Genial advokatmat

En av de beste serieinnledningene noensinne.

Publisert Publisert
6 av 6 hjerter

En ung kvinne stormer ut av heisen, blodig, forslått og knapt påkledd. Etter å ha ramlet ut i trafikken, plukkes hun opp av politiet. Hva som har skjedd med henne, eller hvem hun er, sier hun ikke.

Slik åpner første episode av «Damages», en ny spenningsserie med selveste isdronningen Glenn Close i en av hovedrollene. Close er helt perfekt som den beinharde advokaten Patty Hewes: Et øyeblikk er hun mild og imøtekommende, i neste kan hun med fråde om kjeften gi nære kolleger en skyllebøtte – eller sparken. Og du vet aldri helt hvor du har henne.

Den unge kvinnen i åpningsscenen viser seg å være Ellen Parsons (Rose Byrne), et ungt advokattalent som seks måneder tidligere nettopp har fått jobb i Hewes' firma. Hun kastes umiddelbart inn i en vanskelig sak som involverer den styrtrike finansmannen Frobisher (Ted Danson), en sak det viser seg at hun er nærmere tilknyttet enn hun kan like. Alt er nemlig slett ikke så enkelt som det ser ut ved første øyekast.

Mesteparten av handlingen foregår seks måneder før den dramatiske åpningsscenen, men det klippes av og til brutalt til «nåtiden». Det minner seerne effektivt om at det på et eller annet tidspunkt går fryktelig galt for Parsons.

«Damages» handler om advokater, men den er ikke som noen advokatserie du har sett tidligere. Her må de glamorøse skrankeheltene vike for slitne, kyniske jurister som ofrer familie, personlig hygiene og stort sett alt annet for å vinne saken. Serien drives frem av gode og godt spilte karakterer, som alle har mer enn nok lik i skapene sine til å fylle en hel sesong. Og forhåpentlig vel så det.

I markedsføringen påstås det at «Damages» kommer fra «skaperne av Sopranos». Vel, kun produsent og manusforfatter Todd Kessler hadde mer enn en perifer tilknytning til den serien – og han var ikke med fra starten av. Men la gå – «Damages» er noe av det beste som har kommet på norske TV-skjermer på lenge. Da kan slikt tilgis.

LARS HOLGER URSIN

ISDRONNING: Glenn Close er perfekt i rollen som den beinharde advokaten Patty Hewes, mener BTs anmelder. Foto: TV3

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Letter på karanteneregler, barer og fornøyelsesparker får åpne

  2. – Vi får sårende spørsmål som ingen andre foreldre får

  3. Advarer om ekstra sterk UV-stråling i pinsen

  4. – At dei torer. Vi føler oss okkupert.

  5. Åpner for full trening i barne- og ungdoms­idretten

  6. Ingen nattog på Bergensbanen i sommer