Trør til for Gazas bombeofre

Fredrik Saroea med flere lager festkveld på Sumo, for å skaffe penger til proteseverksted i Gaza. - Det som skjer på Gaza minner meg om 22. juli 2011, sier Saroea.

Publisert: Publisert:

REAGERER: Nyhetsmeldingene om de mange drepte og lemlestede palestinske barna i Gaza, har fått dem til å reagere. Nå arrangerer de klubbkveld til støtte. Fra venstre: Sumo-lederne Marius Larsen og Simon Simonnæs, legestudent Hanne Heszlein-Lossius, Lysverket-gründer og kokk Christopher Haatuft, Datarock-vokalist og Lysverket-gründer Fredrik Saroea og DJ og musiker Bjørn Torske. Foto: ELIAS DAHLEN

Mandag er dagen, og restauranten Sumo i Vestre Torggate er stedet, når flere restaurant— og utelivsfolk nå går sammen om en fest til inntekt for palestinske bombeofre på Gaza. Inntekten fra festen skal gå til den frivillige organisasjonen Krafttak For Gaza, som samler inn penger til et proteseverksted i Gaza.

— Vi ser de enorme lidelsene for barn og unge på Gaza. Vanligvis føler man seg maktesløs overfor slike tragedier, men nå har vi faktisk mulighet til å samle inn penger til hjelp, sier Fredrik Saroea, Datarock-vokalist og Lysverket-gründer sammen med kokk Christopher Haatuft.

Haatuft og Saroea er alliert med Sumo-lederne Marius Larsen og Simon Simonnæs om arrangementet. Alt overskudd fra salg av mat og drikke, samt all tips går resten av kvelden uavkortet til Krafttak For Gaza.

Vi har faktisk mulighet til å samle inn penger til hjelp

Fredrik Saroea, støttefestarrangør

— Bildene av de døde guttene på stranden i Gaza var dråpen i begeret. Jeg har selv en sønn. Det traff virkelig. Du kjenner på kvalmen, og har bare lyst til å grine, sier Simonnæs.

Mange amputasjonsskader

For Saroea bringer de dystre nyhetene fra Gaza frem følelsene han hadde etter 22. juli 2011.

— Vi spilte på Utøya dagen før terrorangrepet. Det som skjer på Gaza minner meg om det. Jeg har hatt en del kontakt med overlevende etter Utøya, og de får oppfølging. Det får neppe de i Gaza, der nitti prosent av barn og ungdom ifølge Jonas Gahr Støre er traumatisert, og seksti prosent av befolkningen er under atten år, sier han.

Legestudent Hanne Heszlein-Lossius er venn av Haatuft, og har nylig vært i Gaza. Hun mener innsamling til et proteseverksted er en klok ting å gjøre nå.

— Dette handler om å få lov til å klare seg selv. Proteseverkstedet er driftet, styrt og eid av palestinere. Når pengene uavkortet går til proteseverkstedet, styrker restaurantene/bedriftene palestinernes rett til å klare seg selv. Dette er et viktig og flott solidarisk tiltak.

Mulighetene for rehabilitering for skadde pasienter på Gaza er dramatisk redusert med ødeleggelsen av Al-waffa sykehuset, Gazas eneste rehabiliteringssykehus, forteller hun.

— Sykehuset ble ikke bare bombet for to uker siden, men jevnet med jorden av bulldosere. I denne krigen ser vi et stort antall skadde kvinner og barn. Man kan mene hva man vil om Israel og Palestina, men at sivile skal få proteser når de har mistet armer og ben, det må vi alle være enige om.

Lodder ut middag

På arrangementet mandag vil Sumo gå over til å bli nattklubb utover på kvelden, der inngangspengene går til proteseverkstedet. Lysverkets faste DJ-er stiller også opp gratis, Fredrik Saroea, Teddy Touch, Ciscoe og Bjørn Torske.

— Jeg reagerer på nyhetene. Vi må jo hjelpe dem som blir rammet i Gaza, sier Bjørn Torske.

Etter at praten begynte å gå om denne støttefesten, har flere meldt seg for å bidra. Galleri SE gir bort et Dolk-trykk som skal auksjoneres bort på arrangementet til inntekt for formålet. Det skal også loddes ut middag for to personer påBien Bar, Hanne på Høyden, Bare Restaurant, Colonialen, Lysverket og Sumo, Nama Sushi og Ujevnt.

— Loddene koster hundre kroner stykket, og folk må gjerne kjøpe mange! sier Saroea.

Kjøkkensjefen på Lysverket, Christopher Haatuft, kommer til kommer å bidra på Sumo-kjøkkenet sammen med stedets egne kokker.

— Det blir Sumo-mat med et snev av Lysverket. Men man trenger ikke gjøre en helaften ut av dette. Folk kan bare komme for å ta en kopp kaffe, også. Jeg oppfordrer folk til å komme og støtte en god sak. Vi som har det bedagelig og fint her, kan neppe forestille oss hvordan de har det i Gaza nå.

Publisert: