Tilværelsens uutholdelige letthet

Overbevisende rapport fra hiphopens superstjerner.

Publisert Publisert

kanye.jpg

  • Kjetil K. Ullebø
icon
Denne artikkelen er over ni år gammel

Tilværelsen der oppe på hiphoptronen er ikke enkel. Hvis du ikke passer på kan du når som helst bli dyttet ned av sultne ungdommer – innen hiphopen handler det om å være nummer én. I går slapp Jay-Z og Kanye West "Watch the throne", albumet hvor de skal befeste sin posisjon som hiphopens to aller største stjerner.

Kanye og Jay-Z lever "rock star lifes" og drikker ubekymret "champagne for the pain", men førsteinntrykket av platen er likevel at de fortsatt har den sulten som skal til for å lage nødvendig hiphop. De lager musikk som er nødvendig for dem, men som også føles nødvendig for oss.

Les også

[No available link text]

"We gonna take it to the moon, take it to the stars. Not many people you know could take it this far", synger Beyoncé på platens andre spor, "Lift off". Beyoncé er selvsagt med når tronen skal forsvares, og "Lift off" er en av platens mest umiddelbare låter. Med tunge synth-riff produsert av blant andre Kanye og Q-Tip, høres det ut som den låten Beyoncé burde hatt på sitt siste album. Det har gått inflasjon i tung synth-bruk i USA de siste årene, men riffene på "Lift off" sitter som et skudd. "Lift off" er lyden av trekløveret West, Jay-Z og Beyoncé når de står toppen av verden og vinker til oss andre. På "N***as in Paris" er vi tilbake på bakken, nærmere bestemt i en passe skitten sørstatsproduksjon hvor Jay-Z virkelig er i storform.

Produsert av Hit-Boy, Kanye West, Mike Dean og Anthony Kilhoffer føles den frisk og vital, selv om trommene i og for seg er tradisjonelle nok. Og når Kanye West kommer med linjen "Prince William ain't do it right if you ask me. If I was him I would have married Kate and Ashley", burde vi vel være fornøyd. Også på "Gotta have it", produsert av The Neptunes og Kanye West, er det en tung sørstatsproduksjon om gjelder, men føles ikke like klokkeren som "N***as in Paris".

"Watching the throne" har ikke i nærheten av like mange gjesteartister som Kanye West hadde på sin siste plate "My Beautiful Dark Twisted Fantasy, noe som føles befriende. Foruten Beyoncés ene opptreden, er det nye stjerneskuddet Frank Ocean med på to låter og Mr. Hudson på én. På produsentsiden er de langt trangere om plassen, alt fra Swizz Beats, The Neptunes til Wu Tang-legenden RZA bidrar. Sistnevnte er med på "New Day", et av sporene som umiddelbart skiller seg ut. Her kommer Kanye med noen av de linjene hvor han virker mest ektefølt: "I won't let my son have an ego, be nice to everyone wherever he go. I might even make him be republican, so everybody know he love white people." Her går selvsagt tankene til Kanye Wests angrep på George W. Bush, da han sa at presidenten ikke brydde seg om svarte mennesker.

Det er snart ti år siden samarbeidet mellom Jay-Z og Kanye West nådde ut til det store, brede publikum. Jay-Z, fra Brooklyn, New York, ga ut den klassiske "The Blueprint" på datoen 11. september 2001, selvfølgelig den meste håpløse datoen noen gang å komme med plate. Men albumet ble etter hvert en hitmaskin, blant annet ved hjelp av de Kanye West-produserte "Izzo (H.O.V.A)" og "Heart of the city (ain't no love)".

Det er vel tvilsomt om noen av låtene fra "Watch the throne" vil få en lignende status. Men platen viser en Jay-Z i bedre form enn på lenge og en Kanye West som fortsatt virker å boble over av kreativitet. Det ser ikke ut til at raptronen er ledig helt ennå.

Gleder du deg til konserten?

Publisert
  1. Musikk
  2. Musikkanmeldelse
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

– Robert Hauge har fortsatt jobben sin rundt A-laget

Få med deg sendingen.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. – Derfor støtter jeg Trump

  2. Fjord Line kutter alle avganger fra Bergen

  3. Denne testen kan gi deg koronasvar på 15 minutter

  4. Sjokkert over prosessen før han sluttet som Brann-trener: – Rune Soltvedt gjemte seg

  5. Denne bilføreren fikk ikke kjøre videre før han hadde ryddet

  6. Har gjenskapt hvordan Bergen så ut i 1320