- Vi gir oss aldri

Peter Sunde (30) er ikke i tvil: – Fildeling vil aldri bli borte. Musikk- og filmbransjen driver en håpløs kamp mot realistene.

  • Fædrelandsvennen
  • Jarle Martinsen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 13 år gammel

Han blir sett på som en helt av millioner av særlig unge mennesker verden over på grunn av sitt arbeid for fildeling og nettstedet The Pirat Bay. Derimot er han litt av en skurk i øynene på film— og musikkbransjen fordi han og de andre bakmennene bak nettstedet sørger for at film, musikk, spill og andre materiale spres for alle vinder gratis.

For et par uker siden ble Sunde, sammen med tre andre, dømt til ett års fengsel og å betale 30 millioner kroner i erstatning til bransjen. Retten i Sverige var ikke enige med de tiltalte i at Pirat Bay bare er en søkemotor på nettet, og at intet opphavsrettsbeskyttet materiale finnes på nettstedets servere.

**Les også:

Les også

Kan være inhabil

Kan være inhabil**

Sinnssyk tid

– Det har vært en sinnssyk tid. Det er nok så at mange mener det vi driver på med er uriktig, men mange, mange flere støtter oss. Dette handler om frihet til å gjøre hva man vil, og det burde musikk— og filmbransjen skjønne. De klarer ikke å stanse fildeling ved å jobbe mot oss på denne måten, de burde jobbe med oss, sier Sunde.

Han var i Kristiansand i helga i forbindelse med Kulturnatt-arrangementet, og fikk mange skulderklapp. For også i Norge støttes Sunde og hans likemenn av mange. – Men i Norge har det ikke vært en tilsvarende debatt om fildeling som i Sverige. Der er folk mye mer bevisste på hvor viktig dette er, mens mitt inntrykk av nordmenn er at fildeling her er mer lyssky. Mange vil ikke uten videre fortelle at man driver med fildeling her, sier Sunde.

**Les også:

Les også

I verdenstoppen på DVD-salg

I verdenstoppen på DVD-salg**

Saken opp på nytt

Han tar dommen med knusende ro. For noen dager siden kom det fram at dommeren i saken, dommer Tomas Norström, kan være inhabil. Han har flere koblinger til film— og platebransjens representanter, og derfor krever Pirat Bay-advokatene at saken skal opp igjen på nytt.

– Men uansett vil dommen bli anket til en høyere instans. Dette er et alt for viktig spørsmål til å bli avgjort av en lavere rettsinstans som er politikerstyrt, sier Sunde.

Teknikk og kultur vidt forskjellige

Selv jobber han for tiden med å finne løsninger for at fildeling kan betale seg for musikk- og filmbransjen, slik at de som laster ned opphavsbeskyttet materiale skal betale en del. – Men dette er på et alt for begynnende stadium til at jeg kan si noe mer, sier Sunde.

**Les også:

Les også

- Utrivelig og skummelt

— Utrivelig og skummelt**

Samtidig mener han at det overhodet ikke er noen automatikk i at det skal betales.

– Teknikk og kultur er vidt forskjellige ting som bransjen må forstå. Pirat Bay-siden vil bestå for alltid, helt uavhengig av hva retten i Sverige måtte mene, sier Sunde skråsikkert.

Hva synes du om Pirate Bay-saken? Si din mening i feltet under!

Publisert: