BT må redusere staben

Lave annonseinntekter gir nye kutt i BT-redaksjonen. Rundt hver femte medarbeider må slutte.

Publisert Publisert

KUTTER: Sjefredaktør Øyulf Hjertnes informerte de ansatte i BT om drastiske kutt på et allmøte torsdag. Foto: Vegar Valde

iconDenne artikkelen er over fire år gammel

En nyansatt sjefredaktør måtte torsdag fortelle sine medarbeidere at redaksjonen må reduseres med mellom 25-30 stillinger, for å spare inn 30 millioner kroner neste år. Dette skal skje gjennom frivillige ordninger, som utdanningsstøtte og sluttpakker. Kostnader kan også bli realisert i andre deler av BT.

  • Han er BTs nye sjefredaktør
    — Vi har kanskje aldri vært på et høyere journalistisk nivå i BT enn vi er vi dag, og vi har en sterk vekst i tallet på digitalabonnenter. Annonseinntektene har derimot falt mer enn vi hadde sett for oss i år, og prognosene for neste tilsier et fortsatt fall. I all hovedsak er det annonseinntektene som faller. Dette er en utvikling som treffer alle i mediebransjen, inkludert Bergens Tidende, sier sjefredaktør Øyulf Hjertenes.

Må prioriterer hardere

— Hva vil dette betyr for BTs lesere?

— Vi må prioritere tydeligere enn i dag. Men BT skal fortsatt satse på undersøkende journalistikk, være best på lokale nyheter og være en motstemme her vest.

  • Er det områder du ser avisen kan kutte?

— Dette er en prosess vi skal gjennom og det for tidlig å si konkret hva. Men det er ting vi gjør som kan nedprioriteres.

— Kan det være at man i en slags panikk reduserer staben for mye for tidlig?

— Det er min jobb å sørge for at vi har et bærekraftig avishus, og at BT-skuten ikke settes i fare. Derfor er det riktig å foreta kutt nå. Det er en lei situasjon, og den oppstår primært fordi vi har gått fra å ha nærmest annonsemonopol til helt fri konkurranse, der Google og Facebook tar en stadig større del av kaken.

Ny organisasjon

— Du er helt fersk i stillingen som sjefredaktør. Visste du at situasjonen var så alvorlig?

— Jeg var klar over utviklingen i annonsemarkedet. Men jeg har tro på at vi skal løse dette på en bra måte. Vi har klart slike kuttprosesser før, og vi skal klare det igjen, sier Hjertenes.

Han legger til at kutt også vil komme i avishusets lederstab.

  • Vi går nå i gang med å planlegge den nye organisasjonen. Nedbemanningen vil skje på nyåret, og vi vil søke å komme i mål med frivillige ordninger. Innholdet i ordningene er ikke endelig klart, men det viktigste for meg vil være at vi tilbyr god hjelp og støtte til de som slutter i BT.

Organisasjonsprosjektet skal etter planen vedtas av BTs styre i desember og iverksettes fra nyttår. I februar starter den nye nedbemanningsrunden.

- Blytung dag

Redaksjonsklubbens leder, Dag Idar Tryggestad, sier dette like etter at kuttplanene er blitt kjent:

— Dette er en trist og blytung dag for BT. Og det er først og fremst et resultat av at bransjen er i alvorlig trøbbel. Men i redaksjonsklubben vil vi gjøre alt vi kan for å begrense antall ansatte som må gå. Vi vil foreslå kutt som ikke handler om personalkostnader.

— Hvilke kutt tenker du på?

— Det er noe vi vil vurdere. Men det er viktig å få frem at leserne ikke må tro at BT gir opp. Vi har aldri levert bedre journalistikk enn i dag. Nå må vi prioritere annerledes og velge noe vekk, sier Tryggestad.

  • Bergens Tidende må kutte
    Han understreker likevel at kuttene som gjennomføres i mange mediehus nå, er en trussel for den frie, uavhengige journalistikken.

— Ledelsen må ikke tro at journalistene skal løpe enda mer enn i dag, for vi er allerede på bristepunktet, sier klubblederen.

Det har vært påpekt at en del lederlønninger i Schibsted-konsernet ikke vitner om behov for kutt. Øyulf Hjertenes minner om at avisene kun utgjør en liten andel av konsernet, som først og fremst er en gigant i rubrikkmarkedet. Og han betegner Schibsted som en tålmodig eier.

— Vi har en eier som forstår endringene i mediebransjen. En annen eier ville trolig kommet med mer drastiske tiltak i denne situasjonen, sier Hjertenes.

Publisert