El-skap blir skapkunst

Nå skal BKKs grå el-skap bli kunstverk.

IMG_0934.JPG
  • Kari Fauskanger
    Mathopen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ni år gammel

Du har sikkert sett dem — kjedelige grå skap, som skjuler BKKs elektriske installasjoner. Ofte dekorert av halvt avrevne plakater og tagging. Nå skal de kjedelige grå, bli fargerike kunstverk.

I alle fall hvis kulturbyråd Gunnar Bakke får det som han ønsker.

I dag gikk startskuddet for prosjektet han kaller "Elektrisk gatekunst". BKK har stilt til sammen 30 el-skap i sentrum til disposisjon for unge, kreative skapmalere.

Dessertkunst

Det første kunstverket er allerede ferdig og kunne avdukes av kulturbyrå Bakke og samarbeidspartner og styreleder i BKK Nett, Ståle Eeg Nielsen, i fellesskap. Piloten er strengt tatt ikke et skap, men et tårn, nærmere bestemt BKKs nedstigningstårn i Vestre Torggate.

Her har gatekunstnerne Jaz og John XC utfoldet seg. En hel dag gikk med til å utforme verket. Det tok så lang tid fordi de to kunstnerne hele tiden ble avbrutt av folk som bort og kommenterte.

— Jeg liker å arbeide ute. 95 % av befolkningen går aldri i gallerier. Dette blir kunst som er relevant for mange, sier John XC, opprinnelig britisk, men nå har han slått seg ned på Vestlandet.

— Er du fornøyd med resultatet?

— Well.

Gatekunstneren drar litt på det.

— Jeg er en sånn som liker best skikkelig middag med poteter og greier. For meg er dette dessert. Men vi trenger dessert også, selv om jeg foretrekker hovedretten, sier han.

John XC synes el-kunstprosjektet er interessant, og han tror det vil appellere til unge, kreative mennesker som ikke har andre steder å utfolde seg.

Alle kan bli skapkunstnere

Kulturbyrå Gunnar Bakke sier at E-kunstprosjektet er en del av Bergen kommunes satsing på gatekunst og graffiti. Han håper at de lovlige flatene vil bli respektert og viser til at i andre byer der det er åpnet for lovlig graffiti, er taggingen blitt redusert.

— Kommunens målsetting er å fjerne ulovlig tagging, sier han.

Foreløpig er dette et prøveprosjekt frem til mars, men BKK Netts styreleder håper det blir så vellykket, at det kan bli permanent.

Det er opprettet en egen nettside der de som vil male, kan melde seg. Både grupper og enkeltpersoner vil bli vurdert. Kunstverket får stå et halvt år før skapet blir tildelt en annen kunstner. Nettsiden vil også inneholde bilder og kart over skapkunsten befinner seg.

GATEKUNST: Kulturbyrå Gunnar Bakke (til v.) og styreleder i BKK Nett, Ståle Eeg Nielsen, kunne sammen avduke det første verket i prosjekt "Elektrisk gatekunst".
Publisert
BT anbefaler

Det var «vinn eller forsvinn». Nå har hun tapt gårds­striden for tredje gang.

Saken om Haugland bondegård har vært oppe i Høyesterett. Men også der tapte Malene Johnsen og naboen saken.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Her satt han og gamet. Så ble rommet pepret med stein.

  2. Trøbbelet for Bybanen er løst

  3. Hemmelig super­stjerne skulle samle 45.000 mennesker på Dokken. Nå er det avlyst.

  4. Politiets søk går over i ny fase

  5. Øyvind oppdaget at en kjenning er antivakser. Hvordan skal han forholde seg til det?

  6. Politiet: – Sikre løse gjenstander