«Folk ved fjorden» vant Amanda

Bergensk dokumentarregissør til topps.

Publisert Publisert

VANT: Regissør Øyvind Sandberg og produsent Jorunn Botne under prisutdelingen i Haugesund fredag kveld. Foto: SCANPIX

  • Erlend Langeland Haugen
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Bergenseren Øyvind Sandbergs dokumentarfilm «Folk ved fjorden» vant Amanda-pris i kategorien beste dokumentarfilm under filmfestivalen i Haugesund fredag kveld.

Da bt.no skrev om nominasjonen i januar, hadde «Folk ved fjorden» gått sammenhengende på Bergen kino siden den hadde premiere under BIFF i fjor høst. 17.000 hadde da sett filmen.

— Denne prisen må alle som har vært med dele, sier Sandberg til BA.

Portrett av bønder

Filmen er et nært portrett av to bønder fra hans eget nærområde, Hjelmås, og handler om livet til Magnhild Dyrdal, den nå avdøde moren Maria og Ola Hjelmås. De driver jordbruk på tradisjonelt vis.

Les også

Hun følger dyrene fra fødsel til pølse

Les også

Noomi Rapace beste kvinnelige skuespiller

Filmen vant i konkurranse med filmene «Havets sølv» og «Sju kammers — Frontsøstrene».

— De representerer noe verdifullt som vi er i ferd med å miste, fordi vi vasser i penger og kan kaste og kjøpe nytt hele tiden. Jeg håper det er noe ved historiene deres som kan få folk til å tenke seg litt om, sa Sandberg da filmen vant pris under Bergen Internasjonale Filmfestival i fjor høst.

«Få meg på» vant

«Få meg på, for faen», filmatiseringen av Olaug Nilssens roman med samme navn, vant prisen som beste norske kinofilm. Den var svært godt representert i årets nominasjonar til Amanda med hele seks nominasjoner.

— Helene Bergsholm bærer hele denne filmen på sine skuldre, så hun fortjener en stor takk, sa regissør Jannike Systad Jacobsen, skriver VG.

Kategorien har vært omdiskutert ettersom juryen utelot publikumssuksessen «Hodejegerne» - som i stedet vant publikumsprisen Folkets Amanda - og kritikersuksessen «Oslo 31. August».

— Det er en stor ære, det var mange mange gode filmer på kino i fjor - og det er mange som står bak denne, sa Jacobsen.

Rapace vant for «Babycall»

Den unge Førde-jenten Helene Bergsholm, som spiller hovedrollen i «Få meg på, for faen», var nominert til prisen for beste kvinnelige skuespiller.

Den var det imidlertid svenske Noomi Rapace (32) som fikk, for sin prestasjon i Pål Sletaunes thriller «Babycall». Rapace og Bergsholm var de eneste to nominerte til kvinnenes hovedrollepris i år.

«Få meg på, for faen» sikret seg imidlertid prisen for beste foto, ved Marianne Bakke.

— Tusen takk, for faen. Tusen takk for at jeg fikk være med på dette. Kameracrewet mitt er en helt fantastisk gjeng, sa en rørt Bakke, ifølge VG.

Årets juryleder for Amanda-prisen har vært Jan Eggum.

BESTE KINOFILM: Det ble ingen Amanda-pris til Førde-jenten Helene Bergsholm, men «Få meg på, for faen» vant den gjeve kategorien beste kinofilm, samt beste foto. Foto: SCANPIX

Publisert