Fra Fana til stjernehimmelen

Først kom Kygo. Fana-guttene Alan Walker og Sonny Alven kan bli de neste bergenserne som foretar den stadig kortere reisen fra gutterommet til stjernehimmelen.

TIMING. -Å oppnå like stor suksess så fort som Kygo gjorde er nok veldig vanskelig. En må både ha flaks, være flink og få ut materialet på rett tid, sier artist Sonny Alven.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

— Kun ett ord kan beskrive det: uvirkelig, sier Alan Walker.

18-åringen fra Fana har bare gitt ut låten «Faded», som offisielt ble gitt ut rett før jul. Men den har til gjengjeld slått an - virkelig an.

Låten topper for tiden VG-listen og den har solgt til Dobbel Platina i Norge. «Faded» er den mest spilte sangen på Spotify i Norge - og det er den 11. mest spilte i hele verden. I likhet med Kyrre «Kygo» Gørvell-Dahll, kommer Walker fra Fana, og produserer elektronisk dansemusikk, såkalt «EDM», og topisk house-musikk.

41 millioner avspillinger

Den ferske superhiten «Faded» som oppsto på gutterommet i Fana er spilt 44 millioner ganger på Spotify.

Aldri har veien fra gutterommet til den store verden vært så kort som nå, og Walker har allerede skrevet kontrakt med plateselskapet Sony, som Kygo også er på. Walker har også sluttet på skolen for å lage musikk på fulltid.

SLUTTET PÅ SKOLEN: Alan Walker fra Fana har sluttet på skolen og satser alt på musikken.

— Etter å ha diskutert med familien og skolen har vi kommet frem til at det beste for meg er å fokusere hundre prosent på artistkarrieren i en periode fremover, sier han.

En tredje Fana-gutt som er i ferd med å gjøre seg bemerket i det elektroniske musikklandskapet er Sonny Alven, eller Sondre Alvestad, som han egentlig heter.

Kontrakt med Universal

Men 22-åringen dropper nok ikke skolegangen med det første, til tross for 9 millioner avspillinger med sin låt «Our Youth», singelslipp i februar og mye konsertaktivitet. Fanabuen er på sitt siste semester på musikkprodusentlinjen ved Universitetet i Aust-Agder, med laptopen som hovedinstrument. Han var en del av det første kullet på linjen i 2013. Til tross for gode læremestere, studiomuligheter og et virvarr av flinke musikere i skolegangene, holdes housestereotypen vedlike.

- Stemmer bildet om at tropical house-musikere mekker sammen musikken på gutterommet?

  • Ja, det gjør nok det. På hybelen i Kristiansand har jeg satt opp et lite studio med en ekstra monitor, keyboard og litt sånn. Det er der ideene starter før de går i studio. Sene kvelder fungerer best for meg.

Nå er han i Bergen for å gjøre konsert på Østre. I motsetning til Walker, har Alvestad gitt ut en del musikk tidligere, men det var først da han fikk en e-post fra plateselskapet Universal Sweden at ballen virkelig begynte å rulle. De hadde hørt den ene remiksen hans på nettstedet Soundcloud.

- Du mistenkte ikke at det var spam eller svindel?

— Nei, men jeg er skeptisk av natur. Jeg tok ikke gleden på forhånd, fordi jeg visste at jeg måtte levere en god nok remix. De ble veldig fornøyd da, og Universal Norge kontaktet meg. De tilbydde meg kontrakt etter hvert, sier Alvestad.

NEW YORK-FEST. Nylig spilte EDM-stjerne Kygo i Barclays Center i New York for over 12.000 tilskuere

Mer enn én låt

Nå har hans mest populære låt "Our Youth" ni millioner avspillinger, og "Irregular Love" og "Where Do We Go" mellom to og tre millioner. Første større utgivelse, en EP på fire nye låter, kommer i februar. Selv om Alan Walker og Kygo dukket opp av intet etter én låt, så håper ikke Alvestad på samme skjebne.

— Jeg hadde nok vært redd om min første låt hadde blitt en super-hit. En må nok ha mer enn én låt for å lykkes. Alan Walker har flinke folk rundt seg, og har nok mye bra på gang, men jeg er mer komfortabel å ha mer materiale å bygge rundt. For de fleste av oss tar det uansett litt tid å bygge seg opp, sier han.

— Min tankegang er å lage musikk jeg liker, og håper andre også gjør det. Jeg har vært heldig til nå, for det har de gjort.

- Hva er greien med at Fana produserer nesten like mange EDM-artister som Høyre-politikere, forresten?

— Nå vet jeg vet ikke så mye om Fana-politikere, men det jeg syns er litt gøy er at både Alan Walker, Kygo og jeg er uavhengige av hverandre. Vi har ikke brukt hverandre for å komme oss opp og frem, sier Alvestad.

Mye må klaffe

— For å slå gjennom er det mye som skal klaffe på likt. Selv om jeg har en naiv tro på at talent er nok, så er timing også essensielt, sier P3-programleder og DJ Christine Dancke.

Hun har fått mange tilbakemeldinger om at mange synes at det er veldig gøy å være norsk produsent internasjonalt nå, siden så mange gjør det bra.

— Mange av de internasjonale stjernene kjenner til artister som for Kygo, Cashmere Cat og Lido. Det gjør det enklere, sier hun.

— Matoma for eksempel er fra Flisa, og Espen Berg og Simen Eriksrud fra SeeB hadde en stor Mike Posner-remix som var lenge og høyt på VG-listen i 2015. De holder vel til i Oslo. Det heller ikke bare et norsk fenomen. En må ikke glemme Kygos australske venn, Thomas Jack, som er stor, sier hun.

Programlederen tror at det er plass til flere store navn innen EDM-sjangeren, men at sjangeren kommer til å forandre seg snart.

— Jeg tror nok Kygo kommer til å eksperimentere mer med lybildet i tiden som kommer, sier hun.

DJ-STUDENT: - Det viktigste og beste med studiet har vært å bli kjent med andre som driver med både elektronisk og tradisjonell musikk, sier artist Sonny Alven, som studerer musikk i Kristiansand.
Publisert: