Historisk rettsak i gang

Oppgjøret mellom Rune Lindbæk og Röyksopp startet mandag morgen i Bergen tingrett.

I RETTEN: Duoen Svein Berge og Torbjørn Brundtland (til h.) i Bergen tingrett mandag morgen med advokat Harald Bjelke jr (til v.).
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ni år gammel

Rettighetene til Röyksopp-låten «A Higher Place» skal endelig avgjøres.

Rune Lindbæk har stevnet Röyksopp for retten for å få rettighetene til låten, som han mener er kopi av Drum Island-låten «Lift».

Litt før klokken halv ti mandag morgen ankom Röyksopps Svein Berge og Torbjørn Brundtland i Bergen tingrett, til stort presseoppbud.

Rune Lindbæk var allerede til stede, og gikk bort og hilste på sine to tidligere venner fra elektronikamiljøet i Tromsø.

— Saken har endret karakter

Striden mellom Rune Lindbæk og Röyksopp ble offentlig kjent etter en artikkel i Dagens Næringsliv i 2011.

SAKSØKER RÖYKSOPP: Rune Lindbæk.

I forbindelse med Lindbæks søksmål mot Röyksopp, har Röyksopp kommet med motsøksmål mot Lindbæk. Mye av deres holdning til saken har endret seg fra å være et forsvar, til å bli et angrep, mener Lindbæks advokat.

Röyksopp mener Lindbæk ikke skulle hatt rettigheter til det som ble «A Higher Place» i utgangspunktet. Röyskopp begynte den prosessen med et svar til den opprinnelige DN-artikkelen på nettsiden Röyksopp svarer.

Her beskriver de hvordan de oppfatter Lindbæks funksjon i Drum Island. De mener Lindbæk aldri var noen kreativ kraft i bandet, og at han hadde lite å gjøre med låten «Lift».

Lindbæk står imidlertid som rettighetshaver for låten «Lift» hos Tono.

— Over en million solgte

Låten det strides om ble utgitt på Röyksopps debutalbum «Melody A.M.». Det har vært vanskelig å si akkurat hvor mye albumet har solgt, men Röyksopp bekrefter i retten mandag at det har solgt over en million på verdensbasis.

I retten forteller Lindbæks advokat, Marius Øvrebø-Engemoen, om miljøet de tre musikerne var en del av i Tromsø. Han sa at grensene mellom det å være musiker, produsent og DJ ofte var vanskelig å se.

Øvrebø-Engemoen har fortalt om utgivelsen av låten «Lift», som Lindbæk mener senere ble til låten «A Higher Place», og hvordan Lindbæk trodde han kunne komme til enighet med sine tidligere samarbeidspartnere uten å kontakte advokat.

Store deler av mandagen kommer til å gå med til Lindbæk og hans advokat Marius Øvrebø-Engemoen sitt innledningsforedrag.

Venner skal vitne

Verken Lindbæk eller de to Röyksopp-stjernene var spesielt snakkesalige før rettsaken begynte mandag morgen.

— Jeg er her bare som tilskuer, sa saksøker Rune Lindbæk, og henviste til sin advokat Marius Øvrebø-Engemoen.

I løpet av rettsaken skal mange kjente musikere i vitneboksen. Blant dem er folk som var i samme miljø i Tromsø, blant andre bergensbaserte Bjørn Torske, Ole Johan Mjøs og Kolbjørn Lyslo.

I tillegg skal bergenseren Erlend Sellevold, kjent som DJ-en Ralph Myerz, og Nils Petter Molvær i vitneboksen. Sistnevnte er innkalt som ekspertvitne.

Her kan du selv sammenligne låtene det krangles om:

Kulturredaktørens utvalgte

Nyhetsbrev Jens Kihl er kulturredaktør i Bergens Tidende og gir deg hver torsdag de beste sakene fra kulturverdenen.
Publisert