Röyksopp går mot mørketiden

Röyksopp utforsker sine mørke sider med sitt nye album «Senior». — Det er den andre delen av vårt Janus-ansikt, sier Torbjørn Brundtland.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

Fjorårets Röyksopp-plate, «Junior», var fylt med fengende popsingler som Robyn-samarbeidet «The Girl and the Robot» og «Happy Up Here». På «Senior» går elektronikaduoen i en helt annen retning og gir ut en ren instrumentalplate.

— «Senior» er vårt kunstprosjekt, platen har ikke noe som kan minne om singlene fra «Junior». Men vi spilte inn de to platene samtidig og de utgjør en enhet, sier Brundtland.

Duoen mener de to platene representerer ytterpunktene Röyksopp beveger seg innenfor.

— På den ene siden har du det direkte og tilgjengelige - popmusikken. På den andre har du det innadvendte og mer tilbakeholdne. Vi har nok alltid hatt inspirasjonskilder med veldig stor spennvidde. Da vi begynte å lage musikk sammen hørte vi på alt fra ekstremt energisk dansemusikk, til mer sær kunstmusikk, sier den andre röyksoppen, Svein Berge.

Ingen stjerneambisjoner De to bergensbaserte Tromsø-guttene har vært blant verdens største artister innen elektronisk musikk de siste ti årene. Men ifølge Berge har de aldri hatt noen ambisjoner om å bli verdensnavn.

— Vi har alltid gjort som har hatt lyst til. At folk har hatt lyst til å være med på turen er fint. Men vi har aldri hatt ambisjoner om å bli kjente. Men det er jo flott at folk fortsatt viser interessere når vi kommer med nytt materiale, sier han.

Torbjørn Brundtland synes det er rørende at såpass mange fortsatt bryr seg om musikken deres.

— Ved siden av Kanye West var vi de artistene som var mest omtalt på blogger i august, det viser at mange venter på den nye musikken vår. Det er egentlig utrolig at en mannlig elektronikaduo klarer å holde seg aktuelle så lenge, den elektroniske musikken er veldig trendskiftende. Men jeg tror vi har holdt oss fordi vi alltid har tilstredebet en egenart, sier han.

Albumets død Röyksopp mener det var viktig å komme med denne platen nå, før albumet som utgivelsesform er helt forsvunnet.

— Vi måtte nettopp gjøre dette nå, mens det fortsatt gir mening. Folk har fortsatt et forhold til det tradisjonelle albumet. På «Senior» henger alle sangene sammen - de utgjør sammen en helhet. Slik sett blir platen en «stament» i forhold til den mer singeldrevne «Junior». En statement om at vi gjør som vi vil, sier Berge.

Röyksopp hevder det ikke kommer singler fra «Senior», men de har laget video til sangen «The Drug». Videoen starter med teksten «Etter opprøret», og har et sterkt postapokalyptisk preg. Den er spilt inn blant forlatte hus i den tidligere industribyen Detroit.

— «The Drug» kunne vært en «fin trip», men vi ville heller lage en «dårlig trip». Platen vår er beslektet med chillout og ambientmusikk, men vi vil ikke lage musikk som gir folk litt motstand også. Vi vil få frem noen helt unike stemninger med musikken vår, det har vi forhåpentlig klart på «The Drug», sier Berge.

Kulturredaktørens utvalgte

Nyhetsbrev Jens Kihl er kulturredaktør i Bergens Tidende og gir deg hver torsdag de beste sakene fra kulturverdenen.
Publisert