Brann møter Bach og fem andre ting i festivaluken

Se hva BT anbefaler deg å se og høre gjennom Nattjazz og Festspillene.

STJERNEMØTE: To verdensstjerner møtes når den nederlandske fiolinisten Janine Jansen og vår egen Leif Ove Andsnes nå skal spille sammen. De har forøvrig samarbeidet før.
Publisert: Publisert:

1. UTSTILLING: Værpreget malerkunst

Hovedb,festspillkunstner01.jpg
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Hva: Festspillutstillingen til Fredrik Værslev

Hvor: Bergen Kunsthall

Når: Hver dag, klokken 11.00 til 20.00

Hvorfor: Aftenpostens anmelder mener at Fredrik Værslevs verk veksler mellom det dekorative og intetsigende. NRKs Mona Pahle Bjerke er helt uenig, selv om heller ikke hun er uten kritiske innsigelser.

Festspillene til nå:

Les også

Dette er BT-anmelderenes dom 

I det som er utstillingens hovedverk, har årets festspillutstiller tatt tak i det mange mener er et forterpet motiv i kunsten: solnedgangen. Med fotografier tatt med mobiltelefon på flyturer har han overført solnedgangen mekanisk, ved hjelp av en markørtralle, som vanligvis brukes til å male striper på asfalt. Verket består av 26 malerier som både skal fungere enkeltvis og som en helhet.

Lik Edvard Munck lar maleren bildene stå til tørk ute, slik at de underveis i prosessen preges av vær og vind.

Hvor bra resultatet er, strides altså de lærde om. Så hvorfor ikke ta turen innom og bedømme selv?

Vil du anmelde en festspillforestilling? Det kan du gjøre her

2. KONSERT: Verdensstjerner møtes

KLASSISKE STJERNER: Det er ikke første gang den nederlandske fiolinisten Janine Jansen møter Leif Ove Andsnes (bildet). På torsdag spiller de sammen igjen.

Hva: Konsert med Janine Jansen & Leif Ove Andsnes m/unge toppsolister

Hvor: Grieghallen

Når: Torsdag 2. juni, klokken 19.30

Hvorfor: Oi, oi, oi! Her er det virkelig to verdensstjerner som møtes! Nå er det ikke første gangen den nederlandske fiolinisten Janine Jansen og vår egen Leif Ove Andsnes samarbeider. De er blant annet mentorer i talentutviklingsprogrammet Crescendo. Og det er nettopp unge talenter og toppsolister de har med seg i Grieghallen: Eivind Holtsmark Ringstad (bratsj), Guro Kleven Hagen (fiolin) og Kian Soltani (cello). På programmet står verk av Mozart, Prokofjev og Brahms.

3. Konsert: Bach, Brann og Bacharach

KLASSISK BRANN: Hva har disse gutta med den klassiske tyske komponisten Johann Sebastian Bach å gjøre? Det kan du finne ut torsdag kveld.

Hva: Bach, Brann og Bacharach

Hvor: Festplassen

Når: Torsdag 2. juni, klokken 21.00

Hvorfor: Hva har fotballaget Brann med komponisten Bach å gjøre? Svaret får du kanskje når musikere fra landets store orkestre inntar Festplassen med instrumentene sine, og litt til. Cellist i Kringkastingsorkesteret, Audun Sandvik for eksempel, er kjent for også å traktere sag. Og for å være en humoristisk mann. Han står for kveldens ledelse, og har med seg størrelser som tenoren Magnus Staveland, fiolinistene Anders Nilsson og Bjarne Magnus Jensen, og bratsjisten Jon Sønstebø. Musikalsk kommer det til å gå i alle retninger.

4. KABARET: Fra bar til barrikader m/Tora Augestad

TILBAKE TIL LOGEN: Det er tre år siden sist gang Tora Augestad inntok scenen på Logen. Nå tar hun igjen med seg gruppen Music for a While.

Hva: Forestilling med Music for a While

Hvor: Logen teater

Når: Torsdag 2. juni, klokken 22.00

Hvorfor: Tre år er gått siden sist Tora Augestad inntok Festspillene og Logen sammen med Music for a While. Siden da har den allsidige kunstneren gjort suksess som sanger og skuespiller ved legendariske Volksbühne i Berlin. Og ja, hun var her i fjor også, med det absurde dramaet "King Size", der hun sang sanger av Carola, Schumann, The Kinks og Purcell.

Les også

Har du brukt festspillsykkel? De er blitt så populære at du nå kun kan bruke dem 45 minutter om gangen.

Nå er hun tilbake i det kabaretlandskapet hun (også) behersker til fingerspissene, for å ta publikum med på en tidsreise til mellomkrigstidens Berlin. Her trekkes linjene tilbake til Arnold Schönbergs kabaretsanger, og utdrag av hans Pierrot Lunaire, kanskje det mest banebrytende vokalverket i det 20. århundret.

Se Magne Furuholmen omgjøre Festplassen til

Les også

Festspillplassen.

Foruten Augestad består Music for a While av Stian Carstensen, akkordion, Mathias Eick, trompet, Martin Taxt på tuba og Pål Hausken på trommer og perkusjon. Med for anledningen er også pianisten Trygve Brøske.

5. KONSERT: Norske salmer versus afghansk poesi

press_photo_2014_tord.jpg

Hva: Konsert med Tord Gustavsen m/Tander, Vespestad og Molvær

Hvor: Logen Teater

Når: Fredag 3. juni, klokken 22.00

Hvorfor: Gjør deg klar for en både grensesprengende og kontemplativ aften, der norsk salmeskatt møter jazz og afghansk poesi. Salmene er gjendiktet til det afghanske språket pashto, sufidikt er gjendiktet til engelsk, og den afghansk-tyske sangerinnen Simin Tanders inderlige tolkninger er til å få frysninger av. Hun akkompagneres av jazzpianisten Tord Gustavsen, hans faste slagverkspartner Jarle Vespestad og av Nils Petter Molvær på trompet.

6. KONSERT: «Apekvinne»-hyllest

Apparatjik (2).jpg

Hva: Konsert med Apparatjik m/Buika og Void

Hvor: Grieghallen

Når: Fredag 3. juni, klokken 21.00

Festspillene til nå:

Les også

Dette er BT-anmelderenes dom

Hvorfor: Historien om Julia Pastrana både opprører og beveger. Født i Mexico i 1834, med en sykdom som ga fremskutt kjeveparti og kraftig hårvekst over hele kroppen, ble hun som «apekvinnen» en sirkusartist både som levende og død. For det norske sirkuset Lund ble hennes balsamerte legeme en attraksjon. Først i 2012 ble hun gravlagt i hjemlandet, etter å ha vært oppbevart på Universitetet i Oslo. Denne konsertforestillingen, som her har sin urfremføring, hyller Pastrana som kunstner og menneske. I spissen står musikkollektivet Apparatjik, i samarbeid med den mexicanske kunstneren Laura Andersen Barbata, artisten Concha Buika og designstudioet Void

Apparatjik består av Festspillenes styreleder og A-ha-stjerne Magne Furuholmen, Guy Berryman fra Coldplay, Jonas Bjerre fra Mew og Martin Terefe.

Publisert: