Godt med mat på fjernsyn

«Matglede» er svaret Lars Barmen gir når jeg spør hva han vil formidle med sitt Barmeny-program på NRK.

  • Per Jon Odéen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 20 år gammel

Det er flest hverdager i livet, og dersom Kokke-Lars greier å formidle kunnskap om godt kosthold og variert mat, synes han det ville være en ekstra belønning for å arbeide med fjernsyn og mat.

Opplysningsmann

— Jeg ser meg selv som folkeopplyser, sier Lars Barmen.

— Ikke artist altså?

— Nei, jeg vil formidle kunnskap om mat og gi folk lyst til å reise seg fra stolen og gå inn på kjøkkenet og begynne å lage mat selv.

— Hva er en god fjernsynssending for deg?

— Hvis folk følger så nøye med at de sitter ytterst på stolen for å lære, for deretter å ta med seg tipsene og kunnskapen ut på kjøkkenet, da ville det være godt fjernsyn. Det verste ville være om de siger tilbake i stolen og titter på det jeg gjør som om det skulle være underholdning som ikke angår dem. Jeg vil engasjere og motivere, sier Lars Barmen.

De som har fulgt Ingrid Espelid Hovigs etterfølger på fjernsynskjøkkenet vet at Lars Barmen er en morsom kokkelærer. I alle de nordiske landene blir hans programmer sendt, og da Lars for noen uker siden demonstrerte forskjellige enkle varianter av hjemmelaget pizza, fikk nettsiden NRK.no så mange besøk at det slo alle rekorder. Lars Barmen har sannelig greidd å ta opp arven etter Espelid Hovig.

— Da jeg møtte opp til prøve i NRK, var det med innstilling at ikke noe skulle være uprøvd her i livet! humrer Lars.

Koke etter Ingrid

Produksjonsleder Ellen Klemsdal i NRK sier at da jakten på Espelid Hovigs etterfølger begynte, hadde NRK satt opp en del kriterier som den nye fjernsynskokken skulle innfri.

— Vi ville ha en nysgjerrig programleder som var åpen for å prøve nye ting, grundige kunnskaper om mat var grunnleggende og en selvfølge, humor var slett ikke å forakte. Dette var viktige kriterier for å finne den rette person, og Lars ble et lykkelig valg for NRK, sier hun.

— Når er det mest reaksjoner fra publikum?

— Det slår ikke feil, hvis Lars viser et kjøkkenredskap som er litt spesielt eller noe utstyr som er godt å ha, kommer reaksjonene. Nylig hadde han et innslag fra en butikk som hadde mange forskjellige kniver i Singapore, det utløste mange reaksjoner. For ikke å snakke om da han viste en epleskrellemaskin som både tok skallet og kjernen, det kom mengder med e-mail og telefonhenvendelser fra seerne, sier Klemsdal.

Håndverket er viktig

Lars Barmen er en sindig nordfjording fra Selje som reiste hjemmefra i 15 årsalderen for å få utdanning. Som fjernsynskokk har han mange utfordringer:

— Det kokkefaglige firer jeg aldri på. En fjernsynskokk må kunne håndverket, og matkunnskapen må være grunnlaget. Men jeg «prøvekjører» ikke før sending ved å lage maten en gang før vi går på opptak. Det er bare skjerpende å vite at man må gjøre det riktig. Hvert program krever grundig planlegging og gjennomgang før opptak. Klarer vi å lage to program på en uke, synes jeg vi har vært flinke.

— Hva synes du om matkulturen blant de unge i dag?

— Jeg er mer opptatt av det som har skjedd i skolen. Skolekjøkken er blitt en salderingspost på mange trange kommunebudsjett, det er katastrofalt. Det er mye å ta igjen når det gjelder matstell og det å lære de unge å ha et godt og variert kosthold. Men interessen for kokebøker og matlaging er veldig stor generelt, så vi får håpe at det går rette veien.

Ikke briljere

— Engelske menn er så skremt av dyktigheten til fjernsynskokkene at de har fått en god unnskyldning for ikke å gå på kjøkkenet?

— Jeg synes ikke at man skal briljere og gjøre det hele så artistisk at folk blir motløse. Jeg vil heller opplyse og oppmuntre til å lage maten selv. Det høres kjedelig ut, men et godt matprogram skal være matnyttig og formidle kunnskap, sier Barmen, som minner om at han er hjemmehørende i faktaavdelingen i NRK ý ikke underholdningsavdelingen.

«Kokkemaraton» er det første Barmeny-programmet - og sannsynligvis det første matprogrammet - som er tatt opp i det som kalles real time. Det vil si at nesten hele programmet er et sammenhengende klipp på 24 minutter hvor kokk Lars Barmen lager så mange retter han klarer.

Barmeny-gjengen forteller at idéen bak programmet er å overbevise folk om at det er mulig å lage god mat på veldig kort tid hvis man har gjort unna forberedelsene på forhånd. Man kan lage nye retter mens folk tar seg et glass vin. Under opptakene ble det brukt to arbeidsstasjoner på hver side av gassovnen som stod på hele tiden. Mens Lars jobbet på den ene arbeidsbenken og ble filmet der, ble den andre arbeidsbenken ryddet og gjort i stand til neste rett. Etter hvert som rettene ble ferdig, tok producer Bjørn Holmgren bilder av dem. Disse bildene ble så i etterkant redigert inn i programmet, men uten at hovedbildet noen gang ble brutt.

«GJØR DET SELV»: – Jeg vil formidle kunnskap om mat og gi folk lyst til å reise seg fra stolen for å gå på kjøkkenet og begynne å lage mat selv, sier NRKs kokkemester, Lars Barmen.

Kulturredaktørens utvalgte

Nyhetsbrev Jens Kihl er kulturredaktør i Bergens Tidende og gir deg hver torsdag de beste sakene fra kulturverdenen.
Publisert