Sånn blir Isdalskvinnen

Vi får neppe vite sannheten om den mystiske Isdalskvinnen. Men i dag kan i alle fall Bergens Tidende avsløre hvordan hun blir seende ut i tegneserie.

  • Finn Bjørn Tønder

Har du lest BT i høst vet du at den irske tegneren Mike Collins og den bergenske forfatteren Gunnar Staalesen skal lage tegneserie om Varg Veum. Og i den årlige serien fra 2004 til 2011 vil mysteriet rundt Isdalskvinnen gå som en føljetong og følgelig få sin oppklaring først i 2011.

Ja, ja, oppklaring og oppklaring, fru Blom. Sannheten vet nok bare Politiets Sikkerhetstjeneste (tidligere Overvåkingspolitiet), som slett ikke vil fortelle hva de egentlig vet om det mystiske dødsfallet 29. november 1970 i Isdalen ved Ulrikens fot.

Ser sånn ut

— Jeg mener bestemt hun så omtrent slik ut som jeg har tegnet henne for Bergens Tidende, sier tegneren Mike Collins. Han er anerkjent som tegner. Har gitt liv både til Batman, Fantomet og Harry Potter. Og nå altså til denne utenlandske kvinnen, som i lang tid fartet fra hotell til hotell i Norge, alltid under forskjellige, utenlandske navn. Til slutt sjekket hun ut fra Hotell Hordaheimen i Bergen, plasserte bagasjen på Jernbanen - og ble så funnet etter noen dager, delvis utbrent i et bål ved Ulrikens fot i Isdalen. Obduksjonen viste at hun hadde tatt fryktelig mange sovetabletter. Men tok hun sitt liv slik daværende kriminalsjef Oskar Hordnes konkluderte med?

Gunnar Staalesen har tidligere kommet med en helt annen konklusjon, i romans form i «1999: Aftensang». Tore Osland, sønn av politiets hovedetterforsker i saken, hadde sin versjon, også i roman, i 2002. I tegneserien har Staalesen funnet frem til en tredje mulighet. Men han vil ikke røpe noe. Ikke før i 2011.

Bygger på Hetland

— Jeg bygger på politiets tegninger fra 1970, sier Mike Collins om hvordan han har skapt «sin» Isdalskvinne. Og mener da den kjente bergenstegneren Audun Hetlands tegninger. De laget Hetland etter å ha sett det delvis utbrente liket, samt etter å ha snakket med flere av vitnene i saken. Det var fortrinnsvis ansatte ved hoteller i Bergen, Stavanger, Trondheim og Oslo.

Men har han gjort Isdalskvinnen vakrere enn hun vitterlig var?

— Neppe, etter det jeg forstår har alle vitnene sagt at hun var veldig pen. Og er hun ikke det i min tegning også? Spør Mike Collins.

Du må nok vente til september neste år før du får se Isdalskvinnen i den første tegneserien. Da først kommer første episode.