Høystemt

Gjenskapelse av 700 år gammel musikk

5 av 6

Er det mulig å gjenskape sang og musikk fra den franske hoffkulturen på 1300-tallet? Modus ensemble prøver i hvert fall, og med utgivelsen av «Douce Dame» er musikken tilgjengelig også utenfor konsertsalene. Ensemblet gjestet for øvrig Osafestifvalen på Voss i fjor med sin versjon av de høystemte 700 år gamle kjærlighetssangene skapt av Guillame de Machaut.

Sangene er såkalte «virelais», enkle melodier med refreng som synges av Gro Siri Johansen. I tillegg deklamerer skuespilleren Morten Røhrt tekster. Rundt sanger og tekster improviserer Elisabeth Gaver på fele og fløytist Hans Olav Gorset. De to er fremragende hver for seg og i tillegg har de utviklet en lydhørhet i forhold til hverandres improvisasjoner som er en fryd å følge.

Det finnes knapt materiale som kan si noe om hvordan Machauts musikk ble fremført i sin samtid. Her er instrumentene kopier av strykeinstrumenter og fløyter fra middelalderen. Ensemblet har gjenskapt musikken slik den kunne ha vært. Lidenskapelig, elegant og ikke så rent lite høytidelig.

ANMELDT AV OLAV GORSETH