Konsertene med Kvelertak og Veronica Maggio utsettes

Flere arrangementer i Bergen står i fare. Arrangørene jobber på spreng for å finne ut hvordan de skal håndtere de nye koronareglene.

Publisert Publisert

Konserten med Veronica Maggio på Verftet 20. mars blir ikke noe av. Foto: NTB scanpix

  1. Leserne mener
iconDenne artikkelen er 23 dager gammel

Informasjonen i artikkelen kan være utdatert. Gå til vårt livesenter for siste nytt om korona-utbruddet.

-> Gå til livesenteret

Bergen kommune vedtok tirsdag at alle steder der folk samles, som utesteder, restauranter og konsertsaler, må regne dobbelt så mye plass pr. person som vanlig grunnet koronautbruddet.

Dermed halveres kapasiteten. I tillegg ble grensen for tillatte folkeansamlinger tirsdag kveld senket fra 1000 til 500 personer.

Vedtakene får konsekvenser for en rekke arrangører i Bergen.

– En del arrangementer er nok mulige å gjennomføre, andre blir kanskje ikke mulige å gjennomføre, sier Ivar Chelsom Vogt, kulturhussjef på USF Verftet.

Deres største konsertsal, Røkeriet, har kapasitet på 1250 personer.

To konserter som skulle vært avholdt der seinere i mars, med Veronica Maggio og Kvelertak, blir utsatt.

Det bekrefter Frank Nes i Bergen Live, som arrangerer konsertene, overfor BT tirsdag kveld.

– Noen konserter vil bli utsatt, i og med at det er kommet nytt antall tillatte publikummere. De konsertene som vi vet vil bli flyttet, er i første omgang Veronica Maggio og Kvelertak, sier Nes.

– Dette har truffet oss ganske hardt på veldig kort tid, sier Frank Nes i Bergen Live om koronavedtakene til Bergen kommune. Foto: Alice Bratshaug

Les også

Utesteder og arrangementer får halvert kapasitet

– Ubehagelig situasjon

Mandag skrev BT at de to konsertene, som var henholdsvis utsolgt og nesten utsolgt, ville bli gjennomført uten alkoholservering. Nå blir de altså ikke noe av, foreløpig.

– Vi jobber med å finne nye datoer, sier Nes.

Publikum vil kunne be om pengene tilbake innen 60 dager, eller beholde billetten til konserten skal avholdes.

Nes sier Konsert-Bergen har blitt «truffet ganske hardt på veldig kort tid» av kommunens koronavedtak.

– Først kom grensen på 1000 fredag kveld uten noen form for forvarsel. Så var det hektisk møteaktivitet mellom kommunen og arrangører, og så ble antallet endret allerede i dag, sier Nes.

Han kaller situasjonen ubehagelig for alle parter, også publikum.

– Nå må vi gi oss litt anledning til å puste litt, og finne gode løsninger sammen. Det er gjengs i hele bransjen – artister, management, arrangører og leverandører jobber alle for å finne gode løsninger, sier Nes.

Kommunen pålegger arrangører å bryte opp trengsel foran scenen. Det kunne for eksempel gjort det utfordrende å avholde konserten med Kvelertak, som skulle stått på scenen på Verftet 26. mars. Foto: Rune Sævig

Må bryte opp trengsel foran scener

Mandag møtte kommunen kulturlivet i Bergen. Tirsdag kveld sendte kommunaldirektør Harm-Christian Tolden ut en e-post til kulturaktørene.

Der kommer kommunen med en liste med presiseringer og forslag til kulturaktørene. Her er noen av punktene:

  • Den enkelte gjest har selv ansvar for ikke å stå for tett. Men dersom det skulle oppstå en situasjon med trengsel, for eksempel foran scene eller ved inn- eller utslipp, må arrangør informere om smitterisikoen og bryte opp situasjonen.
  • Tiltak for å redusere trengsel ved innslipp og utslipp kan være å dele gjestene opp i puljer, åpne flere dører og åpne dem tidligere.
  • Trengsel ved toaletter: Arrangør må vurdere om det er behov for dørvakt.

DNS stenger baren i pausene for å forhindre trengsel. Foto: Rune Sævig

Ikke servering i pausene på teateret

Den Nationale Scene følger utviklingen nøye, sier kommunikasjonssjef Silje Gripsrud.

Store scene har 420 plasser.

– Vi har hatt møte i ledergruppen og snakket med kulturbyråden, og reglene som er innført nå påvirker ikke forestillingene hos oss, sier Gripsrud.

De innfører likevel enkelte tiltak.

– Vi er veldig nøye på hygiene blant de ansatte, og har satt ut desinfeksjonsmidler til publikum. Vi ber også vertene forhindre trengsel ved inngang til salene, og begrenser servingstilbudet for å unngå trengsel. I dag blir det ikke noe servering i pausene, sier Gripsrud tirsdag kveld.

  • Hør BTs kulturpodkast:

Uken avlyser foreløpig ikke

Studentfestivalen Uken fikk hastverk da 1000-personersregelen ble innført få timer før fredagens Tix-konsert på NHH, med 1040 solgte billetter.

De har foreløpig ikke avlyst arrangementer, selv om flere av dem har plass til godt over 500 publikummere. Men hvordan de skal løse det, er foreløpig uvisst, sier presseansvarlig Tone Mannseth.

– Vi jobber på spreng for å finne ut av det. Det er vanskelig å si når vi vil ha en klar plan, men vi jobber med de ulike arenaene for å finne ut av hvordan dette kan løses i praksis, sier Mannseth.

– Så langt det lar seg gjøre, er det viktig for oss å avholde arrangementene som er planlagt for publikum som har kjøpt billetter og gledet seg, sier Mannseth.

Les også

Trengsel for å komme inn på Tix-konsert da nye koronaregler begrenset antall publikummere

– Vi håper tiltakene som gjøres i Norges land gjør at det er en annen situasjon når det nærmer seg seriestart, sier Brann-sjef Vibeke Johannesen. Foto: Marita Aarekol

Branns «kick off» kan bli avlyst

Koronautbruddet har allerede fått konsekvenser for Sportsklubben Brann, som tirsdag meldte at de avlyser treningsleiren sin på Marbella.

13. april skal det etter planen spilles seriekamp mot Stabæk på Stadion. Det er allerede solgt flere tusen partoutkort.

– Det er jo lenge til, men vi har begynt å tenke på det. Vi håper tiltakene som gjøres i Norges land gjør at det er en annen situasjon når det nærmer seg seriestart, sier daglig leder Vibeke Johannesen.

Tirsdag sa helseminister Bent Høie at slik det ser ut nå, vil det være uansvarlig å arrangere fotballkamper med publikum.

Johannessen sier Brann jobber med tiltaksplaner og mulige scenarioer. 1. april skal klubben etter planen ha sitt «kick off-arrangement» på Verftet, med Hjerteslag-konsert. Det spøker det for nå, innrømmer Brann-sjefen.

– Vi hadde nok avlyst det om det hadde vært denne uken, og kanskje også om det var i neste, sier Johannesen.

Halverer innslipp

Lille Ole Bull Nattklubb vil grunnet énmetersregelen halvere kapasiteten fra 380, forteller Sølvi Rolland, teatersjef og bookingansvarlig ved Ole Bull Scene.

Arrangementene deres vil ellers gå som normalt. Rolland ber imidlertid publikum følge Folkehelseinstituttets anbefalinger.

– Hvis du ikke føler deg frisk, er det kanskje lurt å gi bort billetten til en venn og bli hjemme, sier hun.

Publisert