Verdt å vite om Leon Russell

Han blir kalt tidenes studiomusiker. Lørdag kveld går legenden Leon Russell på scenen i Bergen.

MUSIKERNES MUSIKER: Multiinstrumentalisten Leon Russell har spilt med alle fra Eric Clapton, Beach Boys, Frank Sinatra, Rolling Stones og ikke minst Elton John, som han ga ut en plate sammen med i fjor. Lørdag går han på scenen i Logen Teater i Bergen. REUTERS

Siden han ble født i Oklahoma i 1942, har Leon Russell blitt kjent som studio-musiker fremfor å være artist — og i fjor ble 69-åringen med det karakteristiske skjegget endelig innlemmet i Rock 'n' Roll Hall of Fame. Vi har forsøkt å samle en liste over ting du kanskje ikke visste at du ville vite om legenden.

Hans kanskje mest kjente sang er «A Song For You» - fra debutplaten i 1970. En låt som senere er blitt kjent i talløse versjoner, fra Ray Charles til Whitney Houston.

I fjor opplevde Russell en ny vår da han ga ut albumet «The Union» sammen med Elton John.

Fire plater under pseudonym

Hans første suksess som låtskriver kom tre år etter han hadde debutert som soloartist. I 1969 ga nemlig en 25-åring ved navn Joe Cocker ut låten «Delta Lady» - som nådde ellevteplassen på Billboard-listen i USA.

Da han først startet som musiker, var det med gruppen The Starlighters, i Tulsa, Oklahoma. Med i bandet var J.J. Cale, som skulle komme til å skrive låten «Cocaine». Denne ble senere en stor hit med Eric Clapton, som også skulle komme til å samarbeide med Leon Russell.

Under pseudonymet Hank Wilson har Russell gitt ut fire countryplater.

Selv om han har komponert mange låter for andre artister, har han også covret andre. Elvis-låten «Heartbreak Hotel» nådde førsteplassen på Billboards countryliste i 1979 - spilt inn av Russell sammen med Willie Nelson. Låten er for øvrig Russells eneste nummer én-hit i USA (der han selv opptrer).

Russell har lenge vært satt pris på av musikere verden rundt. I 1992 prøvde den amerikanske sangeren Bruce Hornsby å få fart på karrieren hans med et nytt album. Fart ble det imidlertid ikke før Russell-fanen Elton John kom på banen med «The Union» i fjor.

Det første albumet som countryartisten Hank Wilson ble starten på en dårlig periode for Leon Russell som artist. Presse og publikum ble forvirret av hans nye uttrykk. Selv har han senere avslørt til VG at han ikke hadde peiling på countrymusikk, og at platen var en konsekvens av at han hadde plukket opp 60-70 hillbillykassetter på vei fra Los Angeles til Oklahoma.

Beach Boys og Bob Dylan

Da han var på høyden som studio-musiker, spilte han med alle fra Beach Boys og Bob Dylan til Frank Sinatra og Badfinger. Sistnevnte band skulle også spille inn låten «Without You», som gjorde det stort på syttitallet. Mariah Carey fikk en kjempehit med en cover-versjon av låten i 1994. Som han selv er blitt hjulpet av Elton John, har også Russell fått andres karriere på fote igjen. Tidlig på syttitallet hjalp han gitaristen Freddie King til en ny giv med å samarbeide med han på tre album. Platene ble gitt ut på Shelter Records, som Leon Russell startet i 1969. Til slutt noe som kan være greit å vite om du skal på konsert i Logen lørdag kveld: Russell har med seg Bill Champlin - tidligere vokalist i Chicago, og Joseph Williams - tidligere vokalist i Toto.

Han blir kalt tidenes studiomusiker. Lørdag kveld går legenden Leon Russell på scenen i Bergen.