Brosnan var på gråten da han takket for heder under Europas svar på Oscar

Tidligere James Bond, Pierce Brosnan, fikk æresprisen da den europeiske filmfiffen samlet seg for sin årlige prisutdeling i kveld. Men tyske «Min pappa Toni Erdmann» ble den store vinneren.

Publisert Publisert

WROCLAW: Pierce Brosnan på den røde løperen i Wroclaw. Foto: Czarek Sokolowski / TT / NTB Scanpix

iconDenne artikkelen er over tre år gammel

De 29. European Film Awards ble i kveld delt ut i polske Wroclaw, som er europeisk kulturby i 2016. Og «Min pappa Toni Erdmann», norsk julefilm på kino, vant fem av fem mulige priser, inkludert for beste film.

Dette regnes for å være Europas svar på Oscar. Mange av favorittene her har allerede innkassert store priser på de største filmfestivalene, som i Cannes, og flere regnes som soleklare kandidater når Oscar-nominasjonene foreligger i januar.

Norge er fraværende

Norsk film er som vanlig fraværende i alle de store kategoriene. Faktisk har ingen norske titler blitt nominert i klassen beste film siden filmprisens oppstart i 1988.

Den eneste norske filmen som var til stede i år, er Even Hafnors kortfilm «Small Talk». Den vant faktisk kortfilmprisen på Bergen internasjonale filmfestival allerede i 2015. Men her i Polen var det hollandske «9 Days – From My Window in Aleppo» som vant.

FAVORITT: Regissør Ken Loach var favoritt med gullpalmevinneren «I, Daniel Blake», men måtte dra tomhendt hjem fra POlen. Foto: Czarek Sokolowski / TT / NTB Scanpix

De store favorittene i år var veteran Ken Loach’ gullpalmevinner «I, Daniel Blake» og årets andre Cannes-sensasjon, tyske Maren Ades «Min pappa Toni Erdmann». Begge blir å se på norske kinoer om kort tid. BT møtte også filmskaperne for egne intervjuer før utdelingen.

VANT ALT: Peter Simonischek, Maren Ade og Sandra Huller i Cannes-sensasjonen "Min pappa Toni Erdmann". Alle tre vant priser i Wroclaw i kveld. Foto: Czarek Sokolowski / TT / NTB Scanpix

Danskene og svenskene er synlig til stede. «En mann ved navn Ove» vant faktisk pris for beste europeiske komedie.

Trine Dyrholm var nominert som beste kvinnelige skuespiller for Thomas Vinterbergs «Kollektivet», mens Rolf Lassgård var nominert for beste mannlige hovedrolle i nettopp «En mann ved navn Ove».

KOMEDIE: Regissør Hannes Holm, produsent Annica Bellander Rune og skuespiller Rolf Lassgård vant pris for beste komedie med «En mann vend navn Ove». Foto: Czarek Sokolowski / TT / NTB Scanpix

«Kollektivet» og en annen dansk film, «Under sanden», vant i tillegg prisene for beste klipp og beste foto.

Ikke flust med stjerner

European Film Awards arrangeres annethvert år i Berlin. Da kommer stjernene. I år deles prisene ut utenfor allfarvei, i Wroclaw. Og da er det få av de travleste stjernene som gidder å dra. Hugh Grant er nominert for rollen i «Florence Foster Jenkins», men tok selvfølgelig ikke turen.

SPANSK SISU: Pedro Almodovar og Adriana Ugarte er regissør og stjerne i "Julieta". Begge var nominert i Wroclaw og skinte på den røde løperen. Filmen kommer på Bergen kino i januar. Foto: Czarek Sokolowski / TT / NTB Scanpix

Europeisk film har alltid handlet om filmskaperne, mindre om kjendiseri. Den eneste A-stjernen på plass i år er Pierce Brosnan, som blir hedret for sin lange karriere, som skuespiller og produsent.

SAMMEN: Pierce Brosnan hadde med seg konen Keely Shaye Smith til Wroclaw. Foto: Czarek Sokolowski / TT / NTB Scanpix

Danske Susanne Bier, som regisserte ham i «Sommerbryllup i Italia», var den som delte ut hederen på scenen i Polen. Hun fortalte om at de under innspillingen i Toscana måtte hyre inn ekstra politihjelp fordi innbyggerne gikk av skaftet da de fikk høre at Brosnan var i byen.

– Jeg er like takknemlig for å kunne lage filmen med Bier. Og jeg håper hun ringer igjen. Jeg er uansett veldig takknemlig for denne fantastiske hederen. Det er et av høydepunktene i karrieren min. Jeg har vært skuespiller hele livet. Har gjort barneteater, eksperimentelt teater. Men film har vært drivkraften og drømmen. Det slo an i USA med «Remington Steel» i 1982. Jeg fikk en fot innenfor døren. Og ble der. James Bond ble også en viktig del av karrieren. Min kone skal ha mye av æren for at det har gått bra. Kjærligheten og støtten hun har vist har vært uvurderlig, sa en tydelig rørt Brosnan fra scenen i takketalen.

Her er noen av de viktigste vinnerne

Prisen for beste europeiske filmmanus i 2016 gikk til Maren Ade for «Min pappa Toni Erdmann», som er julefilm på Bergen kino og er en helt særegen skildring av et far-datter-forhold. Det var den første filmen i Cannes’ hovedprogram på over et tiår. Den er også en soleklar kandidat til Oscar-nominasjon for beste utenlandske film.

Italienske «Havet brenner» vanr pris for beste dokumentarfilm. Dette er en sterk film om den store flyktningkrisen i Europa og gikk på norske kinoer tidligere i år.

Peter Simonischek vant pris for hovedrollen i «Min pappa Toni Erdmann» – en film der han kler seg løstenner og parykk for å kødde med datteren slik at han kan komme nærmere henne.

VANT ALT: Maren Ade vant flere priser for "Min pappa Toni Erdmann" i kveld. Her under en av mange takketaler. Foto: Maciej Kulczynski / TT / NTB Scanpix

Hans motspiller i «Min pappa Toni Erdmann», Sandra Hüller, vant pris for beste kvinnelige hovedrolle.

Maren Ade vant også pris for beste regi med «Toni Erdmann». Og ikke nok med det, den vant også for beste film. Dette er enveiskjøring for filmen som ble oversett av juryen i Cannes, selv om kritikerne elsket den mer enn noen annen.

– Takk for alt det som skjedde på filmen. Og selvsagt til mine skuespillere. Dette er en ensemble-jobb. Helt fantastisk. Vi jobbet med folk fra flere land. Og den viser at Europa er et mangefasettert sted. Dette er første gang en kvinne vinner prisen for beste film. Og det i 2016, sa Ade og fikk ståpnde applaus.

Publisert