– Dette var utrolig sterkt og gripende

Ann Kristin Schei og Jane Føllesdal var følelsesladde da de kom ut etter urpremieren på «Arv og miljø» onsdag kveld.

Publisert Publisert

FØLELSESLADDE: Jane Føllesdal og Ann-Kristin Schei var følelsesladde etter å ha sett urpremieren på «Arv og miljø» onsdag kveld. Foto: Marita Aarekol

iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Iscenesettelsen av Vigdis Hjorths roman «Arv og miljø» ble et sterkt inntrykk for de to venninnene.

– Vi gråt nesten gjennom hele stykket. Det var utrolig sterkt og gripende. Det var noe med nærheten i det Kjersti Elvik fortalte som traff meg, sier Schei.

Ingen av dem hadde lest boken da de kom på forestillingen.

Les også

Les anmeldelsen: «Arv og miljø» er en forestilling det står respekt av

Hjorths roman fra 2016 handler om et arveoppgjør, hvor arvetvisten utløser sterke krefter. Hemmeligheter og minner fra en mørk barndom tvinger seg frem. Romanen skapte mye debatt i det litterære Norge da den kom ut.

– Jeg ble litt tatt på sengen. Jeg visste ikke helt hva jeg gikk til, men dette var en fantastisk oppsetning, sier Føllesdal.

På scenen stod kun én skuespiller. Kjersti Elvik. Resten av ensemblet satt bak scenen med flere kameraer rettet mot seg.

– Det at de vekslet mellom scenen og skjermen hadde en utrolig god effekt. Det var med på å gjøre forestillingen så utrolig sterk, og det er noe innovativt som jeg tror det kommer til å bli brukt mer av, sier Schei.

HADDE LEST BOKEN: Anne Gran og Egil Hamre syntes det var fint at stykket kun tok for seg boken til Vigdis Hjorth under stykket «Arv og miljø». Foto: Marita Aarekol

– En stor skuespillerprestasjon

Også Anne Gran og Egil Hamre var preget av oppsetningen.

– Det funket svært godt med denne formen for oppsetning, det gjorde at det ble veldig sterkt, sier Gran.

Få med deg dette: BT inviterer til teaterkritikk av «Arv og Miljø» på DNS live

Hun mener det var en stor skuespillerprestasjon som ble gjort av Kjersti Elvik.

– Vi hadde begge lest boken, og det var som å få den rett i fanget. Det var helt utrolig, sier Gran.

Søsteren til Vigdis Hjorth, Helga Hjorths roman, «Fri Vilje», var ikke inkorporert i stykket.

– Jeg synes det var fint at de hadde tatt for seg denne ene boken. Alle har hver sin historie, og jeg tror ikke det ville ha funket å ha begge de to historiene i en forestilling, sier Hamre.

KOM TIL PREMIEREN: Helge Jordal var blant dem som hadde tatt turen til urpremieren på «Arv og miljø». Foto: Marita Aarekol

Også Helge Jordal hadde tatt turen til premieren onsdag kveld.

– Jeg har lest boken, og jeg vet ikke helt hva jeg skal si. Det var en god skuespillerprestasjon, men det er også jobben vår, sier han.

STORSKJERM: «Arv og miljø» har kun én skuespiller på scenegulvet, mens resten av ensemblet sitter bak scenen, med kameraer rettet mot seg. Foto: Tor Høvik

Krøll førte til forsinkelser

Urpremieren på «Arv og miljø» skulle ha startet klokken 20.00 onsdag kveld, men tekniske problemer førte til forsinkelser.

– Dette har jeg aldri opplevd i min tid, sier informasjonssjef Ole Friele.

En stor TV-skjerm var satt opp over scenen. Elvik var den eneste skuespilleren som var synlig på teatergulvet gjennom hele forestillingen. De elleve andre skuespillerne i ensemblet satt bak et forheng på sidescenen, på rekke og rad. Syv kameraer var rettet mot dem, og hver gang de fikk en replikk, ble den vist på skjermen foran publikum.

Det var altså mye teknisk som måtte være på plass før stykket kunne starte. Opprinnelig skulle forestillingen ha startet klokken 20.00. Først 33 minutter på overtid ble dørene åpnet.

– Noen av bildebrikkene på storskjermen fungerer ikke ikke. Vi har også syv direktekameraer som skal fungere, så det er mye teknisk som skal være på plass. Nå jobber teknikerne febrilsk for å få dette på plass, sa informasjonssjef Ole Friele et kvarter etter at forestillingen egentlig skulle ha startet.

– Det blir fint å sitte i salen

Kjersti Horn har regissert stykket på DNS. En time før forestillingen egentlig skulle ha startet, fortalte hun at hun var spent.

– Nå skal jeg gi en klem til alle og ønske dem lykke til, sier Horn.

Les også

Teatersjef Agnete Haaland skal selv spille i omstridt teaterstykke

Hun regnet med at stykket ville bli en sterk opplevelse for publikum.

– Det har ikke vært skummelt å sette opp et stykke som dette, men spennende. Det er en stor skuespillerprestasjon Kjersti Elvik skal klare å gjennomføre, så alle mine nerver og spenninger ligger hos henne, sier Horn.

Hun gledet seg til å sitte i salen og se stykket under premieren.

– Det blir fint å sitte i salen. Jeg stoler mye på Kjersti, hun har levert utrolig godt hittil. Vi har gjort et solid arbeid, og det skal bli godt å dele dette med publikum, sier Horn.

Publisert