Nye signaler fra Nieminen

Hva skjer hvis du trykker på knappene i Suvi Niemenens bilde? Tør du? Får du lov?

  • Kari Fauskanger
    Mathopen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 16 år gammel

Det er 13 år siden forrige gang Suvi Nieminen hadde separatutstilling i Bergen. Etter mange år med undervisning, veiledning, sensoroppgaver og konsulentvirksomhet var det på tide å finne ut hvor hun selv sto som kunstner. Hun stilte seg spørsmålet: hva er det jeg kan vise. Hva er det jeg får til?

Svaret ble «Tila» – utstillingen som åpner på Visningsrommet USF i kveld. Ordet er finsk og betyr tilstand. Det dekker både en mental og en mer konkret tilstand.

Kunstneren, som er født i Finland, liker begrepet. Det er et allsidig og åpent ord og sier noe om det hun ønsker å få til. De fire arbeidene som er med på utstillingen, er foreløpig uten tittel. Klangen i verkene er viktigere enn ord, synes hun.

Nieminen arbeider med hele rommet. Hun komponerer en opplevelse. Kunstverkene skal ikke bare utfylle hverandre, de skal spille i lag med kvaliteten i rommene. Tidligere har hun holdt seg til veggene, denne gangen tar hun i bruk gulvet også.

Indre og ytre rom Utstillingslokalene på Verftet USF består av to rom – det innerste er røft, det ytterste mer forseggjort og elegant. Nieminen lar installasjonene gjenspeile dette.

Den ene vegginstallasjonen i det ytterste rommet består av en stålplate med innfelte knapper eller gummiknotter. Tankene går i retning av et tastatur eller panel.

Tolkningen er like åpen som resten av utstillingen. På samme måten som det å trykke på knapper og knotter skal sette i gang ulike prosesser, vil kunstneren at prosesserer skal settes i gang inne i betrakteren. Det er opp til hver enkelt å kjenne etter og åpne opp for det som skjer.

Sitt eget liv I det innerste rommet tiltrekker en stor, svart ring i gummi seg nesten all oppmerksomheten. En gang var den slange til et traktordekk. Nå lever den sitt eget liv på gulvet i galleriet. En organisk form, laget av brent gummi – et materiale som en gang var olje i jordens indre, minner kunstneren oss om.

For den som ser etter åpner det seg et nytt landskap.

Suvi Nieminen håper at publikum skal se energien i den store svarte formen, urkraften. Hvis den treffer midt i magen, som en vakker tone, er kunstneren fornøyd. Hun har arbeidet med denne utstillingen i halvannet år. Først denne uken kunne hun realisere ideene.

– Nå stemmer det, sier hun mens blikket sveiper over rommene.

Åpen fremtid – Jeg har ikke så mange konkrete fremtidsplaner, fortsetter hun. – Dette er mitt ståsted her og nå. Utstillingen er min eksamen. Det var viktig for meg å komme så langt. Hvis dette er bærekraftig, har jeg noe å bygge videre på. Nå kjenner jeg materialet og mulighetene som ligger der. Jeg er klar for å innta nye rom, sier hun.

Nieminen skapte storm da hun presenterte skulpturen «Undine» i rundkjøringen på Os for 12 år siden. Nå står den der som et landemerke i Os-bygden.

«Et undre-verk», kalte BTs kunstanmelder Øystein Hauge skulpturen den gangen. Det er fortsatt plass til undring i Nieminens kunst.

Publisert: