Sissel Saue og et knippe jenter øver inn en sang i kjelleren, mens en annen gjeng tramper i gulvet i 1. etasje og en brødretrio synger på loftet. Planleggingsdag på skolen betyr øvingsdag når Fargespill skal gjøre ferdig forestillingen til 10-årsjubileet neste helg.

For første gang kan de øve i eget hus. Det vil si, de eier ikke Villa Fargespill i Nygårdsgaten 124, men har fått en langtidskontrakt av St. Paul gymnas, som er nærmeste nabo. To måneder etter innflytting virker fargespillerne nyforelsket i sitt nye tilholdssted. Det er klemmer og latter over alt. Vafler på gang i den lille kjøkkenkroken. Og lovord fra både barn og voksne.

Eksport og fag

— Det er utrolig kjekt å være her! Vi merket med en gang at ungene eier dette stedet, akkurat som de gjør med forestillingene, sier Ole Hamre.

Sammen med Sissel Saue er han kunstnerisk leder for det som etter hvert er blitt en bergensk eksportartikkel.

— Vi har fått et nytt liv etter at vi flyttet hit. Før var det forvirrende for mange av aktørene å øve rundt om på ulike steder. Nå er det mye lettere å skape et miljø. Det er spennende å se hvordan grensene mellom gruppene brytes ned, her arrangerer ungdommene også egne øvinger og samspillet blir mye bedre, forteller hun.

Mye har skjedd siden de to jobbet med den første forestillingen på kjøkkenet hjemme på Nordnes. Fargespill er i dag en voksende virksomhet og merkevare med seks ansatte (4,1 årsverk), samt mange tilknyttede frilansere og frivillige. Det flerkulturelle fargespillkonseptet er eksportert til elleve norske kommuner og fire i Sverige. Og fra nyttår blir det dessuten et tverrfaglig kurs for lærere på Høgskolen i Bergen. Et digitalt læringsverktøy med fargespill-stempel er også under utvikling.

Trenger fortsatt støtte

Nesten hundre barn og ungdommer er tilknyttet Fargespill i Bergen anno 2014. I tillegg til Sissel Saue, er en koreograf og en musikk-antropolog med og øver inn dans og sang. Mens daglig leder Kjersti Berge og en til tar seg av driften.

På et romslig kontor i annen etasje, med utsikt til Meteorologisk institutt, sitter Berge og tenker tilbake.

— Da jeg begynte i 2008 var det bare meg på et lite kontor i Nygård skole. Det har utviklet seg, kan du si.

Før de flyttet til Florida, disponerte Fargespill gratis rom på Nygård skole. Etter at de i en avisartikkel fortalte at de var på husjakt, kom St. Paul gymnas med et himmelsendt tilbud om langtidsleie av det tidligere skolelokalet. Selv om forestillingene selger bra og eksporten går strykende, er det ingen store overskudd å hente ut av fargespillvirksomheten, fordi utgiftene til forestillingene er såpass store, understreker kvinnen som styrer pengesekken.

— Vi har fått bidrag fra gode hjelpere, og blant annet skaffet en brukt digital tavle via etterlysning på Facebook. Vi har en helt annen drift og situasjon enn før, mens de offentlige bevilgningene har stått forholdsvis stille.

Stillstand preger i hvert fall ikke Villa Fargespill. I første etasje blander duften av nystekte vafler seg med lyden av latter.

— Her skal vi få kosekrok, men vi har ikke råd til sofa riktig ennå, forteller Kjersti Berge og peker inn i et rom rett ved inngangen.