Det planlegges for flere nye uteserveringer i Bergen. Vin, øl og «boozy milkshake» står på menyene.

 • Reidun Drægebø
 • Adrian B. Søgnen
 • Kjetil Kopren Ullebø
Publisert Publisert

Bak en dør, gjennom en gang og inn i en bakgård. På en brygge i sjøkanten med utsikt til solnedgangen, langs bybaneskinnene og utenfor togstasjonen.

Det planlegges for flere nye uteserveringer med mulighet for å drikke alkoholholdig drikke flere steder i Bergen. Tidspunktet kunne ikke vært bedre, mener flere av bareierne, og sikter til pandemien.

Her er fem nye steder som satser på å åpne om kort tid.

1

Solnedgang og Bryggen-utsikt

– Strandsiden er i utvikling, det er mer aktivitet her nå, sier Kjetil Grimsby Haarr (i midten), som skal være med å drive baren på Havrommet. Fra v. sitter Ruben Nesse og til høyre Morten Dahl Sebjørnsen. Foto: Jannica Luoto

– I tillegg til servering ønsker vi åtte til ti «food trucks» her, og vi håper at dette skal bli Bergens første skikkelige street food-marked, sier Morten Dahl Sebjørnsen, som driver Havrommet på Nordnes.

På Munkebryggen på Strandsiden ligger Havrommet. De siste årene er det sporadisk arrangert alt fra markeder til konserter på bryggen, og i den forbindelse har de fått servere alkohol.

Nå satser Morten Dahl Sebjørnsen og medeier Ruben Nesse på at Havrommet kan bli en permanent bar- og kulturarena på Nordnes.

Deler av uteserveringen ligger under tak. Foto: Jannica Luoto

– Det er ikke så mange steder du kan ha scene utendørs, og publikum samtidig kan stå under tak, sier han.

På Havrommet har de nærmere 1000 kvadratmeter til disposisjon. Deler av arealet ligger ut mot Vågen, mens noe av det befinner seg under taket på Skur 15. Her ønsker de blant annet å arrangere konserter.

Under taket utendørs har de beregnet at det under normale omstendigheter vil være plass til 900 sittende gjester. På grunn av pandemien blir det en del færre, opplyser Sebjørnsen.

Også inne i baren legger de til rette for konserter med en liten intimscene.

Hvis de får ja fra skjenkekontoret åpner de i mai.

2

Is + alkohol = sant

Hallaisen var helt stengt frem til 17. april – da ble de første iskulene servert som take away. I denne bakgården håper daglig leder She Fah Szetu å få servere is, vin og øl. Foto: Bård Bøe

– Jeg ser for meg fem-seks kafébord, som ikke tar så mye plass. Så må vi dekke til noen av veggene her, for å få det litt koseligere. Og noen planter, sier Hallaisen-sjef She Fah Szetu, og peker rundt i bakgården.

Og legger til:

– Om sommeren vil det være sol frem til klokken 15.

Bakgården ligger inn gjennom en smal gang, til høyre for hovedinngangen til isbaren Hallaisen i Skostredet.

Tidligere har isbaren servert asiatisk mat – nå står det kun is på menyen. – Is i Bergen. Det er litt crazy, men folk digger det. Foto: Bård Bøe

– Her kan du forhåpentligvis nyte vin, øl og kanskje «boozy milkshake» – milkshake med alkohol – om ikke så lenge.

Totalt håper isbarsjefen på plass til 24–25 personer, pluss fire plasser utenfor inngangspartiet.

– Uteservering er gull nå med tanke på pandemien. Vi søkte for en måned siden, og håper vi får det gjennom om ikke så lenge.

3

Terrassemeny på Gyldenpris

Christian Langhuus, hovmester hos Litleré Mat på Gyldenpris, sier de planlegger en egen meny til uteserveringen. Foto: Geir Martin Strande

Hos den nyåpnede restauranten Litleré mat på Gyldenpris dukker aprilsolen opp i 15-tiden.

For serveringsstedet er det helt avgjørende å ha en uteservering, mener hovmester Christian Langhuus. Det vil tiltrekke seg ekstra mange gjester på godværsdager.

