Kun menn nominert til Rivertonprisen

— Det er en voldsom overvekt av mannlige krimforfattere i Norge, sa professor Hans H. Skei da han presenterte de fem nominerte bøkene til Rivertonprisen for 2011.

Publisert Publisert
  • Kari Fauskanger

Listen over nominerte bøker bekrefter påstanden. Seks mannlige forfattere står bak de fem nominerte bøkene. De nominerte er: Torkild Damhaug for «Ildmannen», Terje Emberland og Bernt Rougthvedt for «Stormlaget», Thomas Enger for «Fantomsmerte», Knut Faldbakken for «Natthagen» og Jørn Lier Horst for «Vinterstengt».

Det betyr at Førde-forfatteren Rune Timberlid med sin bok «Sanct Svithuns gåte»ikke nådde opp i nominasjonsprosessen.

I fjor kunne Chris Tvedt hente med seg hjem trofeet for romanen «Dødens sirkel» fra 2010. Gunnar Staalesen har vunnet prisen to ganger, men ingen av de to bergensforfatterne var ute med krimbok i fjor.

Rivertonprisen, eller Den gylne revolver som prisen også kalles, deles ut av Rivertonklubben hvert år. Prisen skal gå til forfatteren av fjorårets beste kriminallitterære arbeid. Det kan med andre ord være enten en roman, en novelle, et radioteaterstykke eller en annen tekst som vinner. I år det kun romaner som er nominert.

I år er det 40 år siden den første revolveren ble delt ut. Den gikk til Sigrun Krokvik og hennes roman «Bortreist på ubestemt tid». På 2000-tallet har ingen kvinner vunnet prisen, og det blir heller ikke et kvinnenavn som leses opp når vinneren offentliggjøres 20. mars.

Publisert