Dobbel kunstglede i Lysverket

Både barn og voksne koste seg på Norges første kunstmuseum for barn. De fikk en nymontert Astrup-utstilling på kjøpet.

DATAKLOSSER: Lhorraine, Nancy og Laura fra St. Pauls skole tester ut de elektroniske dataklossene som skifter lyd, lys og farge. Foto: VEGAR VALDE

  • Kari Fauskanger
    Mathopen
Publisert:

FILMSTJERNER: Mikal (til v.) og Egil er fornøyd med fasilitetene på Kunstlab. Foto: VEGAR VALDE

ÆRESGJESTER: En spent Anne Ree tar imot sin første skoleklasse i Kunstlab. Det er femte klasse på St. Pauls skole, som var spesielt inviterte til åpningen. Foto: VEGAR VALDE

HVA HANDLER KUNSTLAB OM? Slik er det blitt i det nye kunstmuseet for barn. Foto: VEGAR VALDE

kunstlab06.jpg Foto: VEGAR VALDE

kunstlab07.jpg Foto: VEGAR VALDE

kunstlab08.jpg Foto: VEGAR VALDE

kunstlab09.jpg Foto: VEGAR VALDE

kunstlab10.jpg Foto: VEGAR VALDE

kunstlab11.jpg Foto: VEGAR VALDE

kunstlab12.jpg Foto: VEGAR VALDE

Kjempegøy.

Egil og Mikal på henholdsvis 9 og 10 år har begge funnet roen i et av de mange sittemøblene på det helt nye Kunstlab på Bergen Kunstmuseum.

Begge går i femte klasse på St. Pauls skole og begge venter spent på å se seg selv i den nye filmen om barn og kunst som er laget til det splitter nye kunstmuseet for barn.

— Genialt, supplerer Elin.

Den gråhårede damen våger seg ikke inn i klatrerommet og hiver seg heller ikke over tegneblokkene i kunstatelieret, men hun er like imponert som det yngste publikumet der hun vandrer rundt i den nye barnefløyen på Bergen Kunstmuseum.

Picasso og I.C. Dahl

I dag åpnet nyskapningen Kunstlab dørene - en splitter ny museumsavdeling med fokus på å formidle kunst for barn. Ikke med barnetegninger og enkle streker, men Picasso, Miro og I.C. Dahl på veggene og med dataskjermer, fargelaboratorium og mye annet gøy på rekke og rad.

"Endelig. Gratulerer", står det med store bokstaver på den oransje veggen på vei inn i lokalene. Her er det faktisk lov å skrible på veggen.

Samtidig åpnet en helt ny avdeling med bilder av Nikolai Astrup i den andre fløyen i Lysverket.

To helt forskjellige utstillinger, men likevel ikke, skal vi tro direktør Erlend Høyersten ved Kunstmuseene i Bergen.

Det er et poeng at de åpner samtidig. Her er mange av barnetegningene til Astrup og han malte senere aldri noe som han ikke hadde tegnet som barn, sier Høyersten, og leder an inn de gråmalte salene.

Museumsapp

Samtidig demonstrerer han en helt ny app som formidlingsverktøy for Astrup-utstillingen.

Den første museumsappen i Norge, utviklet spesielt for museet, og med tilleggsfunksjoner som lyd og GPS-veivising til kunstverkenes opphav i jølsternaturen.

På Bergen Kunstmuseum er det ingen som kommer til å be publikum slå av smarttelefonen. Og hvis du ikke har en slik, e det Ipoder å låne i resepsjonen.