Ny suksess med gamle minner

Da Maria Haukaas Mittet var 11 år, ga Rune Larsen henne en sang han ville hun skulle fremføre på TV. 20 år senere er sangen blitt tittelsporet på en av årets mest solgte juleplater.

DOBBELTKONSERT I KVELD: Maria Haukaas Mittet holder to konserter i Grieghallen sammen med hordalendingene Mari Tesdal Hinze (til v.), Marthe Haaland Wang og resten av Oslo Gospel Choir.
Publisert Publisert

Sangen var Nord-Norges store visepoet Trygve Hoffs «Lys imot mørketida», som altså er tittelen på årets juleplate fra Oslo Gospel Choir og Maria Haukaas Mittet.

icon
Denne artikkelen er over ti år gammel

— Jeg var elleve år og spilte hovedrollen i «Annie» på Bryggeteatret i Oslo. Rune Larsen hadde fått sangen av Trygve Hoff med beskjed om å gi den til noen han syntes burde synge den. Rune Larsen ga den til meg, forteller Maria Haukaas Mittet.

Året var 1991, det var julaften og TV-programmet het «Tusen julelys». En solid TV-debut for det unge talentet.

— Det er en utrolig vakker sang. Jeg har lurt på hvorfor den ikke er blitt mer brukt siden. Derfor tok jeg den med til Trygve Aas og Oslo Gospel Choir, sier Haukaas Mittet.

Artisten fra Senja tok også med seg et par andre nordnorske julesanger, blant annet «Nordnorsk julesalme», også den skrevet av Trygve Hoff. De fremfører hun på dialekt på platen - og i Grieghallen i kveld.

- Nydelige tekster

Maria Haukaas Mittet har allerede en lang artistkarriere å se tilbake på. Hun har gitt ut tre soloalbum, var Idol-finalist i 2004 og ga Norge en femteplass i den internasjonale Melodi Grand Prix-finalen i 2008. Men det er første gang hun synger på norsk. Og det er første gang hun ligger så høyt på salgslistene med et album.

— Det er veldig deilig å synge på norsk, særlig på nordnorsk. Og Trygve Hoff skrev så nydelige tekster, sier hun, og bekrefter at det er noen helt annet å synge på eget språk, og det er noe helt annet å synge julesanger enn soul og r&b.

— Når du synger julesanger er det teksten og budskapet som betyr noe. Det gjør at jeg opptrer og bruker stemmen på en annen måte, og da bruker jeg redskaper jeg har tatt med meg fra musikalverden. Det handler om å ha respekt for sjangeren, sier hun.

Gospelkorsjangeren er slett ikke ukjent for Maria Haukaas Mittet, og hun sier hun alltid har hatt lyst til å synge sammen med Oslo Gospel Choir.

- Hvorfor det?

— Da jeg gikk i gospelkor i min grønne ungdom, var Oslo Gospel Choir et stort forbilde. Innen gospelkor, er det få som kan måle seg med dem, sier Haukaas Mittet, og skryter av samarbeidet.

— Det er fantastisk og koret består av bare trivelig folk, sier hun.

Bare artig

Derfor opplever hun også den hektiske juleturneen, med over 30 konserter i store konserthus og med mange doble opptredener på en kveld, som utelukkende lystbetont.

— Det er ikke slitsomt i det hele tatt, bare artig. Dessuten får jeg masse julestemning, sier hun.

Hun seg spesielt til å komme til Bergen og Grieghallen. Maria-expressen har nemlig også meldt sin ankomst.

— Maria-expressen oppsto i Bergen, og er mine mest hardnakkede fans. De har eksistert siden 2003, og er veldig ivrige på nettet. Det er veldig artig. Og de kommer på konserten i kveld.

Kulturredaktørens utvalgte

Nyhetsbrev Jens Kihl er kulturredaktør i Bergens Tidende og gir deg hver torsdag de beste sakene fra kulturverdenen.
Publisert