DNS-kjempen har fått drømmerollen

DNS-skuespiller André Søfteland har fått drømmerollen i Oslo.

Publisert Publisert

DRØM: André Søfteland skal spille avbildet på Folketeateret tidligere i dag. Nå går han fra Tevye til Valjean. Foto: Heiko Junge, Scanpix

Folketeateret i Oslo skal sette opp «Les Misérables» høsten 2017. Nå er det klart at publikumsdrageren på DNS, Andre Søfteland, har sikret seg hovedrollen som Jean Valjean.

Fra suksess til suksess

Søfteland trekker nå fulle hus på DNS’ Store Scene i hovedrollen i musikalen «Spelemann på taket». Og forrige sesong var oddingen en viktig grunn til at DNS solgte rekordmange 55.000 billetter på musikalen «Hellemyrsfolket», jobben han ble headhuntet til etter flere år i USA.

GJENNOMBRUDD: André Søfteland fikk sitt store gjennombrudd med rollen som Sivert i «Hellemyrsfolket» på DNS. Foto: magnus skrede, dns

«Les Misérables» var en kjempesuksess på DNS i 2008 og solgte 43.000 billetter. Den gangen med Sigurd Sele i hovedrollen som Jean Valjean, en rolle han overtok da Anders Baasmo Christiansen måtte trekke seg av familiære grunner.

André Søfteland var på flere prøvespillinger tidligere i år før han fikk rollen. Det gjorde at han har kunnet konsentrere seg om «Spelemann på taket».

– «Les Misérables» er drømmerollen, én av de tre store i musikalverdenen. Jeg har gjort rollen tidligere, i USA, men i en mindre produksjon. Det blir deilig å debutere i Oslo med en slik rolle, sier Søfteland til BT.

Må slanke seg

«Spelemann på taket» spilles frem til nyttår. Fra våren av blir det Oslo på fulltid.

– Jeg har samtalt med Agnete Haaland om fremtiden. Og DNS er teater jeg alltid vil komme tilbake til. Men som frilanser er det godt å lufte seg litt.

– Hvordan er det å spille Tevye?

– Veldig bra. Det fungere godt på scenen. Det er en utvikling hele tiden. Stykket blir bare bedre og bedre, sier Søfteland.

VALJEAN: Sigurd Sele fra Stord spilte Jean Valjean på DNS i 2008. Foto: BERGENS TIDENDE

Han tror det er en fordel av han har gjort «Les Misérables» tidligere – før prøvene i Oslo starter.

– Jeg har rollen litt under huden, men hver regissør, hver oppsetning, har sin egen feeling. Jeg må nok tilbake til boken.

– Hva er den store utfordringen med å spille Jean Valjean?

– Det er rett og slett en voksen rolle, rent sangmessig. De fleste publikummerne kjenner historien og har sine forventninger til at jeg må treffe i de rette partiene. Jeg må være i form. Og jobbe med fysikken. I «Spelemann på taket» er jeg litt lubben, så her må vi på slankeren. Men det går bra. Jeg liker å jobbe slik før hver rolle, sier Søfteland.

– Han er best i landet

Atle Halstensen fra Bergen er medeier på Folketeateret og en sentral bakmann for produksjonen av «Les Misérables». Han er ikke i tvil om at André Søfteland er Norges beste innen sitt fag.

SPELLEMAN: André Søfteland briljerer i rollen som Tevye i «Spellemann på taket» på DNS i høst. Foto: Marita Aarekol

– Vi har aldri tidligere hatt en så grundig auditionrunde før. I elleve måneder har vi jobbet i hemmelighet. Alle konstellasjoner er prøvd. Regissør Per Olav Sørensen (TV-seriene «Nobel» og «Kampen om tungtvannet») er opptatt av at vi skal tilføre «Les Misérables» en ny dimensjon. I den forbindelse stakk André seg ut. Vi merker veldig godt den erfaringen han har fra DNS, sier Halstensen.

Det blir litt av en stjernegjeng på scenen i Folketeateret når musikalen får premiere 8. september. Haddy Nije, Marion Ravn, Dennis Storhøi, Idol-vinner Jenny Langlo og Karin Park er blant de mer profilerte skuespillerne.

STJERNER: Regissør Per Olav Sørensen flankert av fem av skuespillerne i «Les Miserables»: Mariann Hole, Jenny Langlo, Haddy Njie, Karin Park og Marion Ravn Foto: Heiko Junge, Scanpix

– Dette blir en enda større produksjon enn den vi har på «Singin’ In The Rain» nå. Vi gir virkelig gass, sier Halstensen.

Publisert