- Når lyset slukkes den første kvelden, er stemningen helt strålende fantastisk

Søvn er ikke et problem. Kostholdet ER et problem, innrømmer Jon Dahl (18). Han er én av 5000 deltagere på årets utgave av The Gathering.

Publisert:

ENGASJERT: Jon Dahl (18) deltar på The Gathering for fjerde gang. Foto: OLAV EGGESVIK

svp://27142
Olav Eggesvik

I Vikingskipet går arrangementet The Gathering av stabelen hver påske.

For noen er det bare bråk og støy, for andre er det himmelen.

Omtrent fem tusen deltagere samles for å bruke tid på data-interessen.

Fremoverlent og stirrende inn i skjermen, har deltagerne tatt med seg datamaskiner, TV-er, store høyttalere og flere brett med energidrikk, brus og hurtignudler.

Med lyden av teknomusikk, som til enhver tid spilles høyt, sitter de våkne til langt på natt.

Kulturen er unik. En pussig tradisjon er å rope «Arne» så høyt man klarer. Dette utløser nye Arne-rop fra andre deltagere i Vikingskipet.

Opphavet er usikkert, men mange mener det kommer av en mor som skulle levere undertøy til sønnen sin, og fikk arrangørene til å rope det opp over høyttaleranlegget.

Hør deltagerne rope Arne i videoen øverst i artikkelen.

— Det er ikke logisk

18-åringen Jon Dahl er en av dem som bidrar til det høye lydnivået i Vikingskipet for fjerde år på rad. Han tilbringer påsken sittende på en stor høyttaler, mens han surfer på nettet og deler musikken sin med dem som sitter på de nærmeste radene.

— Jeg spiller ikke så mye dataspill, men føler jeg må gjøre mitt for å få lyden til å bli ekstra høy. Og det greier jeg absolutt i år, sier Dahl til Aftenposten.no.

Sammen med kameraten Harald Frisak og 30 andre personer, noen av dem har Dahl bare snakket med på nettet, har de bygget en hylle for å få plass til tre PC-skjermer, datamaskiner, brett med hurtignudler og et stort lydanlegg.

Ifølge Dahl er ikke det han driver med helt logisk.

— Det er veldig mange som spør meg om det, og jeg har vel ikke et veldig godt svar. Logisk sett er det vel egentlig ikke noen vits, det er jo lyd overalt uansett. Men jeg synes det er fint når jeg får lyst til å høre på en sang, og bare skrur opp volumet slik at alle hører det og jeg sitter der og rister, sier Dahl.

Sosialt

Både arrangøren og deltagere forteller at det er et veldig sosialt arrangement, selv om det ikke kan virke slik for utenforstående.

— Vi er veldig opptatt av at dette er en sosial arena. Det er det kanskje vanskelig for mange å forstå, men det er ingen som sitter på plassen sin hele tiden, sier Didrik Leganger, pressemedarbeider på The Gathering.

Under datafesten arrangeres det konkurranser, flere bedrifter har stands og mange bruker tid på å spasere rundt i Vikingskipet for å kikke på utstyret til andre deltagere.

— Det er absolutt sosialt, spesielt når du har et så fett anlegg som jeg har. Da kommer det folk innom hele tiden og spør om jeg kan sette på en sang, eller bare for å prate litt om anlegget. Det er ikke vanskelig å snakke med folk her, vi har veldig mange felles interesser, sier Dahl.

Lite søvn

Da Aftenposten.no var på besøk onsdag, hadde flere av deltagerne allerede lagt seg til å sove. Noen i en medbragt lenestol foran datamaskinen, andre bøyd over tastaturet.

— Søvn er ikke et problem. De har et sovetelt som er oppvarmet, og det er gull verdt. For det går ikke an å sove inne i hallen. Veldig mange vil jo ikke få nok søvn fordi de vil få så mye ut av The Gathering som mulig, sier Dahl, og legger til at han sov 18 timer i strekk etter at han kom hjem fra fjorårets datafest.

- Hva med kostholdet?

— Det er et problem. Det går hovedsaklig i hurtignudler, for det er det letteste å lage. Man har ikke lyst til å bevege så mye på seg, rett og slett, sier Dahl med et smil.

Leter etter de beste

Selv om mange av deltakerne kun spiller eller surfer på nettet, er det også en faglig del av arrangementet. Med flere foredragsholdere, konkurranser og egne områder for de som skal drive med programmering og annet kreativt arbeid, samler Norges fremtidige IT-hoder seg i Vikingskipet. Det har flere bedrifter, universiteter og Forsvaret merket seg.

— Noen er her bare for å spille spill, men enkelte av deltagerne er veldig flinke. Vi trenger flinke folk, så nå prøver vi å finne ut av hvem det er, sier Eirik Hjelle i Blix Solutions, som leverer nettkapasitet og servere til bedrifter.

Tidligere har de kun sponset The Gathering, nå er de her for å rekruttere nye ansatte.

Selskapet arrangerer en konkurranse der deltagerne må løse en rebus av den tekniske sorten. Hjelle håper han finner noen som greier å løse den, for firmaet skal ansette flere folk i år.

— Det er vanskelig å finne de flinkeste. De vi er på jakt etter skal kunne litt om mye heller enn mye om litt, sier Hjelle.

Vanskelig å finne frem

Fornyings-, administrasjons- og kirkeminister Rigmor Aasrud er også på jakt etter de flinkeste IT-folkene, selv om de kan være litt vanskelig å finne i en stor hall med mye dataspilling.

— Jeg tror at mange av de som er her er fremtidens IT-medarbeidere i Norge. Derfor er jeg her. For å skjønne litt mer av hva det er og la meg inspirere, sier Aasrud.

Sammen med Aftenposten.no spaserte ministeren rundt i Vikingskipet, blant annet for å be ungdommen om å ta IT-utdanning.

— For vi kommer til å trenge dem i tiden fremover. Det er imponerende at så mange ungdommer kommer hit for å sitte foran dataskjermen, men jeg skjønner at det er en viktig del av ungdomskulturen, sier Aasrud, som etter å ha kikket litt utbryter:

— Det er ikke så lett å skjønne hvor en skal begynne her. Det er utrolig mye forskjellig. Men jeg må se om jeg finner noen som ikke bare driver og spiller.

svp://27142
Publisert: