Vinner de EM i brass?

De har fått fantastisk respons fra salen, brassbandet Eikanger-Bjørsvik. Senere i kveld kåres årets EM-vinner i Oslo Konserthus.

KLAR TONE, TAKK: Det er mange vestlendinger som heier Eikanger-Bjørsvik frem under EM i Oslo Konserthus. Etter åtte uker på TV-skjermen i NRKs dokumentarserie «Korpsfiksert» denne vinteren og våren, har flere i Norge fått øynene opp for brasserne fra Nordhordland. Her leder dirigenten David King gjengen gjennom en siste finpuss før det virkelig gjelder. Stein J. Bjørge, Aftenposten

— Vi er ekstremt fornøyd med det vi gjorde i går. Vi er fornøyd i dag også, selv om det ikke har vært en like god dag. Men dette er pirk, altså. Responsen fra salen har vært fantastisk begge dagene – nærmest ekstatisk, sier en kjempespent Viggo Bjørge, bandmanager i Eikanger-Bjørsvik Musikklag.

Sist de kunne vifte med en EM-tittel, var i 1988 og 1989. Med 14 NM-titler og 18 ganger på EM-scenen er det et drevent brassband som spiller på hjemmebane.

Tøft pliktnummer

Totalt konkurrerer 11 korps fra ti land, og musikerne fra Nordhordland representerer Norge. I går spilte alle det samme, et nyskrevet verk av den norske komponisten Stig Nordhagen fra Kristiansand. Pliktnummeret skrives alltid av en komponist fra arrangørlandet, og tanken er å utfordre korpsene. Eikanger-Bjørsvik begynte å øve på verket rundt midten av mars da partituret kom.

— Vi måtte jobbe mye. Det er et helt nytt tonespråk, og forteller Bjørge.

Lørdag ettermiddag gjorde nordhordlendingene unna sitt valgfrie nummer «Spiriti» fra 2010 av østerrikeren Thomas Doss.

Blant favorittene - igjen

- Hvem er favoritter i år?

— Oss og fjorårsvinner Black Dyke Band fra Yorkshire i England. Fagpressen hadde oss på topp fredag, men de har ikke innvirkning på juryen. Men det kan jo komme en outsider, for eksempel Leyland Band fra England.

- Hva har dere gruet dere mest til i år?

— Egentlig har alle bare gledet seg denne gangen. Vi er godt forberedt, og har sett frem til å vise hva vi kan. Vi har vært opptatt av å kontrollere nervene, og holde avtalene på hvordan vi skal spille. For å få flyt i musikken, må vi nemlig avtale hvem som skal puste når. Det er liksom lakmustesten for oss, og det har gått veldig fint.

Ingen ødelagte instrumenter

I år har de heller ikke trengt å bekymre seg for om instrumentene kom hele og fine frem til konkurransearenaen siden de denne gangen kunne kjøre dem i lastebil over fjellet til Oslo. Når de må sende stort sett alle instrumentene med fly, er det alltid ett eller annet som ryker. Særlig tubaer og tromboner er utsatt.

— Alltid den store frykten, sier Bjørge.

Det er mange vestlendinger i salen i Oslo Konserthus, men etter TV-serien om brassbandet er liksom hele Norge blitt kjent med dem, forteller Bjørge.

I brass-EM er det helst de vestlige landene som stiller. Med unntak av noen baltiske land, er det ingen fra den østlige delen av kontinentet.

- Snurrer rette veien

Nivået på brassbandene er «enestående høyt», ifølge president Ulf Rosenberg i European Brass Band Association, EBBA.

— Kvalitetsspiralen snurrer fortsatt rette veien. Kravene blir større, og det kunstneriske, musikalske og tekniske nivået er veldig bra. Vi er på en god og jevn utvikling som har vart lenge, sier Rosenberg.

Han vil ikke peke på noen favoritter i det han kaller verdens mest prestisjefylte korpskonkurranse. Presidenten må jo være nøytral. Men navnene som surrer i salen er Eikanger-Bjørsvik, fjorårsvinner Black Dyke Band og Cory Band fra Wales som vant i 2010.

Presidenten peker på to utviklingstrekk i brass-EM: Paris Brass Band som fikk stående ovasjon i dag - et korps mange ikke har vært oppmerksomme på. Og korps fra Nederland er kommet veldig sterkt de siste årene. De britiske har jo vært gode i 150 år, som han sier.

Førstepremien er instrumentet Euphonium fra Besson-fabrikken til en verdi 50.000-60.000 kroner og 3000 euro i cash.

Middag og gallakonsert

Før kveldens konkurranse slappet musikerne i Eikanger-Bjørsvik av på hotellet før de tok en rask middag. Klokken 20 blåses gallakonserten i gang, og halvannen time senere kåres europamesteren.

Det er vinneren av de nasjonale konkurransene som går videre til EM. I tillegg får vinneren fra året før lov til å prøve seg igjen. Eikanger-Bjørsvik ble norgesmestere i år også, så neste år står de på scenen i Perth i Skottland.

Bandene består stort sett av rundt 30 musikere, Eikanger-Bjørsvik har 32. I det norske bandet er antallet kvinner og menn jevnt fordelt. Nesten halvparten har ifølge Bjørge bakgrunn fra Nordhordland, resten er innflyttere og studenter i Bergen.

svp://29713