Dette er årets beste julehefter

I år kan du boltre deg i over femti julehefter. Her finner du våre favoritter, alle med snert og originalitet. Du vet tross alt hva du får i Fiinbeck & Fia.

Tegneserier til nett.png
  • Walter Wehus
Publisert: Publisert:

"Varg Veum: Spor i snø"

icon
Denne artikkelen er over åtte år gammel

Gunnar Staalesen, Arild Wærness og Mike Collins

Karakter: 6

Julehefte_Varg_Veum.jpg

Det er jul på kontoret til privatdetektiv Varg Veum, og akevitten står allerede på skrivebordet. Etter fjorårets karriere som Sundt-nisse har han sverget ikke å ta på seg nissedrakt igjen, men snart sitter han rødkledd og fin på bussen til Fana, for å gjøre en nissetjeneste for en gammel venn. En smule klassisk krim-multitasking senere og Veum er på sporet av både av en bande våpenstjelende nynazister, en forsvunnet sønn og et selskap fullt av gamle kriminelle kjenninger.Varg Veum-tegneserien «Syv Fjell» endte opp med å være for veldig spesielt interesserte, men i julehefteform har Varg Veum blitt en uventet slager. De tre serieskaperne (som inkluderer forfatteren av Veum-bøkene, Gunnar Staalesen og tidligere Raptus-general Arild Wærness) har laget en lettbent julehistorie med akkurat passe mengder humor, sødme og overraskende vrier. Det hele er lagt til Bergen på 1980-tallet, noe som harmonerer med de lett gammelmodige tegningene til britiske Mike Collins.

"Kollektivet: Balder redder julen"

Torbjørn Lien

Karakter: 5

Julehefte Kollektivet.jpg

Er du fast leser av norske tegneserieblader? Da kan du få mye å gjøre i desember. Alle de norske stripetegneseriene med eget blad kommer også i julehefteform, men der «Pondus», «Nemi» og «Rutetid» er raskt gjennomlest og uten mye nytt innhold, ringer Torbjørn Lien i de store julebjellene. «Balder redder julen» er en spesialhistorie på 32 sider som fyller hele juleheftet. Det høres kanskje ikke så spesielt ut, men det har faktisk bare skjedd et par ganger tidligere at en norsk stripeserie lager en så ambisiøs historie (og da var det rockabilly-serien «Rex Rudi«).Balder, sønnen til metalrockeren Ronny og det yngste tilskuddet til «Kollektivet» havner i koma og våkner opp i nisselandsbyen på Nordpolen — der nissen har forsvunnet. Det som følger er en lettbent og actionfylt blanding av fantasy og moderne norsk jul. Tidlig i historien spør Balder hva som er grunnen til at vi feirer jul, og om det er slik at nissen ikke finnes. Spørsmålet får henge i den sekulære luften lenge før alt ordner seg: Nissen finnes jo, best ikke å blande religion inn i høytiden.

"Lunch: Kongen på haugen"

Børge Lund

Karakter: 4

Julehefte_Lunch.jpg

Julen — og mange julehefter - handler om det nære og kjære. Børge Lunds stripesuksess «Lunch» handler derimot om norsk bedriftskultur på sitt verste, personifisert i udugelig ledelse, oppgitt mellomledelse og ren sabotasje fra gjengen som fyller det åpne landskapet.Lund har et godt øye for de absurde små tradisjonene og de uskrevne reglene som får tiden på arbeidsplassen til å gå. Etter å ha utforsket norske julebord i 2012 (plakat med illustrasjon fra det juleheftet følger med), handler seks sider lange «Kongen på haugen» om de strenge formalitetene rundt julegaver kolleger imellom. I tillegg er årets hefte fylt med en ny tre siders historie, reprise av gamle striper, samt lesernes historier om de verste julegavene de kan huske å ha gitt.

