På nett i USA, men ikke i Norge

Strømmetjenestene Netflix og Itunes har gjort sitt inntog på det norske markedet, men utvalget blekner i forhold til de amerikanske versjonene.

KUN I USA: Filmene «Looper» og «Beasts of the Southern Wild» går på kino i Norge, men er tilgjengelige på amerikanske Itunes Store. Det samme gjelder TV-seriene «Homeland» og «Mad Men». Skaffer du deg en amerikansk konto, får du dem hjem i stuen.
  • Kjetil K. Ullebø
  • Harald Espeland
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ni år gammel

Tilbudene for film— og TV-kjøp florerer på nettet, men utvalget er på langt nær like godt i de norske utgavene som i de amerikanske.

— For både i Itunes Store og Netflix får du følelsen av at det er litt begrenset, sier Eirik Solheim om utvalget i de norske utgavene.

Solheim er redaktør for teknologinettstedet NRKbeta, og har testet de norske tjenestene.

Han forklarer det manglende utvalget i de norske butikkene med måten film- og TV-selskapenes rettighetspolitikk fungerer på.

— Hele rettighetsregimet baserer seg på en annen verden, der du har TV-utsendelser som utgangspunkt. Disse er begrenset av landegrenser, mens på Internett har du ikke slike grenser. De har kunnet styre ting gjennom kabel og satellitt tidligere, og det har ikke vært nødvendig å forhandle om rettigheter for hele verden, sier han.

Forholder seg til landegrenser

I fjor åpnet Apples Itunes Store for salg og leie av film i Norge, mens de i USA har holdt det gående med både filmer og TV-serier i flere år.

Amerikanske Netflix baserer seg på strømming av filmer og TV-serier, og forsøker å være for levende bilder det Spotify og Wimp er for musikk.

Mens du i de amerikanske versjonene finner filmer som fortsatt går på kino i Norge, samt TV-serier som ennå ikke er sendt her til lands, er de stort sett fraværende i de norske utgavene. I norske Netflix er det langt mellom de nye storfilmene. Og hvis man klikker inn på kategorien klassiker, kommer det ikke opp mer enn 85 filmer.

— For publikum virker det rart at mye av det internasjonale innholdet ikke skal være tilgjengelig. Det er greit på norsk TV, men når det gjelder Internett, er vi ikke vant til at det skal eksistere noen landegrenser. Du får fortsatt like god tilgang til Google og Facebook selv om du bor i Norge. Rettighetsregimet baserer seg på en annen teknologi enn den vi har nå, sier Solheim.

Tror samlet løsning blir vanskelig

Solheim peker på at Norge er et lite land som ikke blir sett på som veldig viktig for innholdsleverandørene.

— Vi må vel godta at vi ikke utgjør et veldig stort marked. Det er ikke godt å si når vi kan vente oss et fullverdig videoutvalg på disse tjenestene i Norge.

Guttorm Petterson er administrerende direktør i SF Norge, en av Norges største filmdistributører. Han forklarer at forskjellene i utvalg mellom de ulike landene henger sammen med avtalene som er gjort.

Mens musikkverdenen har klart å samle seg rundt få, store aktører i strømme- og nedlastingsbransjen, har ikke det samme skjedd for film og TV enda. Petterson tror det kan bli vanskelig.

— Det er ikke utenkelig, men jeg tror det blir vanskelig at alle skal bli enige slik at man kan gå ett sted og finne alt. Musikken har et forsprang siden det krever mindre nettkapasitet å laste ned enn en film. Men jeg ser ikke bort fra at tilsvarende varianter som dem som eksisterer for musikk, kan komme for filmen også, sier han.

Amerikansk konto hjelper

En måte å få tilgang til et stort utvalg filmer og TV-serier er å skaffe seg amerikansk konto på tjenestene. Når det gjelder Netflix, er dette teknisk komplisert, men for Itunes Store kan man klare det på egen hånd.

Enkelte nordmenn har mistet sin amerikanske Itunes-konto ved å oppgi en falsk adresse i USA. Et aber med en slik konto er at du naturlig nok ikke får norske undertekster - engelske undertekster er heller ikke altfor utbredt.

— Lovligheten i dette er knyttet opp til om man har en reell adresse i Amerika. Oppretter du en konto på Jetcarrier.com, er du innenfor, sier blogger Hans-Petter Nygård-Hansen. Han har laget sin egen guide til å fikse amerikansk Itunes-konto.

Nettstedet Jetcarrier.com er til for å hjelpe nordmenn å handle fysiske varer hos amerikanske nettbutikker. En postboksadresse i New Jersey blir opprettet når du gratis blir kunde hos dem.

— Da har du i ordets rette forstand en amerikansk adresse, sier Nygård-Hansen, som selv har brukt denne opp mot Itunes i over to år uten problemer.

Konsekvensene kan i verste fall bli at Apple stenger den amerikanske kontoen din. Dermed mister du de pengene som ligger inne på kontoen – en konto man må fylle opp med gavekort.

— Derfor fyller jeg aldri opp min Itunes-konto med fryktelig mye penger, i tilfelle, sier bloggeren.

Apple vil for øvrig ikke kommentere saken. Det har heller ikke lyktes BT å få tak i en talsperson for Netflix.

Kulturredaktørens utvalgte

Nyhetsbrev Jens Kihl er kulturredaktør i Bergens Tidende og gir deg hver torsdag de beste sakene fra kulturverdenen.
Publisert
BT anbefaler

Aleksander (35) fra Bergen omkom på fjelltur

Mannen var alene på fjelltur mellom Malmangernuten og Melderskin i Rosendal da han omkom.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. 11-åring til legevakt etter trafikkuhell på Askøy

  2. Pilotene villige til å la SAS gå dukken

  3. I 1991 kom han til Bergen. Lørdag ble han siktet for terror.

  4. – Veien har på rekordtid blitt den største campingplassen i Bergen

  5. Dette gjer du om du trur du har korona

  6. Er det umulig å holde seg slank etter overgangsalderen? Dette svarer legen.