Sjekk ut den nye sjangeren «skrekkteater»

Her er fem fine ting du kan gjøre i helgen.

Publisert Publisert

SKREKK TIL BERGEN: Regissør Jeff Pedersen Harastølen har tidligere satt opp «skrekkteater» i Luster. Nå bringer han skrekkteateret til Bergen. Her ser vi skuespiller Marte Paulsen og danser Berit Einemo Frøysand. Foto: Rune Sævig

iconDenne artikkelen er over ett år gammel

KONSERT: Unn deg et gjenhør med «dvergene»

SJEFSDVERG: Helge Grønhaug har ledet troppene i snart 40 år. Foto: Jan M. Lillebø

Hva: De Musikalske Dvergene

Hvor: Madam Felle

Når: 7.-8. september

Hvorfor: Helge Grønhaug har ledet De Musikalske Dvergene siden 1980, men det er akkurat 30 år siden bandets debutalbum, «En klase bananer & en enkel seng», kom ut.

Oppskriften var enkel: Rock på bergensk ispedd hverdagslige observasjoner og en fin dose humor. De Musikalske Dvergene hadde en filosofi om «aldri å spille utenfor de gule bussene», og har holdt det gående med noen skift i besetningen.

Les også

Feil planet

I fjor inntok de scenen på Logen bar. I løpet av to dager ble det spilt inn et konsertalbum, «Rolig Rock’n Roll». Den inneholder ferskt og gammel, men bandet kommer ikke utenom allsangklassikerne «Torsdagsfisken», «Tempo Corvette (Marianne)» og «Tomgodsets dronning» – alle fra den nevnte debutplaten.

Det blir slippfest på Madam Felle i helgen. På dagtid lørdag stikker Dvergene også innom Apollons bakgård.

Frank Johnsen

SCENE: Skrekkens teater

DRAMATISK: Kjersti Elvik (til v.) og Marte Paulsen har delt på hovedrollen i stykket «Det gule tapetet». Foto: Rune Sævig

Hva: Teaterstykket «Det gule tapetet», del av Bergen Fringe Festival.

Hvor: Cornerteateret.

Når: Lørdag 8. september kl. 15 og 18.

Hvorfor: Skrekkteater er ikke en vanlig sjanger her til lands, men det ønsker visst den amerikanske regissøren Jeff Pedersen å gjøre noe med. Nylig satte han opp stykket «Det gule tapetet» på det gamle sanatoriet Harastølen i Sogn, kanskje den mest uhyggelige kulissen på hele Vestlandet. Nå er turen kommet til Cornerteateret, som del av Bergen Fringe Festival – scenekunstmønstringen som omfatter oppunder 40 forestillinger fra torsdag til søndag.

Les også

Teaterparet drøymde om Broadway. Dei valde Sunnfjord.

«Det gule tapetet» er basert på en novelle fra 1892, av den tidlige amerikanske feministen Charlotte Perkins Gilman. Det handler om en kvinne som sliter med fødselsdepresjon og holdes isolert fra omverdenen. Dagene hennes går med til å studere det mystiske, gule tapetet på rommet, overbevist om at det finnes noen på den andre siden. Marte Paulsen og Berit Einemo Frøysland spiller hovedrollen. Regissør Pedersen er for øvrig blant søkerne til jobben som teatersjef på Den Nationale Scene.

Erik Fossen

MUSIKK: Få med deg den store Grieg-finalen

MED GARDNER OG HARMONIEN: Finalistene i Edvard Grieg Internasjonale Pianokonkurranse skal spille sammen med Edward Gardner og Bergen Filharmoniske Orkester søndag. Foto: Ørjan Deisz

Hva: Finale i Edvard Grieg Internasjonale Pianokonkurranse.

Hvor: Grieghallen.

Når: Søndag kl. 18.00.

Hvorfor: 30 pianister fra 18 land konkurrerer denne uken i Edvard Grieg Internasjonale Pianokonkurranse på Troldhaugen, den prestisjetunge pianokonkurransen som arrangeres annethvert år i Bergen.

Les også

30 unge pianister deltar i den internasjonale Grieg-konkurransen på Troldhaugen

For to år siden var det den sørkoreanske pianisten Ah Ruem Ahn som vant konkurransen. De seks pianistene som har kommet til semifinalen i år er Alberto Ferro, Matyáš Novák, Lukas Sternath, Ryoma Takagi, Alexey Trushechkin og Cunmo Yin. Tre av dem kommer til finalen, der de får opptre i storstuen i Grieghallen sammen med Bergen Filharmoniske Orkester.

I juryen som velger ut vinneren sitter blant andre Leif Ove Andsnes. Kanskje kommer en av de tre finalistene søndag til å bli «den nye» Leif Ove Andsnes?

Kjetil K. Ullebø

TEATER: Tung tids tale

TUNG TID: Olaug Nilssens kritikerroste bok «Tung tids tale» er blitt teater. Foto: Riksteateret

Hva: Teaterversjonen av boken «Tung tids tale» av Olaug Nilssen

Hvor: Oseana kunst og kultursenter

Når: Tirsdag 11. september

Hvorfor: Olaug Nilssens bok «Tung tids tale» kom i fjor og er blitt en av de mest omtalte utgivelsene på lenge. Den handler om den livlige gutten Daniel (3) som stadig blir mer innadvendt, og så slutter å snakke. Den handler også om morens søken etter å forstå å hva som skjer med sønnen, og hennes endeløse kamp for å gi ham den omsorgen han trenger.

Les også

Olaug Nilssen: – Eg er ikkje ulukkeleg, eg er berre sliten

Forfatteren vet hva hun skriver om. Hun har selv et autistisk barn og har markert seg i kampen mot nedleggelsen av Tveiterås skole.

Teaterstykket «Tung tids tale» fikk strålende kritikker da det hadde premiere i Oslo forrige uke. Nå står Vestlandet for tur.

Tonje Aursland

KONSERT: Hovdebygda er tilbake

Vossajazz 2014 NYNORSKRAP: Side Brok på Vossajazz i 2014. Runar Gudnason alias Torstein Hyl til høyre, Bård «Skatebård» Aasen Lødemel til venstre. Foto: Vegar Valde

Hva: Konsert med Side Brok og Sirkel Sag

Hvor: USF Verftet

Når: Lørdag kl. 20.00

Hvorfor: Da Side Brok skulle spille på Parkteatret i Oslo i slutten av august, måtte det settes opp ekstrakonsert for å møte pågangen. At denne ganske underlige hiphopgruppen fra Hovdebygda skal gjøre det så godt i hovedstaden er kanskje noe underlig. Men fint, da. Som de sier selv i låten «H.O.V.D.E.B.Y.G.D.A.» fra platen med samme navn: «Vi er ikke undergrunn, vi er ikke mainstream, vi er bare Side Brok og vi passer ikke inn». Tekstene er vittige, tidvis absurde, og har noen ganske treffende beskrivelser av blant annet det velkjente bygdedyret.

Ifølge sin egen pressemelding er uttrykket deres rap, men «det tighte bandet boltrer seg i både hiphop, funk, disko, jazz og reggae». Side Brok har hatt pause i to år nå. Gruppen ble dannet i 2000, og debutplaten kom i 2004. Siden har de gitt ut tre plater, sist «H.O.V.D.E.B.Y.G.D.A.» i 2013.

Les også

Tre konsertsteder kan forsvinne i løpet av kort tid

Sirkel Sag er soloprosjektet til Bård Aasen Lødemel i Side Brok. I 2016 slapp han EP-en «Ørsta Rådhus», men Sirkel Sag har også vært med på flere Side Brok-låter. Lødemel er altså med i begge, og det hele er noe forvirrende. Det eneste vi vet, er at Sirkel Sag bruker en time på å gå ned til Ørsta rådhus.

Uansett, til helgen spiller de i Bergen.

Guro H. Bergesen

Publisert