"Flåklypa julen 2014"

Henrik Rehr og Haakon W. Isachsen

Karakter: 5

Julehefte_Flåklypa.jpg

Er en antropomorf skjære stemmeberettiget i pavevalget? Solan Gundersen forteller om da han var tungen på vektskålen i Det sixtinske kapell da pave Frans ble valgt. I mellomtiden er Soline (magedanserinnen fra «Flåklypa Grand Prix«) hos Reodor Felgen for å be om hjelp med tømmertyver. Historiene vikles inn i hverandre, og juleheftet med høyest andel snakkebobler på latin blir også det mest burleske og vakkert folkelige.Juleheftene fra Flåklypa har ofte vært i overkant innviklede, men selv med parallelle historier og tilbakeblikk holder serieskaperne stramme tøyler i år. Henrik Rehr er ny tegner i Flåklypa-sammenheng (han tegner også «Knerten»-juleheftet), og han har en fargerik og klar stil som kler serien godt, selv om ikke karikaturer er hans sterkeste side — prøv å dra kjensel på skipsreder John Fredriksen.

"Stomperud på eventyr: Julen 1717 - svenskene kommer!"

Terje Nordberg og Magne Taraldsen

Karakter: 4

Julehefte_Stomperud.jpg

Det var i fjor sommer at Norges mest folkekjære vernepliktige dukket opp i ny drakt. Borte var teksten under bildene, og i stedet fikk en ny generasjon serieskapere lage Stomperud-historier hvor både tempo, tegninger og humor var modernisert. Nå har den moderne Stomperud nådd juleheftene.Veteranen Terje Nordberg skriver, mens tegneren er den relativt ferske Magnus Taraldsen som i 2011 vant Dagbladets seriekonkurranse for stripeserien «Drops». Den lange historien «Surströmmingsfeiden» fyller hele heftet, og forteller historien om da Stomperuds forfar nokså uvitende avverget et svensk angrep på Norge i 1717 ved hjelp av en illeluktende og eksplosiv svensk nasjonalrett. Stomperud selv har like mye personlighet som pølsene han elsker, men dette er en morsomt tegnet historie uten dødpunkter, som vil introdusere nye lesere til den fredelige soldaten.

"Rocky — Mot naturen: Rocky feirer jul i villmarka"

Martin Kellerman

Karakter: 5

Julehefte_Rocky.jpg

Svenske Martin Kellermans selvbiografiske stripeserie «Rocky» har nærmest blitt sin egen sjanger, med vekt på samtaler og ideer mer enn handling og lettvinte poeng. Årets julehefte ligner til forveksling på månedsbladet, men det er bare positivt: Her er det 34 sider med helt nye striper hvor Rocky først feirer jul med kompisen Inge på en hytte, og deretter med nevøene og niesene sine i Nittedal. Akkurat som i «Lunch» er det langt fra noen tradisjonell familiejul vi møter her, men det moderne storbymennesket som finner sin egen lille nisje i høytiden sammen med likesinnede. Det snakkes mye rør i «Rocky», men svensken kan ikke unngå å bli litt ektefølt også iblant, selv om hovedpersonens første instinkt alltid er å fleipe det bort.

"Donald: Helt på vidda"

Knut Nærum, Tormod Løkling og Arild Midthun

Karakter: 4

Julehefte_Donald.jpg

Du finner utrolige syv julehefter og én julepocket med Donald Duck i bladhyllene nå, men som vanlig er det bare to som gjelder: Carl Barks' jul (som ironisk nok mangler de klassiske julehistoriene i år), og det norske heftet produsert av moromennene Knut Nærum og Tormod Løkling, og tegnet av bergenseren Arild Midthun. Sistnevnte gjør sitt for at serien skiller seg ut fra de fleste andre Donald-serier — Midthun er opplært i fransk-belgisk tegnekunst og Andeby-figurene hans ligner alltid litt mer på mennesker enn dyrene de har som modeller.«Helt på vidda» er en klassisk julenissehistorie lagt til Hammerfest (eller «Sommerfest» på andebysk). Serieskaperne låner det aller meste fra gamle Carl Barks-historier, men det gjorde jo tross alt Barks selv også. Den er en god, moderne Donald-historie selv om den prøver litt hardt å selge seg inn i Nordland, men den kommer til kort målt mot fjorårets Dickens-inspirerte julehefte fra de samme serieskaperne - om du skulle snuble over den

Publisert: