Forrykende flamenco

«Hverken himmelen eller jorden er den samme etter at Maria Pages har danset».

Publisert Publisert

FORNYER FLAMENCOEN: Maria Pages og hennes flamencokompani tok Førde med storm med sin oppvisning fredag kveld. Foto: VEGAR VALDE

falmenko1.jpg Foto: VEGAR VALDE

falmenko2.jpg Foto: VEGAR VALDE

falmenko3.jpg Foto: VEGAR VALDE

falmenko5.jpg Foto: VEGAR VALDE

falmenko7.jpg Foto: VEGAR VALDE

falmenko8.jpg Foto: VEGAR VALDE

falmenko9.jpg Foto: VEGAR VALDE

falmenko10.jpg Foto: VEGAR VALDE

  • Olav Gorseth
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Sitatet kommer fra den portugisiske nobelprisvinneren i litteratur, Jose Saramago. Det skulle bety av Førde også er litt annerledes etter fredagens forrykende oppvisning av Pages og hennes flamencokompani med til sammen 16 aktører på scenen.

Maria Pages (50) er anerkjent som en fornyer av den lidenskapelige dansen, og kompaniet hennes turnerer verden rundt. Hun er også en sentral skikkelse ellers i kulturlivet i sitt hjemland Spania.

De som fylte storsalen i Førdehuset var vilt begeistret for Maria og kompaniet som består av fire mannlige og tre kvinnelige dansere, to gitarister og to sangere. Så hadde de da også fått se en forestilling som inneholdt alt som hører flamencoen til i en koreografi som varierte fra drama til dueller, fra den elegante til det voldsomme. Enten Maria danset solo eller hele kompaniet var på gulvet var publikum hørbart imponert.

Sjal, kastanjetter, klapping og grasiøse bevegelser hører til. Maria Pages-kompaniet brukte også vifter og staver som vanligvis er et kjennetegn for eldre herrer med sviktende ben. Ikke at de trengte stavene for å kunne bevege seg. Det aller mest imponerende ved kompaniet var nettopp det dansere selv kaller fotarbeidet, den kraftfulle steppingen som her ble utført med en nærmest uvirkelig presisjon og hurtighet.

Pages har utviklet kvinnelig flamenco til å være like fysisk utfordrende som mennenes tradisjonelt har vært. Det gir en ekstra dimensjon i tillegg til den mer feminine tradisjonen. I tillegg tar koreografien vare på de klassiske kjennetegnene, ikke minst stoltheten som er en naturlig forutsetning for å kunne bli en habil utøver.

I tillegg henter Pages inspirasjon fra andre dansestiler, selv hiphop kunne anes som en kilde til koreografien.

Og kanskje har Saramago litt rett, de som opplevde Maria Pages og hennes kompani var kanskje ikke helt de samme etterpå…

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Politiet om brannen: – Vi mistenker at den er påsatt

  2. Slutt på enveisgåing i Oppstemten og Stoltzen

  3. «Nok-er-nok»-generalen frikjent av Frp. Nå krever Padøy unnskyldning fra partiet.

  4. – Vi får sårende spørsmål som ingen andre foreldre får

  5. – 5000 døde i Sverige. 230 i Norge. Det er ganske utrolig.

  6. Går Bjørn på rett side av Fjellveien her?