Planlegg helgen med BT!

Norges største band, hjemmelagde bøker eller jazz hos frisøren? Denne helgen byr på noe for alle.

FESTIVAL: Fanzinefest

HJEMMELAGET: På Bergen Art Book Fair stiller en rekke kunstnere og designere ut kunstbøker, og fanziner og bøker som de selv lager og publiserer. Ann-Kristin Stølan, Bergen Art Book Fair

Hva: Bergen Art Book Fair

Hvor: Bergen Kunsthall

Når: 17. til 20. november

Hvorfor: Bergen Art Book Fair er en internasjonal festival der kunstnere, designere og små forlag fra hele verden stiller ut og selger egne publikasjoner. På kveldene er det foredrag. Årets festival er den fjerde i rekken.

Kunstbokmessen arrangeres av Grafill Bergen og Bergen Zines. Sistnevnte er også verdt å merke seg utenom selve messen, de arrangerer med jevne mellomrom en «Fanzinekveld», der folk tar med sine egne fanziner som de viser frem og selger.

Les også

Les om da fanzine-gjengen ble vist for 27.000 besøkende i New York

Den som tar turen innom Kunsthallen denne helgen, vil finne en rekke lokale og veldig spennende kunstnere, i tillegg til utstillere fra land som USA, Taiwan, Belgia og Estland. Det kommer kanskje som en overraskelse på noen, men fanzinemiljøet i Bergen er altså høyst levende.

av Guro H. Bergesen

MUSIKK: Kjør deg opp på noe jazz

FLINK BASSIST: Stanley Clarke blir omtalt som en av de mest innflytelsesrike bassistene i moderne tid. Fredag spiller han i Bergen. Wikimedia

Hva: Stanley Clarke på Bergen Jazzforum og JazzNatt

Hvor: Sardinen og DaDa Frisørsalong i Nygårdsgaten.

Når: Fredag 21.00 og Lørdag 19.00.

Hvorfor: Fredag er det duket for storfint besøk i Sardinen. Bassist Stanley Clarke har spilt med legender som Dexter Gordon og Chick Corea, og fredag tar han med seg bandet sitt til Bergen. Clarke omtales som den mest innflytelsesrike el-bassisten i moderne musikkhistorie, sammen med Jaco Pastorius. Her lukter det sofistikerte og ekstravagante bassganger, og personlig bekymrer jeg meg litt for om de i det hele tatt vil slippe inn middelmådige eks-bassister på Sardinen fredag.

Men hvis «flinke» bassganger ikke er din greie, kan du alltids utforske det utvidede jazzbegrepet på frisørsalongen DaDa. JazzNatt er blitt en fast greie i Bergen, og lørdag kan du blant annet få med deg den dynamiske duoen Strings & Timpani, som består av Øyvind Hegg-Lunde og Stephan Meidell. Dette er virkelig to av Bergens mest spennende musikere.

I tillegg, litt ut på kvelden får vi anta, kan du få med deg partyrap «straight outta’ Balestrand» i regi av Kjartan Lauritzen.

av Kjetil K. Ullebø

KONSERT: Sjekk ut et av byens beste liveband

SLØY STØY: The Megaphonic Thrift er et av byens beste live-band. Torsdag fremfører de sin nye plate. Odd E. Nerbø

Hva: The Megaphonic Thrift-konsert.

Hvor: Røkeriet, på USF Verftet.

Når: Torsdag 20.00

Hvorfor: Til fjorårets utgave av Den Elleville Festen lagde bergensbandet The Megaphonic Thrift et bestillingsverk sammen med blant andre Emil Nikolaisen, kjent fra det en gang så trendy Oslo-bandet Serena Maneesh. Når man hører ord som «trendy», «Oslo» og «band» i samme setning, er det ofte grunn til å løpe mot nærmeste utgang. Men i dette tilfellet var det – og er det – ingen grunn til å holde seg unna.

Folk var fra seg av begeistring under konserten på Den Elleville Festen i fjor, og i visse kretser ble det nesten et folkekrav at konserten skulle ende opp på plate i en eller annen form. Og i forrige uke kom den endelig; platen «Få meg til verden i tide», som bygger på verket fra i fjor. Den har fått strålende kritikk, blant annet her i Bergens Tidende, og det er all grunn til å tro at det blir en minneverdig kveld på Verftet når et av byens beste liveband går på scenen.

av Kjetil K. Ullebø

BOK OG FILM: Spilldag!

FILM OG SPILL: Lørdag er det duket for spill og film på biblioteket. Bergen offentlige Bibliotek.

Hva: Nordisk spilldag 2016

Hvor: Bergen Offentlige Bibliotek

Når: Lørdag fra 12.00 til 18.00

Hvorfor: Visste du at det finnes en nordisk spilldag? Det gjorde ikke jeg. Men, det gjør det altså. Og den faller som oftest på samme dag som den internasjonale spilldagen. I år er 235 forskjellige organisasjoner fra Norge påmeldt, hvorav 175 av disse er biblioteker, og resten er ungdomshus, skoler, museer, universiteter, spillselskap og så videre.

Les også

Det bergenske spillselskapet Turbo Tape Games fikk en unik sjanse tidligere i år

Det betyr at det, naturlig nok, også arrangeres spilldag på biblioteket i Bergen til helgen. Der blir det blant annet brettspill, spillmakerverksted, konkurranse i lynbridge, Minecraft og en presentasjon av bergensk spillproduksjon.

Dessuten skal filmen «War Games» vises. Filmen, som er fra 1983, handler om ungdommen David, som har fått seg data. Via en telefon kan han koble seg på alle datamaskiner i hele verden, og ved en feil kobler han seg på det amerikanske forsvarets dataanlegg. Og så blir det litt forviklinger, kan man si.

av Guro H. Bergesen

KONSERT: Se et av Norges største band

FULLE HUS: Highasakite spiller for fulle hus i Bergen i helgen. EIRIK BREKKE

Hva: Highasakite-konsert

Når: Fredag og lørdag

Hvor: Røkeriet på USF Verftet

Hvorfor: Highasakite er i løpet av de siste årene blitt et av Norges aller største band. Hvordan noe som startet som et relativt eksperimentelt indie-band – med én fot i jazzen og én fot i rocken – har klart det, kommer det antagelig til å bli skrevet både essays og kronikker om.

Det er det for så vidt allerede blitt. Men alle er ikke like begeistret. Tidligere i år skrev journalist Karima Furuseth en i musikk-kretser mye diskutert sak i Natt og Dag, der hun hevdet at Highasakite er fryktelig oppskrytt. Og at norske musikkanmeldere løper i flokk når de kaster femmere og seksere etter bandet.

Fredag og lørdag spiller de uansett to allerede utsolgte konserter på Røkeriet – noe som ikke akkurat er hverdagskost for et norsk band. Hvis du har lyst til å gå på konsert, men ikke har billett, kan du alltids sjekke ut Facebook-eventet. Der dukker det fort opp noe.

Så kan du i løpet av helgen finne ut om Highasakite er Norges største og beste band, eller om de bare er det mest oppskrytte.

av Kjetil K. Ullebø