det «å sende en hilsen hjem», eller «å ta en Opseth».

Dette siste munnhellet er oppkalt etter tidligere samferdselsminister Kjell Opseth (Ap). På 1990-tallet fikk han den nye stamveien mellom Oslo og Bergen til å svinge innom hjemfylket, etter omfattende politisk hestehandel.

Senere er både Aps Trond Giske (Rock City, Namsos) og Høyres Victor Norman (Konkurransetilsynet, Bergen) beskyldt for det samme.

Les også

DROPPER BERGEN: Kulturministeren går mot Kulturrådets anbefaling.

Men for en gangs skyld hadde det vært fint om en statsråd kunne innrømme at dette først og fremst handler om patriotisk distriktspolitikk, og ikke hva som er best for norsk kultureksport og kulturpolitikk.

Andre forklaringer blir litt kleine å høre på. For Helleland har ingen helstøpt begrunnelse for å velge Trondheim foran Bergen eller Stavanger.

I pressemeldingen er det eneste som kanskje ligner en begrunnelse dette: «I Trondheim er det eit sterkt miljø knytta til NTNU og ny teknologi. Ved å legge Kreativt Norge i Trondheim sikrar vi at dei ulike fagmiljøa raskt bidrar saman til å etablere eit vitalt kontor for kulturell og kreativ næring.»

Ikke ett skeivt ord om NTNU eller Trondheim. Universitetet er en glimrende utdannings- og forskningsinstitusjon, og Trondheim har sin egen sterke kulturelle identitet og aktivitet.

Men etter at kulturministeren selv avviklet en skjønnhetskonkurranse for syv norske byer for å få Kreativt Norge, virker dette noe … tynt. Hva tenker Helleland konkret at NTNU skal bidra med? Hadde vært greit å vite.

Kulturrådet selv ønsket seg noe helt annet. Ledelsen ville til Bergen eller Stavanger. I «Vurdering av utflytting av administrative oppgaver», fra juni i fjor 2016, står det blant annet: «Vestlandet har, som flere andre steder i landet, sterke kulturnæringsmiljøer og vil kunne bidra inn i den delen av den statlige satsingen på kulturnæringer som legges til Kulturrådet.»

Statsråder bør ha sterke faglige grunner for å ignorere en så sterk anbefaling. Slike grunner er kulturministeren foreløpig ikke i stand til å gi. Det bekrefter mistanken om at dette er en ren distriktspolitisk avgjørelse.

Dessuten vet vi som jobber med kulturjournalistikk at Kulturrådet selv har vært tydelig overfor kulturministeren at Kreativt Norge burde legges til Bergen.

Begrunnelsen skal ha vært at Bergen har fagkompetanse og institusjoner som kunne ha gitt Kreativt Norge en flygende start. Fra musikkorganisasjonen Brak til mediefondet Zefyr, og mange andre som allerede jobber med det Kreativt Norge skal stelle med. I tillegg til at Bergen regnes som landets mest fremoverlente kulturby, spesielt på musikk-, film- og kunstfronten.

Les også

JUBEL I BERGEN: Fargespill inn på statsbudsjettet.

Siste klare tegn på Bergens status fikk en samlet kulturbransje høre på konferansen om Bergen kommunes nye kunstplan forrige mandag.

Da sto rådsleder Tone Hansen i Kulturrådet, altså en av de mektigste personer i norsk kulturliv, på scenen i Sardinen USF. Hun sa følgende, med ettertrykk: «Og så skal vi opprette Kreativt Norge, som jeg håper havner her i Bergen!»

Så det er slett ikke rart kulturbyråd Julie Andersland er skuffet, og resten av Bergens kulturaktører er overrasket. Nå ser de at hele spillet om Kreativt Norge har vært en skinnprosess, der objektive kriterier kanskje ikke har vært det viktigste.

Verken Bergen, Stavanger, Kristiansand eller Tromsø bør sørge for mye over avgjørelsen. Alle byene bør heller fortsette kampen for at staten skal flagge ut arbeidsplasser fra Oslo. Og det er et godt prinsipp at dette skal styres av politikerne, ikke av byråkrater.

Men istedenfor å lage så mye støy og styr, kunne kulturministeren fra første stund vært klar på at hun ønsket Kreativt Norge til Trondheim – av distriktspolitiske hensyn.

Det ville spart mange byråkrater for veldig mye arbeid, og Bergen kommune for de 150.000 kronene de brukte på presentasjonen i Oslo før jul. Skikkelig sure penger.

Publisert: