Unikt publikum

Det er noe høyst spesielt med publikum fra Bergen. I alle fall hvis antallet er stort og anledningen er spesiell.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 18 år gammel

FINN BJØRN TØNDER

Fåmælte Bob Dylan sa ikke mange ordene i Nygårdsparken i 2001. Men etter konserten hadde han spurt hva det er med Bergen. Han hadde reagert på den enorme responsen og uvanlige gleden.

Elton John snakket mer på Koengen i fjor. Og også han hadde merket entusiasmen, og forskjellen fra Trondheim og Sundsvall dagene før.

Jeg er sikker på Bryan Adams fortsatt lurer på hva som foregikk på Brann Stadion 1. juni. Han var ikke bare fornøyd med det uvanlig høye honoraret. Og arrangørene av Bislett Games har store problemer med å forklare det internasjonale friidrettsmiljøet hvorfor ikke Bergen kan bli permanent arrangørby.

ALT HANDLER OM entusiasmen til publikum i Bergen.

Vi merket det igjen i går. Slett ikke alle de 13.000 som var på Koengen, kom fordi de digger David Bowie. De var der fordi konserter og fest i Bergen er og blir noe spesielt. Noe gøy. En dag vi gir alt, koser oss og jubler litt ekstra.

Såkalte forståsegpåere bruker lett ord som provinsielt, sprøtt og rart om dette fenomenet. Andre, og de har kanskje mest rett, kaller det for ekte bergensk glede.

Lenge trodde vi forklaringen var sultefôring. At det var for lenge mellom Cliff Richard på Møhlenpris i 1961, en og annen halvstor innimellom, og Bob Dylan i 2001.

Men nå begynner vi å bli vant til de store begivenheter her mellom fjellene. Nå skryter vi ikke lenger av at Nikita Khrustsjov, Jurij Gagarin og sjahen av Persia har vært her.

LIKE FULLT tok bergenserne av også i går. Ephemera og David Bowie ble tatt vare på med slik glede og entusiasme du sjelden opplever andre steder. Og det hele startet lenge, lenge før. Kontrasten til Oslo og Paul McCartney mandag var slående. Der sto Oslo-publikummet rett opp og ned som i postkø mens de ventet på Macca. Og da han endelig kom måtte han virkelig jobbe før publikum viste glede og spontanitet. Bowie kunne bare løfte på et øyenbryn, si at han var lykkelig fordi England vant 3-0, og så var bergenserne vunnet. Han merker garantert forskjellen når han kommer til hovedstaden.

— I Oslo arrangeres det konserter. I Bergen arrangeres det folkefester. Så enkelt er det. Forskjellen er publikum, sa medarrangør Sturle Viketun til BT om Bowie-festen i går.

Og så er det noe med været i Bergen. Det er alltid nydelig... Under store arrangementer.

Kulturredaktørens utvalgte

Nyhetsbrev Jens Kihl er kulturredaktør i Bergens Tidende og gir deg hver torsdag de beste sakene fra kulturverdenen.
Publisert