- Hallo, du er 45 år. Du ser ikke sånn ut, vennen min

Komikerne Tonje Holm Sandnes og Sandra Spjelkavik tar for seg kroppspress og folks behov for å redigere seg vakrere i sin nye forestilling «Helt i Tiden».

Publisert Publisert

AKTUELL HUMOR: Det nye showet til Tonje Holm Sandnes og Sandra Spjelkavik tar for seg alt fra statsminister Erna Solberg til kroppspress og kvinneseminar, til Marcus og Martinus. Foto: Roar Christiansen

iconDenne artikkelen er over tre år gammel

– Skal vi ta Odins soldater eller Marcus og Martinus?

Sandra Spjelkavik ser på humorpartner Tonje Holm Sandnes. De går for en variant av begge. Spjelkavik tar på skinnjakke med «Odins soldater»-emblem, mens Sandnes finner frem caps og treningsjakke med «Minions»-merker på.

– Vi tror Odins soldater er litt mammagutter. De er opptatt av omsorg. Og miljøvern, sier Spjelkavik.

Les også

Se Sandra Spjelkavik og Tonje Holm Sandnes parodiere Razika

– Sjekk hot-dogen

Hun prøver å se seriøs og litt streng ut.

– Sjekk den pølserynken! Nå kommer hotdogen frem, sier hun og ler.

De to bergenskomikerne har prøver på sin nye forestilling «Helt i Tiden». I salen sitter regissør Arvid Ones, som har jobbet blant annet med Ylvis, Kvinner på randen og Else Kåss Furuseth. I 2015 vant han årets fagpris under Komiprisen. Ones har vært teatersjef for Hordaland Teater, og har jobbet ved Det Norske Teater, Riksteatret, og Den Nationale Scene tidligere.

Hotdogen det refereres til er altså en «sinna-rynke» mellom øyenbrynene, og den er helt i sentrum av det den nye forestillingen handler om.

BOYBAND: Tonje Holm Sandnes og Sandra Spjelkavik i rollene som Marcus og Martinus. Foto: Roar Christiansen

Botox i lunsjen

Arvid Ones utdyper:

– Det handler om kvinnerollen i dag. De prøver å se på dagens kvinneroller med et ironisk blikk.

Sandnes og Spjelkavik harselerer med kvinner som tar Botox i lunsjen. Samtidig skulle de gjerne hatt litt større pupper, eller litt mindre rynker selv, forteller de to komikerne.

– Men er det greit å endre på utseendet sitt fordi man ikke ser perfekt ut? Vi føler en viss ambivalens rundt det, forteller Sandnes.

De er begge, som de fleste andre unge mennesker nå til dags, aktive på sosiale medier. Og der har de blitt veldig opptatt av filtre på Snapchat og Instagram, forteller de. Hvis du legger på et filter på et bilde av deg selv, kan du gjøre ansiktet smalere, øynene større, viske vekk rynker og gjøre leppene fyldigere.

– Og så legger du ut det bildet med hashtag «sminkefri søndag». Og da tenker jeg «Hallo, du er 45 år. Du ser ikke sånn ut, vennen min», sier Sandnes.

Les også

Marta Breen har skrevet om 60 damer du skulle ha møtt

«Hva mente de egentlig?»

– Men dette er ikke en forestilling av kvinner, for kvinner, poengterer Spjelkavik. Målet er å treffe alle.

Komikerduoen har som oftest en politisk undertone i humormaterialet sitt. Og det er også nettopp dette som gjør at de er interessante, mener regissør Arvid Ones. Men må humor være politisk?

– Det må ikke det, men vi ønsker å ha noe og melde, samtidig som vi får folk til å le. Det er den beste kombinasjonen, sier Sandnes.

De jobber etter en oppskrift som går ut på at om de er veldig seriøse i én scene, kan de være tullete i den neste.

– Vi håper jo at vi kan sette i gang refleksjon hos publikum. At de går ut herfra og lurer litt på hva det var vi egentlig mener, sier Sandnes

– Hvor mye av det dere snakker om er relevant for dere som privatpersoner?

– Alt, svarer begge.

Les også

BTs anmeldere: Dette har vært best på Biff så langt

– Fremdeles rosa

I en av scenene er de to på «kvinneseminar» på Solstrand Hotell & Bad i Os.

– Man snakker om disse herremiddagene som problematisk, men de gjør jo akkurat det samme, bare at det er kvinner i stedet for menn. Tanken er god, men logoen er fremdeles rosa, sier Spjelkavik.

I dagene frem mot premieren skjer det mange justeringer. En karakter som tidligere var sint, blir glad. Komikerne blir bedre kjent med karakterene sine, og plutselig merker de at en karakter som skulle være sint, passer bedre som glad.

– Jeg kjenner på nervene nå. Vi er veldig fokuserte når vi er på jobb, men så kommer uroen gjerne om kvelden, sier Spjelkavik.

Publisert