Laget film fra mottaket

Syriske Amr Abou Chakra og egyptiske Isan Maher har laget kortfilm fra mottaket på Landås.

Publisert Publisert
  • Guro H. Bergesen
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Isan Maher(29) og Amr Abou Chakra (24) traff hverandre på en båt på vei fra Tyrkia til Hellas. Maher er fra Egypt, Abou Chakra fra Syria. Båten sank, og passasjerene havnet i vannet. De to unge mennene kom seg tilbake til Tyrkia. Der fikk de komme med en ny båt som tok dem til Hellas. Siden har de to vært venner, og reist sammen.

For ni måneder siden kom de begge til Norge. Etter opphold i Oslo og flere andre steder i landet, havnet de i Bergen, på Landås Mottak.

Les også:

Les også

Dette er de nye planene for asylmottaket på Landås

I kortfilmen «Frame» (ramme på norsk), som er laget på mottaket på Landås ved hjelp av utstyr de har fått låne, beskriver de tvangstrøyenMaher føler strenge religiøse regler og tradisjoner plasserer ham i.

— Vanskelig å drive med kunst

— Alt i våre liv må passe inn i den rammen islamsk religion og tradisjoner har laget. Vi er tvunget til å være der. Det er vanskelig, sier han.

filmframottaket.jpg Foto: ODD NERBØ

— Det hindrer oss i å følge vår drømmer. Når folk flykter er det ikke bare fra krig, men også fra begrensningene religion og tradisjoner skaper, sier Abou Chakra.Onsdag kveld viste de kortfilmen på arrangementet «Film om flukt» på Bergen Offentlige Bibliotek.Maher har skrevet manus og regissert, mens Abou Chakra spiller hovedrollen. I tillegg ble det vist en kortfilm laget av det bergenske produksjonsselskapet «Smau media», og NRK Hordaland viste de to første episodene av sin nye dokumentarserie fra mottaket. Bergensbandet Razika var også der for å vise musikkvideoen til sangen «Se deg ikke tilbake», som er spilt inn på Landås Mottak.

Les også :

Les også

Razika gjør popen politisk

Maher er filmskaper og musiker, Abou Chakra skuespiller og kunstner. Begge forteller om hvor vanskelig de opplever at det er å drive med kunst i Syria og Egypt.

— Hvis jeg vil drive med kunst og tegne en naken kvinne, for eksempel, kan jeg ikke det. Rammen for hva vi kan gjøre er overalt, også i hjemmet. Min familie vil ikke la meg drive med kunst, for det gir ikke penger, sier Abou Chakra.

Venter på svar

De håper flere vil snakke om temaene de tar opp i filmen, samtidig vet de atmange er svært uenig med deres perspektiv. Likevel vil de fortsette å lage kunst om temaet.

— Vi er ikke frie i de landene vi kommer fra, sier Maher.

— Budskapet i filmen er veldig viktig for oss. Det er en kort film, med en stor melding, sier Abou Chakra.

Begge har bodd på Landås Mottak i fire måneder, og begge venter på svar om de får bli i Norge. Ifølge Utlendingsdirektoratets statistikk over hvilke statsborgerskap som har fått innvilget opphold i perioden mellom januar og juni i år, er det sannsynlig at Abou Chakra, som er syrer, får bli, mens Maher, som er egypter, ikke får bli.

— Jeg vil ikke skilles fra min bror, sier Abou Chakra.

Publisert

Les videre

  1. - Razika har vondt i sitt politiske hjerte

  2. Razika fikk drapstrusler etter 1. mai-bilde

BT anbefaler

Ble klappet inn i garderoben: – Vi er Brann. Vi skal være et topplag.

Slik var Ballspark-sendingen.

LES SAKEN