Spår en gullalder for skandinavisk TV-drama

Eric Overmyer har produsert store serier for HBO og Amazon i USA. Nå tror han på en oppblomstring for norsk og europeisk TV-drama.

GRIEGHALLEN: TV-serieskaper Eric Overmyer deltok på Nordiske Mediedager i forrige uke.
  • Frank Johnsen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

66-åringen har fulgt gullalderen i amerikansk TV-drama siden han startet å skrive for den kritikerroste krimserien «Homicide» i 1996. Han har blant annet jobbet tett på snakkiser som «The Wire», «Treme», «Boardwalk Empire» og «Bosch».

– I denne bransjen skjer det nye revolusjoner hele tiden. Derfor er det spennende at Netflix vil satse på regionalt innhold, det å produsere serier for eksempel i Skandinavia. Mange av de beste seriene nå lages utenfor USA. Jeg har blant annet hatt stor glede av norske «Nobel» og «Okkupert». Markedet er enormt, sa Overmyer til BT da han var i Bergen i forrige uke.

Han er sikker på at HBO, Amazon og andre store strømmetjenester vil følge Netflix og produsere flere serier utenfor USA.

«THE WIRE»: Dominic West (Jimmy McNulty) og Wendell Pierce (William «Bunk» Moreland) spiller to av hovedrollene i en serie mange regner som en av tidenes beste.

– De må det for å klare seg i konkurransen. Både Apple og Disney vil rulle ut sine egne strømmetjenester. Ingen vet hva som vil skje. Men for manusforfattere og regissører er dette et gode, for det er flust med oppgaver og tilbud, sier Overmyer.

Les også

Hollywood-speidere vil sende filminnspillinger til Vestlandet

– Ingenting er mer krevende enn å jobbe på en dårlig serie

Overmyer jobber mer eller mindre eksklusivt for abonnement-styrte strømmetjenester som HBO og Amazon, selv om de store fjernsynsnettverkene ABC, CBS, NBC, Fox – som baserer suksessen på seertall og reklamesalg – betaler mye bedre.

STRØMMING: Eric Overmyer mener det er mye mer tilfredsstillende å jobbe hos strømmegigantene HBO, Netflix og Amazon.

– Jeg har takket nei til veldig mye penger fra de store fjernsynsnettverkene. Men ingenting er mer krevende enn å jobbe på en dårlig serie. Tiden går vekk i diskusjoner og frustrasjoner. Det som skjer hos HBO, Amazon og Netflix er mye mer spennende og tilfredsstillende. Der får vi også fred i den kreative prosessen – ingen kommer med direktiver. Og det er ingen sensurregler å forholde seg til, sier Overmyer.

BOSCH: Titus Welliver spiller hovedrollen som Michael Connellys ikoniske politietterforsker Harry Bosch.

Derfor tror han også at gullalderen for TV-drama bare vil fortsette og fortsette.

– Så lenge Hollywood nå bare spytter ut uinteressante filmer basert på tegneserier, oppfølgere eller nyinnspillinger, vil mange av de beste forfatterne, regissørene og skuespillerne søke seg til TV-produksjoner. Problemet nå er at det er blitt vanskelig å finne mange nok gode skuespillere til en serie. Alle er så opptatt. Det samme med regissører. De beste kan jobbe 52 uker i året og må kontraktfestes veldig tidlig i prosessen, sier Overmyer.

TREME: «Americana»-legenden Steve Earle i en scene fra «Treme». – Steve skrev en fantastisk sang til serien, «This City», men han var lei seg da vi tok livet av karakteren hans, sier Overmyer.

Han mener likevel at de økonomiske vilkårene for manusforfattere og andre må bli bedre.

– Selv om det er mye mer arbeid for alle, er det et problem at det kuttes i antallet episoder per sesong. Der det før var 14, er det nå kanskje bare åtte. Forfatterne får betalt per episode, men blir kontraktsbundet et helt år. Her må det forandringer til, mener Overmyer.

– Vant til bergensvær

Sesong fire av «Bosch» er nettopp sluppet. Akkurat nå jobbes det med manusene til den femte sesongen, som starter innspilling i juli og holder på til desember.

Les også

TV-suksessen startet i Bergen

– Vi får vite en stund før premierene på en ny sesong om vi får lage mer. Men det er ingen grunn til at det ikke skal komme en sjette sesong. Strømmetjenestene avslører ingen seertall. Men vi får meldinger om at de er fornøyd, sier Overmyer.

SUKSESS: Forfatter Michael Connelly har skrevet bøkene om «Bosch». Ifølge forlaget har han samlet sett solgt 74 millioner eksemplarer.

Han peker på «Treme» og «Homicide» som de to TV-seriene som er nærmest hjertet.

– «Bosch» er også på topp tre, særlig på grunn av det spennende samarbeidet med Michael Connelly. LA noir og skandinavisk noir har mye til felles. Jeg er vokst opp i Seattle, så værskiftet i Bergen, og landskapet her, er noe jeg er veldig vant til. Derfor hadde det faktisk vært kult å lage en serie i denne delen av Europa, sier Overmyer.

Connelly, som er medprodusent på serien og også deltar på enkelte skrivemøter, er rene rockestjernen i politimiljøer i Los Angeles, ifølge Overmyer. Derfor får produksjonen en unik tilgang til politistasjoner, krimlaber og andre lokasjoner som ville vært utenkelig i andre byer.

– Michael får en enorm respekt fordi han er veldig korrekt og oppdatert i sine beskrivelser. Han kan også være direkte kritisk til politiets metoder, men det blir godtatt av politiet i Los Angeles-politiet, sier Overmyer.

Kulturredaktørens utvalgte

Nyhetsbrev Jens Kihl er kulturredaktør i Bergens Tidende og gir deg hver torsdag de beste sakene fra kulturverdenen.
Publisert
  1. Amazon
  2. Bosch
  3. Netflix
  4. HBO
  5. Strømmetjenester

Les videre

  1. Med Steve Earle i periferien

  2. Bergenser filmer Netflix-satsing

  3. Her filmar TV-giganten Netflix mystisk serie i Modalen

  4. Hun er med i storserien «Vikings»

BT anbefaler

De har kjempet om Bergen i snart to år. Nå er det bestemt hvem som får bli.

Kommunen har nå bestemt hvilke tre selskaper som får dele byen mellom seg de neste to årene.

LES SAKEN