Kinasamarbeid ga pris

Kunstmuseene i Bergen og Stiftelsen 3,14 gikk sammen om å lage utstilling med kinesiske samtidskunstnere. Nå er de belønnet med Kunstkritikerprisen 2012.

Publisert Publisert

81 TREKULER FOR BERGEN: Verdenspremieren på Ai Weiweis installasjon i Bergen vakte oppsikt. Nå er utstillingen den var en del av belønnet med Kunstkritikerprisen. Foto: Roar Christiansen

  • Kari Fauskanger
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

— Dette er stas. Det er en anerkjennelse av arbeidet med utstillingene og dessuten en indikasjon på hvilket nivå vi må operere på i fremtiden, sier direktør Erlend Høyersten ved Kode, som er det nye navnet på Kunstmuseene i Bergen.

Les også

Det gamle navnet skapte forvirring. Så da ble det dette.

— Dette er en stor anerkjennelse og betyr også at vi blir mer synlige, sier Malin Barth. Hun er daglig leder ved Galleri 3,14.

De to bergenske kunstinstitusjonene får prisen for utstillingene «Real Life Stories» og «Skin, Flesh and Bone» som ble vist på Bergen Kunstmuseum og Galleri 3,14 i fjor høst. Mest oppmerksomhet fikk verdenspremieren på Ai Weiweis installasjon «81 trekuler», men hele 14 kinesiske samtidskunstnere var representert på utstillingen som var kuratert av kinesiske Feng Boyi og norske Bjørn Inge Follevaag.

Ambisiøst samarbeid

Prosjektet var ambisiøst i så vel omfang som aktualitet, skiver Norsk Kunstkritikerlag i sin begrunnelse for prisen. Juryen trekker frem samarbeidet mellom de to kunstinstitusjonene og sier at prosjektet fremsto som et forbilledlig samarbeid mellom et galleri og en større museumsinstitusjon.

Malin Barth ved Galleri 3,14 er spesielt glad for at det er lagt så stor vekt på samarbeidet mellom de to visningsstedene, siden Galleri 3,14 baserer mye av sin drift på samarbeid. Hun mener det ligger store verdier i å samarbeide og dele erfaringer.

— Det handler om å gi og ta, sier hun.

Barth synes også det er hyggelig at det er en utstilling med kinesisk kunst som oppnår denne anerkjennelsen. Hun leder en institusjon som har samarbeidet med kinesiske kunstnere siden 1988, lenge før det ble "in" med kinesisk samtidskunst på den internasjonale kunstscenen.

Samarbeider gjerne

- Blir det flere samarbeidsprosjekter med Kode?

— Dette frister til gjentakelse. Jeg samarbeider gjerne dersom vi finner de riktige tingene å samarbeide om, sier Barth.

Også Erlend Høyersten åpner for samarbeid med Galleri 3,14 i fremtiden dersom det dukker opp prosjekter der det vil være naturlig og der det betyr merverdi for publikum.

Han tror kvaliteten på de to utstillingene var avgjørende for at det var Bergen som stakk av med kritikerprisen i konkurranse med Lene Bergs utstilling på Henie Onstad Kunstsenter og Steinar Haga Kristensen: "Fortvilelser i leire" i Kunsthall Oslo.

Høyersten peker også på kurator Bjørn Inge Follevaag som en viktig person for å få utstillingene i havn.

Publisert
BT anbefaler

Ble klappet inn i garderoben: – Vi er Brann. Vi skal være et topplag.

Slik var Ballspark-sendingen.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. Robin (24) var på vei hjem da han plutselig kjente kniven mot magen

  2. Kvinne arrestert – skal ha knivtrua fleire personar

  3. Ingebrigtsen tok Bamba-grep på dag én

  4. FHI: Nye tilfeller av koronasmitte på fly og ferge

  5. Frigir navn etter døds­ulykken på riksvei 5

  6. Helsedirektoratet endrer omstridt koronaregel