Lemmy til Bergen - igjen

En av rockens største kultfigurer kommer til byen.

1985: Slik så det ut da Motörhead gjestet byen for 26 år siden.
 • Jan Stian Vold
  Jan Stian Vold
  Nyhetsredaktør
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ti år gammel

I serien aldrende hardrockere tar en svipptur innom de syv fjell: Gjør deg klar for Motörhead.

De ble kalt verdens mest støyende band da de slo igjennom på 70-tallet. 7. desember går frontfigur Lemmy Kilminster og bandet hans på scenen i Peer Gynt-salen i Grieghallen.

Det er absolutt ikke første gang rockeheltene besøker Bergen. Lemmy og kompani har vært i byen både i 1985, 1997 og i 2004. ## Hardt liv

Det britiske bandet regnes for å være grunnleggerne av trash— og speedmetal, og kunne i flere år smykke seg med tittelen «The World's Loudest Band» i Guinness Rekordbok

Få har levd så hardt og likevel oppnådd så stor respekt som Lemmy. Mannen hevder selv å ha inntatt mer whisky og narkotika enn middager i sitt liv, og i 1980 ga en lege grei beskjed om at villmannens blod inneholdt så mye rart at det ville tatt livet av ethvert annet menneske. Likevel: I en alder av 58 år tyller rockens grand old man fortsatt i seg en flaske Jack Daniel's eller to for dagen, og skal heller ikke være fremmed for en stripe med hvitt pulver i ny og ne.

Prestesønnen fra Stoke begynte å spille rock på 60-tallet, var roadie for Jimi Hendrix, og oppnådde stjernestatus i progrockbandet Hawkwind på begynnelsen av 70-tallet. Da han ble sparket ut av bandet på grunn av en vel stor appetitt på narkotika, dannet han Motörhead og ble større enn Hawkwind noen gang hadde vært.

Lemmy er bandet

Den klassiske besetningen med «Fast Eddie» Clarke og «Philty Animal» Taylor pøste ut blytung punkrockabilly som «Overkill», «Ace Of Spades» og «Bomber». Suksessen var et ubestridt faktum i 1981, da den nå klassiske liveplaten «No Sleep 'Til Hammersmith» suste rett inn på førsteplass på de britiske albumlistene.

Siden den gang, har medlemmene kommet og gått. Det spiller likevel liten rolle. Lemmy er Motörhead, og omvendt.

Kulturlederens utvalgte

Nyhetsbrev Liv Skotheim er kulturleder i BT og gir deg hver torsdag de beste sakene fra kulturverdenen.

Mannen med traktorskjegget og de kledelige vortene gir ennå ut plater i et tempo yngre artister bare kan drømme om, og har det siste tiåret fått en renessanse og en anerkjennelse som er få forunt.

Publisert
 1. Musikk
BT anbefaler

Mannen som ble funnet død i Loddefjord, var savnet 24-åring

Det opplyser politiet i en pressemelding.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

 1. Politiet: – Vi er veldig fornøyde

 2. – Vi har hele tiden bedt Ropstad ta kontakt med Skatteetaten

 3. La ned blomster utenfor kvinnens bolig. – Familien er i bunnløs sorg.

 4. Fana-naboene sier nei til rusmisbrukere i nabolaget: – En varslet katastrofe

 5. De vil bygge Norges største gondol. Nå er det full krangel.

 6. 25 nye koronasmittede i Bergen