Tårer over Ålvik

Det blir felt tårer over Ålvik i dokumentarfilmen «Fra solside til skuggeland».

  • Astrid Kolbjørnsen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 15 år gammel

Bak en nøkternt fortalt historie om industristedets vekst og fall, anes en sår kjærlighetssang, fremført av fire som har sine røtter der.

— Vi viste filmen vår i Ålvik forrige lørdag. Det var en rørende opplevelse. Over 300 var til stede i salen. De var i alle aldre, fra unger til de gamle som ble busset fra aldershjemmet. Vi fikk varm applaus, både underveis og etterpå, sier regissøren Knut Terum.

Fra innsiden

I likhet med alle de andre som er ansvarlige for filmen kjenner han Ålvik fra innsiden.

— Jeg vokste opp der og hadde en god og trygg barndom. I likhet med de andre industristedene på Vestlandet var kulturlivet rikt, og idrettslivet aktivt. I filmen har kulturlivet fått en sentral plass. Det sier sitt når det i annonsen etter ny personalsjef på Elkem Bjølvefossen understrekes at kjennskap til musikk er en stor fordel... Det var den gang vi fikk personalsjef Knut Løken til bygden. Han var et funn! Ikke minst for det han skulle bety for musikklivet. Både korene og korpsene i Ålvik holdt et høyt kunstnerisk nivå, sier Terum.

Uten fremtidshåp

I «Frå solside til skuggeland» forteller ålvikfolket både om hverdagslivet, om festligheter, om trallebanen og om sin engstelse for fremtiden.

— Hva tror du skjer med Ålvik?

— Jeg deler oppfatningen til den kvinnelige fabrikkarbeideren som sier at det ikke vil finnes nye arbeidsplasser på stedet. Ålvik blir liggende i skyggeland. For ungdommen er dette katastrofalt på alle måter. Husprisene har sunket til det halve. Familiene er i en håpløs situasjon.

— Og hva blir fremtiden for filmen?

Kulturlederens utvalgte

Nyhetsbrev Liv Skotheim er kulturleder i BT og gir deg hver torsdag de beste sakene fra kulturverdenen.

— Den blir nok bedre. Det er Kvam Sogelag som har rettighetene til distribusjonen. Vi antar at også mange av NRKs seere kan være interessert i å se og høre om dette norske industrieventyret som får en så sørgelig slutt.

Publisert
  1. Film
BT anbefaler

Robert åpner luken ved Ole Bulls plass. Fem meter under bakken venter Bergens undergrunn.

Bli med ned i Bergens undergrunn:

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Nå blir det kaldt!

  2. Denne uken satte sykehusene i Bergen koronarekord. Men én gruppe er ikke å finne blant pasientene.

  3. Han tek over leiinga i Bergen Høgre

  4. Ny virusvariant påvist også i Tyskland

  5. Unikt funn: – Urørt i 1700 år

  6. Vigilo tas i bruk igjen. Pris: 50 millioner kroner.