David Bowie er død

Musikeren ønsket å holde sykdommen hemmelig.

KOENGEN: David Bowie på Koengen i juni 2004.
KOENGEN: David Bowie på Koengen i juni 2004.
DØD: David Bowie
  • NTB
  • Arne Edvardsen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Den kjente artisten og sangeren døde av kreft, 69 år gammel, ifølge Sky News.

«David Bowie døde fredfullt i dag omgitt av sin familie etter en tapper 18 måneders kamp mot kreft. Mange av dere kommer til å dele dette tapet og vi ber at dere respekterer familiens ønske om ro i deres sørgetid», opplyses det på Bowies Facebook-side.

I flere år har det versert rykter om Bowies helse, blant annet ettersom han har vært lite i rampelyset de siste årene. Artisten ønsket å holde sykdommen hemmelig.

Artisten feiret fredag 69-årsdagen sin samtidig som han slapp sitt 29. album som har fått navnet Blackstar.

Sønnen bekrefter

Sønnen har nå også bekreftet det triste budskapet. Duncan Jones har skrevet følgende på Twitter: «Veldig lei meg og trist å fortelle at det er sant. Jeg kommer til å være offline for en stund. Kjærlighet til alle».

Bowie var en av Englands store popartister gjennom fire tiår.

Les også

Endelig en skikkelig comebackplate fra Bowie.

Hjerteoperert

Bowies var sist å høre live på en veldedighetskonsert i 2006. Han har holdt en lav profil de siste årene etter at han ble hjerteoperert i 2004. David Bowie ble født 8. januar 1947 i London. Han fikk sitt gjennombrudd i 1972 med albumet «The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars». Bowie er også kjent for låtene «Space Oddity» fra 1969 og «Let's Dance» fra 1983. Han har også medvirket i en rekke filmer.

I 2004 spilte Bowie på Koengen i Bergen. Her er Engelens anmeldelse.

Våkner til trist budskap

Ettersom artistkolleger og Bowie-elskere våkner mandag morgen, kommer det reaksjoner på Twitter etter 69-åringens død søndag.

Mange skriver om en «svart dag» og «tap av en helt». Sangeren Marc Almond skriver følgende på Twitter: «Det er ikke så ofte jeg virkelig gråter over et tap av en artist, men jeg er knust. Han betød så mye. Adjø,David Bowie og din ungdommelighet. Vi elsket deg.»

— Sønderknust

Madonna skriver følgende: - Jeg er sønderknust. Denne store artisten forandret livet mitt, fortsetter sangerinnen. Hun så Bowie live for første gang på en konsert i Detroit.

Madonna bruker flere meldinger for å uttrykke sin sorg og skriver at hun er glad for at hun møtte ham. På bildet hun legger ved, ser man en ung Madonna fra 80-tallet sammen med en smilende Bowie.

Den engelske komikeren, Eddie Izzard, tvitrer at «Bowie vil leve for alltid gjennom sin musikk».

Han ber samtidig alle radiostasjoner verden over spille Bowie i dag: «Jeg syns verden skylden ham det».

- Han var et popgeni

Sangeren Alison Moyethyllet Bowie med følgende: «our greatest, gone and here forever». «A world's heart breaks,» la hun til.

Et stort tap, skriver Storbritannias statsminister David Cameron om Bowies død.

— Jeg vokste opp med å lytte og se popgeniet David Bowie. Han var en mester i nyskapning og fornyelse, skriver Cameron på Twitter.

- Musikken vil leve evig

Statsminister Erna Solberg minnes også Bowies musikk:

— Mange gode oppvekstminner er tonelagt med David Bowies musikk. Hvil i fred, skriver statsminister Erna Solberg på sin Twitter-konto mandag formiddag.

Bowies musikk vil leve evig, sier generalsekretær i NATO Jens Stoltenberg. - Hunky Dory, Ziggy Stardust, Low, Heroes. David Bowies siste album er skrevet, men hans melodier vil leve evig. En sann legende, skriver Stoltenberg på Twitter.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland sier verden har mistet en av popkulturens fremste artister.

— David Bowie har gitt oss fantastisk musikk gjennom flere generasjoner. Takk, skriver Helleland på Twitter.

Lyn fra klar himmel

David Bowie etterlater seg et gedigent tomrom i musikkverdenen, mener musikkjournalist Morten Ståle Nilsen.

— Det er definitivt et sjokk, det kom som lyn fra klar himmel. Men det er i og for seg godt å tenke på at han gikk ut med flagget til topps rent kreativt. Han leverte sitt beste album på nærmere 30 år fredag, sier Nilsen til NTB.

