Rave, mensen eller Leonard Cohen?

Kveldsmenyen denne helgen er variert. Se ukens fem fine!

Publisert Publisert

VARIERT: Torsdag kan du starte dagen på rave, og fredag kan du høre De fortapte spillemenn hylle Leonard Cohen på biblioteket. Foto: EIRIK BREKKE, MARITA AAREKOL

iconDenne artikkelen er over tre år gammel

FOREDRAG: Det halve jordens befolkning har, men nesten ingen snakker om.

SLAPP AV, DET ER BARE MENSEN: Hvorfor er mensblod blått i TV-reklamer? Spørsmål som dette er utgangspunkt for antologien «Mensen». Forfatterne Marta Breen, Gunnhild Øyehaug og Kristina Leganger Iversen har bidratt i antologien med personlige erindringer og betraktninger. Foto: Marita Aarekol, Roar Christiansen, Lisa Turøy Christiansen

Hva: Samtale om mensen

Hvor: Litteraturhuset i Bergen

Når: Torsdag 12. januar 19.00

Hvorfor: Mensen! Få en god, feministisk start på helgen med et foredrag om dette hverdagslige fenomenet. Hvorfor er det fortsatt knyttet så mye skam og fordommer til menstruasjon? Og hvorfor er det så vanskelig å snakke om noe som er så vanlig?

Les også

Les anmeldelsen av antologien «Mensen»

I sentrum står antologien «Mensen», en av BTs bokanmelderes anbefalinger fra i fjor. Marta Breen, Gunnhild Øyehaug og Kristina Leganger Iversen er blant bidragsyterne til antologien, og torsdag kveld møter de Razika-vokalist Marie Amdam til samtale.

Så lurer du kanskje på om du må ha mensen selv for å dukke opp? Absolutt ikke. Det er nok å kjenne noen som har det.

av Ingrid Marie Vikhammer Sandvik

FEST: Drikk din morgenkaffe på rave

POPULÆRT KONSEPT: Såkalt «bevisst» klubbing, eller raving, er blitt en trend i byer som London, Barcelona og Berlin. Nå har DJ Marieke Mulders og resten av gjengen rundt klubbkollektiver Sista Låt tatt trenden til Bergen. Rundt 100 stykker var innom den første utgaven av Klubb Frokost. Foto: EIRIK BREKKE

Hva: Klubb Frokost

Hvor: Landmark

Når: Torsdag 12. januar 07.00

Hvorfor: Av alle underlige klubbkonsept som finnes der ute, er det altså frokostfest som er i vinden i Norge for tiden. Rett før jul hadde Lanmark sitt første frokostrave, og denne uken testet de ut det samme i Oslo.

Les også

Les reportasjen fra forrige morgenrave: Mens du spiste frokost, skjedde dette på et utested i Bergen

Konseptet går altså ut på at dørene åpnes klokken syv om morgenen, og stenges to timer senere. Dette er ikke et nachspiel, men en morgenfest. En anledning til å danse i gang dagen til house- og technomusikk. Og i stedet for drinker og øl, serves det kaffe, granola og smoothie.

Les også

Les om konserten som endte med knall, fall og stagediving over trommesettet

Det kan selvsagt hende at noen kommer rett fra fest til morgenrave for å runde av en lang natt, men for de fleste begynner festen klokken syv om morgenen denne dagen – det vil si lenge før en litt innesluttet vestlending har rukket å drikke seg til mot.

Kan dette være starten på en ny vår for den norske festmentaliteten? Vi venter i spenning.

av Guro H. Bergesen

KONSERT: Rocketorsdag på Hulen

HULEN: I dette spesielle lokalet, hvor så mange bergensere har hatt minnerike konsertopplevelser, blir det torsdagsrock denne uken. Foto: Knut Strand

Hva: Torsdagsrock

Hvor: Hulen

Når: Torsdag 12. januar 20.00

Hvorfor: Hulens konsept går ut på å løfte opp og frem det de mener er lovende band og musikere. Når blant annet Casiokids, Razika og Major Parkinson står på listen over band som hadde en av sine første konserter på Torsdagsrock, kan man forvente at bookingansvarlige har gjort en grundig jobb denne gangen også.

Les også

Hvem snakket vi om i 2016?: Dette var de viktigste kultursnakkisene.

I denne omgang er det Marching Forest, Wicked Whale Warhammer og Shuffle Baby som skal ut til musikksultne bergensere. Alle opererer med elementer innenfor rock, men det blir også innslag av funk, jazz og psykedelika.

Hvem vet, om fem år kan du kanskje skryte av å ha oppdaget noen av dem før alle andre?

av Ingrid Marie Vikhammer Sandvik

KONSERT: Hedrer Cohen

I BERGEN: Dette bildet av Leonard Cohen er tatt av en BT-fotograf i 1988, da han spilte konsert i Nygårdsparken. Foto: Marita Aarekol

Hva: En musikalsk og litterær hyllest til Leonard Cohen

Hvor: Bergen Offentlige Bibliotek

Når: Fredag 13. januar 17.30

Hvorfor: 7. november 2016 døde Leonard Cohen, 82 år gammel. Den canadiske forfatteren og musikeren var en musikalsk helt for flere enn meg.

Les også

Les BT-journalist Britt Sørensens hyllest til Cohen

Denne uken skal han hylles på Bergen Offentlige Bibliotek. De fortapte spillemenn, som består av Jan Hemmingsen og Alf Kåre Blindheim, skal spille og lese seg gjennom Cohens musikalske og litterære liv.

Les også

Cohen døde kort tid etter den norske eksen: – De døde på en måte sammen. Det er så utrolig vakkert.

Etter interessen på Facebook å dømme kan det fort bli fullt i Urom denne kvelden, så et hett tips er å komme tidlig.

av Guro H. Bergesen

KUNST: Bergensk kunstner på 3,14

MASTERUTSTILLING: Dette bildet er av Apichaya Wanthiang som legger siste hånd på verket før masterutstillingen hun var med på i 2012 åpnet. Foto: Ørjan Deisz

Hva: Utstillingsåpning

Hvor: Stiftelsen 3,14

Når: Fredag 13. januar 18.00

Hvorfor: Denne uken åpner utstillingen «While The Light Eats Away At The Colors» på Stiftelsen 3,14.

Utstillingen viser nye arbeid av kunstner Apichaya Wanthiang, og består ifølge programteksten av maleriske installasjoner. Åpningstalen skal (uvanlig nok) holdes av seksjonssjef på avdeling for naturhistorie ved UiB, Inger Eilsabeth Måren.

Les også

Bergen har fått nytt fakultet for kunst

Wanthiang har studert kunst i Brussel og i Bergen, og har stilt ut på blant annet Hordaland Kunstsenter og Bergen Kunsthall tidligere. Hun jobber med maling, video, installasjoner og tekst, som omhandler tid og konstruksjonen av fiktive steder. Utstillingen er kuratert av Trond Lossius og Malin Barth, og skal stå til 19. mars.

Benytt anledningen til å få med deg noe av alt det spennende som skjer på den bergenske kunstscenen!

av Guro H. Bergesen

Publisert