- Trakassering i Carte Blanche

Oppsigelsestruede Dag Ove Sunde opplever situasjonen i Carte Blanche som uvirkelig.

Publisert Publisert

PÅVIRKES: Arbeidskonflikten i Carte Blanche påvirker også dansernes kunstneriske hverdag, ifølge de ansattes styrerepresentant, Ole Martin Meland. Kompaniet er for tiden på turné, og spiller i dag «Fiction» i Sandnes. Foto: PAUL S. AMUNDSEN (arkiv)

  • Solrun Dregelid
  • Tonje Aursland
  • Bodil Garvik
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

- Situasjonen nå er helt absurd og uvirkelig, sier Carte Blanches tekniske sjef Dag Ove Sunde, som står midt i stridens kjerne.

Carte Blanche-styret er, som BT skrev i går, i oppløsning, etter at styreleder Hallvard Bakke trakk seg i forrige uke, som følge av langvarig konflikt mellom ledelsen og de ansatte.

Det kom meldinger om at Heynderickx hadde en autoritær lederstil. Konflikten dreide seg blant annet om fortolkningen av norske arbeidsrettsregler. Haugland

Sentralt i konflikten er trusselen om oppsigelse av kompaniets tekniske sjef, Dag Ove Sunde. Styreflertallet ville hindre oppsigelsen, mens Hallvard Bakke skal ha insistert på at å gripe inn i denne prosessen ligger utenfor styrets mandat.

- Jeg tror dette skjer for å få meg oppsagt. Men slik denne prosessen har vært i snart to år, er det umulig å si hva som skjer. Det har vært mye uforutsigbarhet — det mest utenkelige kan skje, sier Dag Ove Sunde.

- Autoritær lederstil

Bakteppet er hendelser i 2010, da styret forlenget kontrakten med den belgiske teatersjefen Bruno Heynderickx.

- Det kom meldinger om at Heynderickx hadde en autoritær lederstil. Konflikten dreide seg blant annet om fortolkningen av norske arbeidsrettsregler, sier avtroppende styremedlem Glenn Erik Haugland.

— Jeg har fulgt instruksjonene fra styret helt fra starten, og har hele tiden orientert dem om mine avgjørelser. Det er uklart for meg hvilke meldinger Glenn Erik Haugland referer til, sier Heynderickx til denne kommentaren.

Oppsigelse etter BIT-kritikk

Konflikten toppet seg etter at teknisk sjef Dag Ove Sunde i BT kritiserte Carte Blanche-ledelsens rolle i planene rundt nybygg for BIT Teatergarasjen. Sunde ble kalt inn på teppet til direktør Tone Tjemsland og teatersjef Bruno Heynderickx, og ble bedt om å vurdere sin stilling. Siden har han fått flere advarsler. I august i år ble det opprettet oppsigelsessak mot Sunde.

- Ledelsen i Carte Blanche mener Sunde har oppført seg dårlig og illojalt ved flere anledninger. Styret ønsket å løse denne konflikten gjennom dialog, men ledelsen har sett seg blind på å fjerne ham, sier Glenn Erik Haugland.

Kun styreleder Hallvar Bakke var orientert om oppsigelses­saken. Da et flertall i styret protesterte og ville gripe inn mot ledelsen i forrige uke, trakk Bakke seg fra vervet. Også de øvrige tre styrerepresentantene fra staten må nå forlate styret.

- Jeg frykter at ledelsen oppfatter dette som om de har fått «carte blanche» til å fortsette oppsigelsesprosessen, sier Haugland, som nå må forlate styret etter vel syv år.

- Ute av sammenheng

Formelt er alt klart for oppsigelse. Drøftingsmøte med tillitsvalgte til stede er avholdt, slik Arbeidsmiljøloven krever i forkant av oppsigelse.

- Ledelsen har brukt to episoder til å konstruere situasjoner der de kunne sende meg advarsel. De situasjonene er tatt ut av sin sammenheng, og kan forklares. Jeg ble for eksempel beskyldt for å nekte å gjøre oppgaver jeg hadde utført, sier Sunde.

Jeg har følt at jeg har vært utsatt for systematisk trakassering av ledelsen. Det er også skapt en stemning som gjør at svært få i Carte Blanche tør å uttale seg, både internt og eksternt. Sunde

Han sier han lenge har følt seg motarbeidet av Carte Blanche-ledelsen.

- Det begynte da styret forlenget kontrakten til teatersjef Bruno Heynderickx mot advarsler fra de ansattes representant, som ville at styret skulle evaluere den perioden Heynderickx hadde hatt. Etter det har jeg følt at jeg har vært utsatt for systematisk trakassering av ledelsen. Det er også skapt en stemning som gjør at svært få i Carte Blanche tør å uttale seg, både internt og eksternt, sier Sunde.

Danserne støtter Sunde

Nå tar imidlertid også danserne bladet fra munnen.

- Det er en klar oppfatning blant de ansatte at Sunde ikke må bli sagt opp. Alle danserne mener at denne saken til dels er blitt behandlet på en dårlig måte, sier de ansattes representant i styret, danseren Ole Martin Meland.

Han sier at han er lettere sjokkert over utviklingen saken har fått.

- Det at et flertall i styret ikke støtter ledelsens håndtering av denne saken, burde være et tydelig signal. I de ansattes øyne handler dette om mer enn juss og en enkeltstående personalsak.

Meland mener dette handler om de ansattes rett til å ytre seg, også kritisk.

- Det må være lov å være uenig med ledelsen. Vi har også gjentatte ganger uttrykt vår misnøye med håndteringen av denne saken, uten at noe har skjedd. Det som nå skjer, stemmer ikke overens med dansernes ønsker og visjoner for Carte Blanche, og det påvirker vår kunstneriske hverdag, sier han.

Rettssak

Hvordan denne konflikten ender, tør ikke Dag Ove Sunde spå.

- Nå er spørsmålet hva slags styre som blir satt inn, og hvilken vilje det nye styret har til å ta fatt i problemene internt, sier han.

At folk med innsikt i de interne forholdene har sluttet i Carte Blanche underveis i konflikten, kompliserer situasjonen, mener Dag Ove Sunde.

- Det er etter hvert mange nøkkelpersoner som har forsvunnet. Jeg er den siste som står igjen. Situasjonen er vanskelig. Det er en arbeidssituasjon som skal håndteres også. Folk mister konsentrasjon og fokus. Vi er ikke en stor organisasjon. Dette får konsekvenser.

- Og hvis du nå blir oppsagt?

- Da blir det rettssak.

Publisert

Les videre

  1. - Vi kan ha vært for naive

  2. Skuffelse for BIT Teatergarasjen