Nilsen anmeldte Bowies nye album Blackstar, som ble sluppet på Bowies 69-årsdag fredag. Han trillet da en femmer på terningen: Blackstar er hakket mer gledelig enn «bare» et godt David Bowie-album. Det er et godt og musikalsk svært interessant David Bowie-album. Takk, takk, snille Dave», skriver Nilsen i anmeldelsen i VG.

— Lazarus er død igjen. RIP #bowie, skriver musikkjournalist Erik Fossen.

Ziggy Stardust

Mark Savage, musikkjournalist i BBC, skriver at det er hjerteskjærende å vite at Bowie ikke kommer til å være blant oss mer.

— Han var sønn av en servitør og en nattklubbeier. David Jones ble til David Bowie, som igjen ble til Ziggy Stardust, som ble Aladdin Sane, som igjen ble The Thin White Duke. Alle var fiktive, alle ble ikoniske.

Eks-konen ikke informert

Bowies ekskone Angie skal ennå ikke være informert om Bowies død. Hun deltar i en kjendisutgave av realityserien Big Brother.

Deltakerne i TV-serien er isolert fra omverdenen i 100 dager, og ifølge den engelske avisen Daily Mirror er det ennå usikkert når og hvordan Angie Bowie vil bli informert om dødsfallet.

Angie Bowie har i TV-serien sagt at hun ikke har snakket med sin eksmann på nesten 40 år.

Vernet om privatlivet

— Det forundrer meg ikke at han holdt sin sykdom skjult, og slapp sitt beste album på flere tiår, sier kulturjournalist Ole Jacob Hoel.

David Bowie var et arbeidsjern som vernet om sitt privatliv, sier Hoel til NTB.

— David Bowies album Blackstar er det beste han har levert på flere tiår. Hvis man nå hører på det igjen kommer det til å bli enda sterkere - når man vet at han var dødssyk mens han lagde det, sier Hoel, kulturjournalist i Adresseavisen.

Han beskriver Bowie som en artist som vernet om sitt privatliv og regisserte sitt offentlige liv til fingerspissene.

— Han var veldig dyktig på å se det nye og viktige. Han formidlet nye tanker på en forståelig måte, og var mye bredere orientert en de fleste popartister. Han var en sjeldent gløgg fyr, sier Hoel.

Plate fredag - død søndag

I en artikkel i forbindelse med åpningen av utstillingen «David Bowie Is» i 2013, der alle hans antrekk og ulike iscenesettelser ble samlet, forteller Hoffengh historien om da Bowie i 1972 klippet av seg sitt lange, blonde hippiehår og farget det knallrødt. Ziggy Stardust var født - og resten er historie.

— Han har vært en inspirasjon for stadig nye generasjoner av klesdesignere, stylister, filmskapere, fotografer og grafiske designere verden over, sier Hoffengh.

— Det som også er interessant, er hvilken dreven mediemanipulator han har vært, helt til det siste. Han gir ut en plate på fredag - og dør på søndag. Uten at vi visste at han var syk.

- Slått i bakken av talentet

David Bowie var soundtracket i livet mitt, gjennom sorg og glede, sier musikkjournalist og NRK-programleder Finn Bjelke.

— Vi mistet en av de aller, aller største kunstnerne innen populærkulturen. Det er umulig å ikke bli slått i bakken av hans talent, sier Bjelke til NTB.

— Livet mitt er fortettet av David Bowie. Jeg har brukt ham i sorg, euforiske gledesstunder, kjærlighetssorg og fødsler.

- Et hardt liv

Bjelke legger til at personen bak artisten, med sitt egentlige navn David Robert Jones, var noe offentligheten aldri fikk se. Det var kun artisten David Bowie som viste seg i offentlighetens lys.

— Han levde nok et ganske hardt liv. Han var vel engelsk mester i røyking, og det var mye kokain og slikt opp igjennom. Men de siste årene levde han nok relativt asketisk, sier Bjelke videre.

Kulturredaktørens utvalgte

Nyhetsbrev Jens Kihl er kulturredaktør i Bergens Tidende og gir deg hver torsdag de beste sakene fra kulturverdenen.
Publisert
  1. Musikk

Les videre

  1. En annen Bowie - igjen
    Er det jazz? Er det rock? Er det verdens ende? Tja, det er Bowie.

    Les hele artikkelen

  2. Bowie hedret med Brit Award

  3. - Dylan reddet Bergen som konsertby

BT anbefaler

Folk lo da de kjøpte sjøboden. – Vi sto til knes i vann.

Bak talentfabrikken ligger en dyster historie.

LES SAKEN