Absolutt Hemingway
Hemingways Hus er blitt mindre med årene, men Ari Behn og Per Petterson føler seg fortsatt hjemme i hans verden. Sammen med Jo Nesbø har de skrevet hvert sitt etterord til en ny Hemingway-samling.

LEIF GJERSTAD
Oslo
— Jeg ble først kjent med hans forfatterskap gjennom novellene, hvor jeg opplevde hans stil og helt egne tone som noe sensasjonelt. Hemingway betydde enormt mye for meg i oppveksten. Hemingway var en bauta, fastslår Ari Behn som forklaring på hvorfor han sa ja til å skrive etterord til den nye boken med Hemingways samlede noveller; «Kort fortalt»
- Uutslettelig inntrykk
Også Per Petterson ble kjent med Hemingway i ungdomstiden, og den amerikanske forfatteren gjorde et uslettelig inntrykk.
— Jeg leste ekstremt mye bøker som tenåring, men da Hemingway plutselig dukket opp, ble det meste forandret. Han åpnet språket på en helt spesiell måte og med en helt spesiell autoritet. Det var da jeg leste ham at jeg skjønte at «Dette! Det vil jeg også gjøre!», sier Per Petterson. Siden har 52-åringen skrevet bøker.
Nye manuskripter
Både Behn og Petterson ble kjent med Hemingway gjennom hans «Samlede noveller» utgitt i 1948. Men Hemingway produserte mye mer frem til sin død i 1961, samtidig som det har dukket opp flere ferdige eller halvferdige manus etter hans død.
Nå skal det visstnok ikke finnes flere skjulte Hemingway-skatter, slik at den drøyt 750 sider tykke «Kort fortalt» faktisk er alle Hemingways noveller samlet på et brett. Den første delen av boken består av noveller publisert før forfatterens død i 1961, mens den andre delen er viet noveller og kortere tekster utgitt etter hans død.
- Konkret og økonomisk stil
— Mye av det som er blitt utgitt etter hans død, holder dessverre ikke mål, slik at man i dag nesten må forsvare Hemingway overfor unge litterater. Det er fryktelig synd, sier Petterson som i likhet med Behn og Jo Nesbø stilmessig ofte er blitt sammenliknet med Hemingway.
Ari og Per ser ingen grunn til å benekte denne innflytelsen.
Per Petterson trekker frem Hemingways konkrete skrivestil som et nøkkelord.
— Hemingway var veldig god til å skrive PÅ linjene, med en økonomisk stil som synliggjør det som ikke står der. Han legemliggjør alle følelser på en måte som helt klart har inspirert meg - selv på sitt aller dummeste, var Hemingway veldig god til å se ting, sier Petterson.
— Når du leser Hemingway, oppdager du også at det han egentlig skriver om hele tiden er døden - ikke minst hvordan det er å dø. Men selv om han stilistisk elsker å gjenta seg selv, gjør han det med så mange nyanser at det blir en veldig stor og fargerik palett.