Kulturministeren går mot Kulturrådets anbefaling: Dropper Bergen

Det nye avdelingskontoret til Kulturrådet legges til kulturministerens egen hjemby, Trondheim. – Man skal ha god grunn til å gå mot faglige anbefalinger, sier kulturbyråd Julie Andersland.

Publisert Publisert

PÅ AUDITION: Kulturbyråd Julie Andersland trakk frem blant annet den nystartede bergensfestivalen Vill Vill Vest da hun var på audition. Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

 • Guro H. Bergesen
 • Ingrid Marie Vikhammer Sandvik
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) presenterte «vinnerbyen» Trondheim på en pressekonferanse i Oslo mandag formiddag.

«Kreativt Norge» skal bli et avdelingskontor med ansvar for Statens kunstnerstipend og Fond for lyd og bilde. Med kontoret følger en forvaltningspott på 300 millioner kroner.

Les også

Les Frode Bjerkestrands kommentar: Vær så god, Trondheim. Kyss og klem, hilsen Linda

Skuffet kulturbyråd

Kulturbyråd i Bergen, Julie Andersland (V), er skuffet, men ikke overrasket over at kontoret ikke gikk til Vestlandet.

– Men jeg kan kanskje tillate meg å undre litt over at de ikke benytter muligheten til å ta i bruk den kompetansen vi har i Bergen.

Hun viser til anbefalingen fra Kulturrådet om å legge kontoret til enten Bergen eller Stavanger.

– Kulturrådet har faglig anbefalt å legge kontoret til Vestlandet, og vi vet at miljøene i Bergen har den riktige kombinasjonen av kulturfaglig kompetanse og lang erfaring med å ha flere bein å stå på enn bare statlig støtte. Om det er distriktspolitikk mer enn kulturpolitikk som ligger til grunn for denne beslutningen skal jeg ikke si, men jeg tror kontoret ville fått en enklere start i Bergen.

– Bør ha god grunn

– Kulturministeren sa under pressekonferansen mandag at regjeringen sammen med støttepartiene KrF og Venstre er enige om å legge kontoret til Trondheim. Hva tenker du om at ditt eget parti står bak avgjørelsen?

– Jeg er ikke kjent med prosessen som ligger til grunn for dette. Vi har vært veldig tydelig på det sterke kulturmiljøet i Bergen som vi mener ville kommet hele Norge til gode. Det vil alltid være ulike hensyn når man skal beslutte hvor et sånt kontor skal legges, men man skal ha god grunn.

Les også

Slik gikk det på kulturbyrådens «audition» for Bergen

– Bergen ikke synlig

Daglig leder i Kultur Vest, Kristin Øygarden, syntes det er merkelig at valget landet på Trondheim.

– Det henvises til NTNU, Norges teknologiske universitet. Med hederlige unntak, er teknologi og kunst to ulike ting, ikke to sider av samme sak, slik man kan få inntrykk av når man hører ministerens tale, sier hun til BT.

Les også

Les BTs leder om saken: Lettvint spill om tung kultur

Mikal Telle i Made management, er oppgitt over avgjørelsen.

– Jeg føler vi jobber så hardt for å bygge opp en næring i Bergen, og det er så mange her som gjør en så god jobb, men så føler jeg aldri at den jobben blir sett. Det sendes ikke penger til infrastruktur eller jobber, og det virker som kulturbransjen i Bergen er mer synlige i utlandet enn nasjonalt.

Leder for bransjeorganisasjonen for musikere, Brak, Karen Sofie Sørensen, sier hun håper begrunnelsen for å legge kontoret til Trondheim er faglig fundert.

– Jeg syntes det er tydelig nå, siden prosessen har tatt såpass lang tid, at det har vært mye politisk spill i kulissene. Kulturdepartementet pekte selv på Vestlandet med Bergen eller Stavanger som de beste kandidatene. Jeg håper at det er faglig begrunnet og ikke politisk at kontoret blir lagt til Trondheim, men det har en del av oss som sitter her i Bergen vanskeligheter for å se.

Les også

Kode-direktør Karin Hindsbo tar gjerne imot Kulturrådet

Anbefalte Vestlandet

Kulturrådet selv anbefalte at «Kreativt Norge» skal legges til Vestlandet, lokalisert i Bergen eller Stavanger.