De har fått innvilget alkoholservering på 24 kvadratmeter utenfor spisestedet, helt i bryggekanten.

Da BT var innom restauranten, var det ingen gjester på uteserveringen. Det tror hovmester Christian Langhuus vil endre seg når folk får med seg at de har uteservering. Foto: Geir Martin Strande

– Spesielt på sommeren, når det blir ekstra varmt her, er det nødvendig. Da vil ikke folk sitte inne, sier hovmester Christian Langhuus.

Nå planlegger de en egen terrassemeny.

– Fem retter her ute blir litt komplisert, det blir nok en litt annerledes meny, forteller Langhuus.

4

Samlingssted for 40-åringer – med vin

På fortauet i Kaigaten blir det mulighet for å ta seg en kopp kaffe eller et glass vin. Foto: Rune Sævig

Langs bybaneskinnene i Kaigaten, rett ved siden av Bergen Brunsj, er vinduene tildekket med papir. Med sprittusj står det skrevet «her åpner snart Kaigaten vin & kaffe».

I tillegg kan én av eierne, Åshild Røynestrand, forteller at de får uteservering på litt over ti kvadratmeter.

– Vi hadde en kaffebar der tidligere, som var en del av Bergen Brunsj. Men så kom korona og mye ble stengt. I mellomtiden har vi tatt en fot i bakken, forteller Røynstrand.

Nå realiserer hun drømmen om en kaffebar på dagtid og vinbar på kveldstid. På menyen kommer ost og skinke, Tinto De Verano – en kald vinbasert drink – og selvsagt vin og kaffe.

Røynstrand lover sol til langt på kveld sommerstid.

– Dette skal bli et fint samlingssted for oss i førtiårene. Men alle er velkommen, presiserer Røynstrand.

5

Øl på stasjonen

Ved perrong 4 på Jernbanestasjonen planlegger BRGN for skjenkeservering. Foto: Marita Aarekol (arkiv)

Da klesmerket BRGN skulle åpne opp sin egen butikk i slutten av november i fjor, kom de på tanken om at de ville være noe mer. Nå har de fått skjenkebevilling og uteservering.

– Vil ville tilby noe ekstra. I tillegg til en butikk hvor du kan kjøpe klær, har vi lekekrok for barn og plass til en venninnegjeng som vil ta et glass ute, forteller daglig leder for BRGN, Ros-Mari Gaundal.

Kafeen ligger på togstasjonen, med inngang både fra Zander Kaaes gate og ved perrong 4.

De skal fokusere på lokale leverandører av alt fra brød til øl til småretter. BRGN selger i utgangspunktet klær til klesforhandlere, og ønsket å treffe et internasjonalt publikum. For dem var togstasjonen i Bergen helt perfekt.

– Bergen jernbanestasjon er den togstasjonen i Norge med flest utenlandsturister, i tillegg er det i tråd med det grønne, forteller Gaundal.

BT retter: I en tidligere versjon av denne artikkelen sto det at BRGN planlegger uteservering på fortauet utenfor Jernbanestasjonen. Det stemmer ikke. Det riktige er at det blir uteservering ved perrong 4. Denne rettelsen ble gjort 26.04.2021 klokken 10.38.

Publisert

Les også

 1. Vil fjerne Ikea-bussen fra Torget: – Skal den styre nærings­utvikling i Bergen?

  Forretningsmann Bjørn Hanevik mener utesteder taper flere millioner kroner på busstoppet som kun Ikea-bussen bruker.
 2. – Her bør det gå an å drikke øl

  Utepils, kvinnelege gatenamn, Bergens nye vaksineplan og BTs siste meiningsmåling er tema i denne vekas episode av «Nokon må gå»-podkasten.

Mest lest

 1. Slik så det ut i Nygårdsparken i morges

 2. Debatt: – Vil kommunen virkelig legge en motorvei over et drikkevann?

 3. Siste nytt om korona

 4. Følg trafikken i vårt direktestudio

 1. Øl
 2. Servere
 3. Alkohol
 4. Sjokolade
 5. Bergen