I Kulturrådets «Vurdering av utflytting av administrative oppgaver», datert 2. juni 2016, står det blant annet:

«Når det gjelder lokalisering peker både Bergen og Stavanger seg ut som aktuelle områder for et regionkontor, da både kommunene, kunst- og kulturarbeiderne og næringslivet selv viser vilje til samhandling, nettverksbygging og en stor bevissthet på egne satsinger både nasjonalt og internasjonalt.»

Les også

Frykter Bergen kan tape kampen om nytt prestisjekontor

Trekker frem NTNU

– I pressemeldingen sendt ut av Kulturdepartementet mandag, er NTNU det eneste konkrete som trekkes frem som grunn til at man legger «Kreativt Norge» til Trondheim. Kan du si litt mer om den kulturfaglige begrunnelsen?

– Det er fordi vi ser at mye av det det handler om for å få kunst og kultur ut på nye markeder og nå et større publikum i stor grad handler om digitalisering. Man må være sterkt koblet på teknologimiljøet, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland (H).

– Hvilke andre grunner enn at NTNU er i Trondheim ligger bak valget?

– Det er en helhetsvurdering. Det skulle ikke bli distriktspolitikk, man måtte ha en storby og ikke en mindre kommune. Og så er det mye positivt som skjer i mange av de aktuelle byene, men det var viktig å se på hvordan teknologimiljøet kan bidra til kulturell og kreativ næring.

HAR BESTEMT SEG: Kulturminister Linda Hofstad Helleland offentliggjør hvor det nye kulturkontoret skal ligge mandag. Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Ikke godt nok utredet

– De har sterke fagmiljøer over et bredt spekter på NTNU, innenfor kunstfagene, drama og musikk. Og så har de, i likhet med Bergen, sterke fagmiljøer også innenfor kunst- og kulturmiljøet, både innenfor film og musikk, festival og spill, som gjør det til en totalvurdering, sier Helleland.

Les også

Les hvorfor Oslos kulturbyråd mener kontoret skal bli i Oslo

– Hvorfor valgte dere å gå mot den faglige vurderingen til Kulturrådet?

– Vi mener den ikke var godt nok utredet, og derfor inviterte vi mange av byene til å presentere seg selv. Og derfor har vi jobbet så tett med Kulturrådet og Innovasjon Norge for å finne det stedet med størst potensial. Det var viktig å få flere sider av det begrunnet sånn at vi fikk innsikt i mer enn det Kulturrådet hadde innsikt i.

Les også

Bergen gjør seg lekker for kulturministeren

At noen er skuffet over avgjørelsen, har kulturministeren forståelse for.

– Man må bare forstå at mange blir skuffet når man ikke blir valgt. Sånn er det i alle lokaliseringsprosesser.

For hele landet

Direktør for Kulturrådet, Kristin Danielsen, sier hun er lettet over at beslutningen nå er tatt og at de kan begynner arbeidet med det nye kontoret.

– Hva mener du om at kulturministeren gikk mot Kulturrådets anbefaling?

– Det står også i det notatet at det er mange interessante miljøer i landet. Det har kommet frem mye interessant i den grundige prosessen departementet har tatt initiativ til. Summen av dette ble et kontor i Trondheim, men det er også etablert et nasjonalt nettverk. Dette blir et nasjonalt kontor, ikke noe kun for trøndelagsregionen.

Les også

Dette var de viktigste kultursnakkisene i 2016

– Statsråden sier at hun så bort fra anbefalingen fordi den ikke var godt nok utredet. Er du enig i den vurderingen?

– Nå skal vi se fremover. Det er fattet en beslutning, det har vært en grundig prosess og jeg er trygg på at det ble riktig beslutning.

Publisert

Les videre

 1. Lothepus vant «Farmen kjendis»: - Jeg er en vinnerskalle

 2. Når dronningen stilles ut på museum for første gang, blir det i Bergen

 3. – Jeg løy for å få bli med i bandet til Aurora

 4. John Olav har skapt en helt ny identitet

BT anbefaler

Her kjører den nye treneren inn på Stadion

Kåre Ingebrigtsens første finte? Å fly via Oslo i stedet for å gå på det samtidige direkteflyet til Bergen.

LES SAKEN
 1. Statsbudsjettet
 2. Linda Hofstad Helleland
 3. Kulturdepartementet
 4. Kulturrådet
 5. Bergen kommune